Akadálymentes mód

A legfrissebb hírek

Újra nőtt a kórházban ápolt fertőzöttek száma


Az egykori VIII. kerületi fideszes polgármester, jelenleg a fővárosi kormányhivatal vezetője, Sára Botond személyesen fogadja a kormányhivatal parkolójába érkezett kínai vakcinákat, 2021. március 29-én.
Az egykori VIII. kerületi fideszes polgármester, jelenleg a fővárosi kormányhivatal vezetője, Sára Botond személyesen fogadja a kormányhivatal parkolójába érkezett kínai vakcinákat, 2021. március 29-én.

Maradt napi kétszáz fő környékén a halálozás, de mellette újra több embert ápolnak kórházban. Nagyon bezuhant az oltási tempó. Az alsósoknál már nem hatották meg a kérések a kormányt, a legkisebb gyerekeket hétfőtől közösségbe küldték.

Április 19-én is a járvány csaknem kétszáz közvetlen áldozatát jelentette be az állam. Egészen pontosan 197 újabb regisztrált, döntően a koronavírus miatti halálozásról adtak hírt.

Emellett előző naphoz képest több mint kétszáz fővel több koronavírusos beteget ápolnak kórházban, 8 650 főt. A legsúlyosabb állapotban lévő, lélegeztetőgépen lévő fertőzöttek száma nem változott érdemben, 1052 ilyen embert jelentett a kormány hétfőn.

Ismét nagyon lelassult az oltási tempó, kevesebb mint 15 ezer kapta meg az első oltását vasárnap. Így majdnem 3,27 millió legalább egy oltást kapott állampolgárnál tart az ország.

Végül a legkisebbeket küldték vissza a közösségbe

Március végén rendeletben szabta meg a kormány, hogy a járványhelyzettől függetlenül be kell menniük az iskolába a köznevelésben érintett diákoknak és dolgozóknak.

Majd később először középiskolásoknál gondolta meg magát a kormányzat, pár nappal azután pedig a felső tagozatosoknál, nekik három héttel elhalasztották a visszatérést az osztálytermekbe. Csütörtökön a Magyar Orvosok Szakszervezete nyílt levélben kérte, hogy legkisebbeknek is halasszák el a tantermi oktatást a súlyos járványhelyzet miatt.

Nem is kizárólag azzal indokolták a kérésüket, hogy a kisebb gyerekek is belehalhatnak a járványba. Hanem többek közt súlyos, maradandó problémákat szedhetnek össze, egész generációk egészségét teszik kockára ilyenkor az orvosi szakszervezet szerint.

Pénteken az ellenzéki pártok is kérték az óvodák és az iskolák nyitásának elhalasztását a járvány terjedésének mérséklése érdekében.

Szerbiában pont fordítva nyitják az iskolákat

Szerbiában szintén hétfőn nyitottak az iskolák, de pontosan fordítva tették ezt. Ott kizárólag az alsó tagozatosoknak nem lett újra elrendelve tantermi oktatás, a felsősöknek és a középiskolásoknak viszont igen.

Szerbia egyébként tízezer beoltotton megvizsgálta a náluk használt oltásfajták hatásosságát is egy szempont alapján, az antitestek meglétét figyelték. Az eredményeik alapján majdnem minden vakcina hasonlóan jól teljesített. A kínai Sinopharm esetében a 20 és 65 év közötti alanyok 90 százalékánál is jó immunválaszt váltott ki a vakcina, de az idősebbek esetében valamivel kisebb volt az antitestek jelenléte a szervezetben.

  • 16x9 Image

    Szalai Bálint

    Szalai Bálint a Szabad Európa budapesti szerkesztőségének újságírója. Nyolc évig dolgozott az akkor leglátogatottabb híroldalnak számító Indexnél. Egyéb elismerések mellett 2015-ben megkapta a Gőbölyös Soma-díjat. A 2018/19-es akadémiai évben az Arizona Állami Egyetem Fulbright-program Humphrey-ösztöndíjasa volt. 

XS
SM
MD
LG