Akadálymentes mód

A legfrissebb hírek

Újra oltanak az AstraZenecával


(Képünk illusztráció)
(Képünk illusztráció)

Közel egy tucat ország folytatja az AstraZeneca termékének használatát. AZ EU és az Egyesült Királyság szabályozói szerint az előnyök meghaladják a kockázatokat.

Csaknem egy tucat ország kezdi újra az AstraZeneca koronavírus elleni oltóanyagának használatát mivel az uniós és a brit szabályozó hatóságok szerint az előnyök felülmúlják a kockázatokat. Az oltást azután függesztette fel több ország is, hogy ritka véralvadási eseteket jelentettek az AstraZeneca vakcinájának alkalmazása után.

Vissza kell építeni a bizalmat

Az oltások újraindítása próbára teszi a közbizalmat mind az oltás, mind a gyógyszerfelügyeletek irányába. Utóbbiak soha nem voltak még ennyire a figyelem középpontjában, miután a vírusvariánsok egyre szaporodnak és a jelenleg csaknem 2,7 millión főnél járó halálos áldozatok száma is emelkedik.

Indonézia is csatlakozott Németországhoz, Franciaországhoz és több más országhoz, akik újraindították az oltást a termékkel. Ezt azután állítottak le, hogy az AstraZeneca alkalmazását követően mintegy 30 esetben ritka vérrögképződéses esetet jelentettek több millió beadott oltóanyag mellett. Ezért a szakemberek és a kormányok gyorsan elkezdtek annak megállapításán dolgozni, hogy lehet-e összefüggés az oltás és a vérrögképződés között.

EMA: a vakcina biztonságos

Az Európai Gyógyszerügynökség (EMA) arra a következtetésre jutott, hogy a vakcina előnyei egyértelműen felülmúlják a lehetséges kockázatokat. Ennek ellenére az EMA szerint az agyban előforduló vérrögök kialakulásának ritka eseteit és az oltás közötti összefüggést nem lehet véglegesen kizárni, ezért folytatni fogja a vizsgálatot a Brit Gyógyszer- és Egészségügyi Termékek Szabályozási Ügynökségével (MHRA) együtt.

„Ez egy biztonságos és hatékony oltás" – mondta Emer Cooke, az EMA igazgatója, majd hozzátette „ha rajtam múlna, holnap beoltatnám magam”.

Az EMA közölte azt is, hogy frissíteni fogja az oltásról szóló útmutatóját, hogy az már magyarázatot is tartalmazzon a betegek számára a lehetséges kockázatokról. Illetve nyújtson tájékoztatást az egészségügyi szakemberek számára is, hogy utóbbiak segíthessenek az embereknek felismerni azokat az eseteket, amikor az oltást követően orvoshoz kell fordulniuk.

Továbbra is ellenőrzik

Az Európai Gyógyszerügynökség lépése után mások is igyekeztek megerősíteni a bizalmat az AstraZeneca oltóanyaga iránt. A terméket világszinten is fontos eszköznek tartják a járvány ellen, annak könnyű szállítási és tárolási követelményei miatt, valamint szinte minden más koronavírus elleni vakcinánál olcsóbb ára miatt is.

„Valójában arra kell összpontosítanunk, hogy mindez hihetetlenül megnyugtató. A folyamatok működnek, az a biztonsági ellenőrzés zajlik épp, amit mind elvárunk a hatóságainktól" – mondta a BBC-nek Andrew Pollard, az Oxford Vaccine Group irányítója, miután mindkét szabályozó szerint folytatódhat az oltás a vérrögökről szóló jelentések után.

„Folytatnunk kell a biztonságosság ellenőrzését, de végül is a vírus ellen harcolunk, nem pedig az oltás ellen”– szögezte le. Az AstraZeneca az Oxfordi Egyetemmel partnerségben dolgozott az oltóanyag kapcsán.

Németország péntek reggeltől folytatja az AstraZeneca oltásának beadását, míg Jean Castex francia miniszterelnök azt mondta, hogy hasonlóan fog eljárni hazája is, és ő maga lesz az első, aki beadatja magának. Igaz, Franciaország csak az 55 évnél idősebbeknek ajánlja ezt az oltást.

Mario Draghi olasz miniszterelnök is bejelentette, hogy Olaszország újraindítja az oltást, ahogy Ciprus, Lettország és Litvánia is. Spanyolországban szerdától folytatja, és Kanada is támogatja az oltást.

Marad a COVAX-ban is

A Brit Gyógyszer- és Egészségügyi Termékek Szabályozási Ügynökség öt olyan esetet vizsgált, amikor ritka agyi vérrög alakult ki, miközben már 11 millió embert oltottak be az Egyesült Királyságban.

A gyógyszergyártó saját revíziója nem talált bizonyítékot a vérrögképződés fokozott kockázatára, a vizsgálat 17 millió embert fedett le, akik az EU-ban és Nagy-Britanniában megkapták az oltást.

Az Egészségügyi Világszervezet pénteken azt tervezi, hogy naprakész tájékoztatást ad az oltástanácsadó bizottság saját felülvizsgálatáról. A WHO ezen a héten megerősítette támogatását az oltóanyag iránt, amely továbbra is a globális oltási terv, vagyis a COVAX középpontjában áll.

Készült a Reuters tudósítása nyomán.
XS
SM
MD
LG