Akadálymentes mód

A legfrissebb hírek

Újra tárgyalna a nagyhatalmakkal, de továbbra is megszegi az atomalkut Irán


Fotó a Natanz iráni hasadóanyag-finomítóból 2021. április 17-én
Fotó a Natanz iráni hasadóanyag-finomítóból 2021. április 17-én

Folytatja az engedélyezettnél tisztább urán gyártását Irán a 2015-ös nukleáris egyezmény megújításáról szóló tárgyalásra készülve, igaz, az atomfegyver előállításától még messze jár. Bár Joe Biden amerikai elnök a megállapodás újraélesztését ígérte, júniusban felfüggesztették a tárgyalásokat, miután Iránban a keményvonalas Ebrahim Raisit választották elnökké.

Huszonöt kilogrammra növekedett Irán hatvanszázalékos dúsítotturán-készlete – közölte november 5-én Teherán. Ezzel június óta már majdnem négyszeresére növekedett az engedélyezettnél tisztább hasadóanyag mennyisége, annak ellenére hogy az Iszlám Köztársaság ebben a hónapban tárgyal a nagyhatalmakkal az atomprogram leállításáról.

Befagytak a tárgyalások

„Eddig huszonöt kilogramm hatvanszázalékos uránt állítottunk elő, amelyet – az atomfegyverrel rendelkező országokon kívül – egyetlen más ország sem képes előállítani”, idézte az iráni média Behrouz Kamalvandit, az iráni atomenergia-szervezet szóvivőjét november 5-én. Kamalvandi hozzátette, hogy Irán húszszázalékos dúsítotturán-készlete meghaladja a 210 kilogrammot, ami jóval meghaladja a parlament által kitűzött 120 kilogrammos célt.

2015-ben Irán arról állapodott meg az Egyesült Államokkal és más országokkal, hogy nem állít elő finomított hasadóanyagot, és lehetővé teszi, hogy a Nemzetközi Atomenergia Ügynökség ellenőrizze, hogy atomprogramja békés célú. 2018-ban azonban Donald Trump kivonta az Egyesült Államokat az egyezményből, és bár Nagy-Britannia, Franciaország, Németország, Kína és Oroszország megpróbálta megőrizni a megállapodást, Irán semmisnek tekinti a legfontosabb nagyhatalom kilépése óta. Ennek következtében Irán újrakezdte az atomerőművek üzemanyagánál tisztább urán dúsítását, az Egyesült Államok pedig gazdasági szankciókat vezetett be.

Joe Biden 2021-es hivatalba lépésekor közölte, hogy hajlandó újra csatlakozni a paktumhoz, ha Irán visszatér a megállapodás teljes körű betartásához. Bécsben meg is kezdődtek az egyeztetések, de júniusban befagytak a tárgyalások, miután az iszlám köztársaság a keményvonalas Ebrahim Raisit választotta elnökké.

Atomfegyvert még nem tudnának gyártani

A nukleáris megállapodás szerint 3,67 százalékos tisztaságú urániumot finomíthat Teherán, ami elegendő a polgári célú atomenergiához, azonban messze elmarad az atomfegyverhez szükséges, kilencvenszázalékos tisztaságtól. Irán tagadta, hogy atomfegyverre törekszik, és azt állította, felhagy mostani atomprogramjával, ha Washington feloldja a szankciókat és újra csatlakozik a megállapodáshoz.

Nyugati tisztviselők és elemzők úgy vélik, hogy Teherán célja a dúsítás fokozásával, hogy erősebb pozícióból tárgyalhasson november 29-én a Bécsben folytatandó tárgyalásokon. Biden és az európai vezetők a múlt héten bírálták Teheránt, amiért folytatja az urándúsítást, és provokatívnak nevezték a lépést.

XS
SM
MD
LG