Akadálymentes mód

A legfrissebb hírek

Újra több mint 12 ezer koronavírusos beteg szorul kórházi ápolásra


A Moderna újonnan érkezett koronavírus elleni vakcináit szortírozzák a Győr-Moson-Sopron Megyei Kormányhivatal Népegészségügyi Szakigazgatási Szervénél, 2021. április 1-jén.

Több mint 12 ezer fő van már kórházban a járvány miatt. A halálos áldozatok száma meghaladta a 22 ezret. Újabb 70 ezer ember kapta meg az első oltását, így kormány tervei szerint várhatóan szerdán már tovább lehetnek nyitva a boltok.

Kedden a járvány újabb 170 halálos áldozatát jelentette be az állam. Ezzel átlépte a 22 ezret a a koronavírus közvetlen áldozatainak száma Magyarországon.

Emellett kitartóan nő a kórházban ápoltak száma, keddre újabb kétszáz fővel emelkedett ez a mutató is. Így jelenleg több mint 12 ezer magyarnak okoz olyan súlyos betegséget a koronavírus, hogy kórházi kezelésre szorul.

1440 fő küzd lélegeztetőgép segítségével az életéért, ami némi csökkenés a hétfőn bejelentett számhoz képest. Kevesebb mint kétezer új fertőzöttet jelentett az állam, de ez inkább az ünnepi időszakot jelezheti, mintsem a járvány valós megtorpanását.

Szerdára tervezheti a nyitást a kormány

Újabb 70 ezer ember kapta meg az első oltását húsvéthétfőn. Így a legalább egy oltást kapottak száma 2 432 313 főre emelkedett. A kormány korábbi szándékai szerint, ha ez eléri a 2,5 millió főnt, akkor enyhítenek a korlátozásokon a betegszámoktól függetlenül.

Az enyhítések egyrészt azt jelentik, hogy kinyithatnak az üzletek, a legtöbbjük elvileg tíz négyzetméterenként egy vásárlót engedhet be. Az üzletek reggel 5 és este fél tíz közt lehetnek nyitva, a kijárási tilalom pedig este 8 helyett 10-től lesz érvényes.

Az iskolák kinyitását továbbra is április 19-re tervezi a kormány a járvány alakulásától függetlenül.

Az oltások beadási ütemével egyébként még bőven lenne mód gyorsulni. Nem csak azért, mert rengeteg felhasználatlan vakcina áll a kormánynál, hanem mert áprilistól ugyanis már milliószámra fognak érkezni a nyugati vakcinák is. Egy uniós háttéranyag szerint Magyarországra ezekből havonta 2,2-2,6 millió adag várható, de a pontosabb számokat csak a kormány ismeri, hiszen ők beszélték ezt meg a gyártókkal.

Szerbiában hétfőn kinyithattak a vendéglátóhelyek teraszai. Ott az a szabály, hogy az éttermek és a kávézók csak feleannyi vendéget fogadhatnak, mint a maximális kapacitásuk. Egy asztalnál legfeljebb öten ülhetnek, és két egymás melletti asztalnál ülők között kétméteres távolság kell tartani.

Emellett a vendégeknek hivatalosan maszkot kell hordaniuk, amit elvileg csak akkor vehetnek le, amikor épp isznak vagy esznek. De ezt az első napok képei alapján sokan nem tartották be.

XS
SM
MD
LG