Akadálymentes mód

A legfrissebb hírek

Újra több mint 12 ezer koronavírusos beteg szorul kórházi ápolásra


A Moderna újonnan érkezett koronavírus elleni vakcináit szortírozzák a Győr-Moson-Sopron Megyei Kormányhivatal Népegészségügyi Szakigazgatási Szervénél, 2021. április 1-jén.
A Moderna újonnan érkezett koronavírus elleni vakcináit szortírozzák a Győr-Moson-Sopron Megyei Kormányhivatal Népegészségügyi Szakigazgatási Szervénél, 2021. április 1-jén.

Több mint 12 ezer fő van már kórházban a járvány miatt. A halálos áldozatok száma meghaladta a 22 ezret. Újabb 70 ezer ember kapta meg az első oltását, így kormány tervei szerint várhatóan szerdán már tovább lehetnek nyitva a boltok.

Kedden a járvány újabb 170 halálos áldozatát jelentette be az állam. Ezzel átlépte a 22 ezret a a koronavírus közvetlen áldozatainak száma Magyarországon.

Emellett kitartóan nő a kórházban ápoltak száma, keddre újabb kétszáz fővel emelkedett ez a mutató is. Így jelenleg több mint 12 ezer magyarnak okoz olyan súlyos betegséget a koronavírus, hogy kórházi kezelésre szorul.

1440 fő küzd lélegeztetőgép segítségével az életéért, ami némi csökkenés a hétfőn bejelentett számhoz képest. Kevesebb mint kétezer új fertőzöttet jelentett az állam, de ez inkább az ünnepi időszakot jelezheti, mintsem a járvány valós megtorpanását.

Szerdára tervezheti a nyitást a kormány

Újabb 70 ezer ember kapta meg az első oltását húsvéthétfőn. Így a legalább egy oltást kapottak száma 2 432 313 főre emelkedett. A kormány korábbi szándékai szerint, ha ez eléri a 2,5 millió főnt, akkor enyhítenek a korlátozásokon a betegszámoktól függetlenül.

Az enyhítések egyrészt azt jelentik, hogy kinyithatnak az üzletek, a legtöbbjük elvileg tíz négyzetméterenként egy vásárlót engedhet be. Az üzletek reggel 5 és este fél tíz közt lehetnek nyitva, a kijárási tilalom pedig este 8 helyett 10-től lesz érvényes.

Az iskolák kinyitását továbbra is április 19-re tervezi a kormány a járvány alakulásától függetlenül.

Az oltások beadási ütemével egyébként még bőven lenne mód gyorsulni. Nem csak azért, mert rengeteg felhasználatlan vakcina áll a kormánynál, hanem mert áprilistól ugyanis már milliószámra fognak érkezni a nyugati vakcinák is. Egy uniós háttéranyag szerint Magyarországra ezekből havonta 2,2-2,6 millió adag várható, de a pontosabb számokat csak a kormány ismeri, hiszen ők beszélték ezt meg a gyártókkal.

Szerbiában hétfőn kinyithattak a vendéglátóhelyek teraszai. Ott az a szabály, hogy az éttermek és a kávézók csak feleannyi vendéget fogadhatnak, mint a maximális kapacitásuk. Egy asztalnál legfeljebb öten ülhetnek, és két egymás melletti asztalnál ülők között kétméteres távolság kell tartani.

Emellett a vendégeknek hivatalosan maszkot kell hordaniuk, amit elvileg csak akkor vehetnek le, amikor épp isznak vagy esznek. De ezt az első napok képei alapján sokan nem tartották be.

  • 16x9 Image

    Szalai Bálint

    Szalai Bálint a Szabad Európa budapesti szerkesztőségének újságírója. Nyolc évig dolgozott az akkor leglátogatottabb híroldalnak számító Indexnél. Egyéb elismerések mellett 2015-ben megkapta a Gőbölyös Soma-díjat. A 2018/19-es akadémiai évben az Arizona Állami Egyetem Fulbright-program Humphrey-ösztöndíjasa volt. 

XS
SM
MD
LG