Akadálymentes mód

A legfrissebb hírek

Hogyan mehetünk Angliába, ha nem lesz megegyezés az EU-val?


Grincsnek öltözött alkalmazott szórakoztatja a drive-in moziba érkezőket Manchesterben, 2020. december 3-án.
Grincsnek öltözött alkalmazott szórakoztatja a drive-in moziba érkezőket Manchesterben, 2020. december 3-án.

A brexit után a britek és az EU elsősorban a kereskedelmi szabályokról akarnak megállapodni, ami az utazást kevésbé érinti. Változások viszont így is lesznek.

David Cameron miniszterelnök politikai manővere balul sült el 2016 nyarán, a britek kis többséggel megszavazták az EU-ból való kilépést, a kormányfő pedig lemondott. Nem sokra rá elindult az alkudozás, hogy a korábban példa nélküli folyamat pontosan hogyan menjen, és lényegében ez zajlik még most is.

Az Egyesült Királyság 2020. január 31-én ugyan formálisan már kilépett az EU-ból, de további átmeneti időszakot kértek, hátha addig meg tudnak állapodni, döntően a kereskedelmet érintő kérdésekben.

Ezt az átmeneti időszakot brit kérésre már kétszer meghosszabbította a két fél, most december 31-én jár le épp az utolsó határidő.

Ennek ellenére még mindig nincs átfogó megegyezés. Így bekövetkezhet, amit még egy vezető uniós tisztségviselő jósolt: hogy a felek a tárgyalóasztaloknál fognak ülni még december 31-én éjfél előtt öt perccel is.

Az utazást is érintheti, ha nincs megállapodás

A megállapodás nélküli kilépés (no deal brexit) jellemzően új bürokratikus korlátozásokat fog jelenteni, amik extra költséget jelentenek majd mindkét félnek. A brit áruk nehezebben jutnak majd el például Magyarországra, és fordítva.

Ezek iparáganként eltérő szintűek lehetnek, az EU-ban nagyon szigorúan szabályozott légiközlekedésben például komoly leállállásokkal is járhat.

Az utazás kapcsán az biztos, hogy január 1-től megszűnik az uniós polgárok szabad mozgása. De ez a tartós tartózkodásra és mukavállalásra vonatkozik, nem a látogatókra, turistákra.

Ha ön az Egyesült Királyságban él, vagy tervezi, hogy ott éljen, akkor az állam itt eligazítja, hogy milyen papírokat kell megszereznie. Ha korábban nem élt ott tartósan, akkor jó eséllyel vízumra lesz a hosszabb tartózkodáshoz szüksége, ennek részleteiről itt olvashat.

Arról nem sokat tudni viszont még, hogy mi lesz, ha egy családtagja megszerezte a szükséges papírokat, és családegyesítést szereten kérni az Egyesült Királyságtól.

Ha magyar látogatóként érkezik az országba, akkor egy darabig valószínűleg csak helyi járványügyi korlátozásokkal és a potenciálisan nagyob dugókkal fog szembesülni.

A turistáknak nem fog kelleni vízum, viszont 2021. október elsejétől már nem fogják elfogadni a belépéshez a magyar személyi igazolványt, csak az útlevelet. Külön problémákat okozhat, ha az útlevél fél éven belül lejár, ezért erre is érdemes figyelni.

Annak sincsenek még meg a szabályai, hogy állatot hogyan vihet az országba. Több, Magyarországon engedélyezett háziállat ott például már most sem az: ha például a kutyája úgy néz ki, mint egy pitbull vagy egy japán tosza, akkor elkobozzák a hatóságok.

Az is biztos, hogy január elsejétől az uniós állampolgárokat nem fogják megilletni az uniós utasjogok az Egyesült Királyságban. Ezek egyébként elég kiterjedtek a panaszkezeléstől a kártérítéseken át mondjuk a mozgáskorlázotott utasok jogaiig.

Emellett például a külön egészségbiztosításra vagy roaminglehetőségekre is oda kell majd figyelnie a látogatóknak is. Miután ugyanis elhagyja az EU-t, megállapodás nélkül nem lesz érvényes sem az uniós egészségbiztosítás, sem az EU-ban kötelezően ingyenes roaming.

Ingyenes mobilalkalmazásunkkal bárhol és bármikor elérheti a Szabad Európa weboldalának tartalmát. Töltse le díjnyertes applikációnkat a Google Play vagy az Apple Store kínálatából!

  • 16x9 Image

    Szalai Bálint

    Szalai Bálint a Szabad Európa budapesti szerkesztőségének újságírója. Nyolc évig dolgozott az akkor leglátogatottabb híroldalnak számító Indexnél. Egyéb elismerések mellett 2015-ben megkapta a Gőbölyös Soma-díjat. A 2018/19-es akadémiai évben az Arizona Állami Egyetem Fulbright-program Humphrey-ösztöndíjasa volt. 

XS
SM
MD
LG