Akadálymentes mód

A legfrissebb hírek

Brexittárgyalások - A remény hal meg utoljára


Shoppers fill the streets around Piccadilly in central London on December 12, 2020.
Shoppers fill the streets around Piccadilly in central London on December 12, 2020.

Van még lehetőség - mondta egy brit kormányforrás aztán, hogy újabb határidőt szalasztott el London és az EU, hogy tető alá hozza a brexit utáni kereskedelmi viszonyról szóló megállapodást. A korábban vízválasztónak beharangozott vasárnapi határidő helyett a felek azt mondják: még mindig tárgyalnak.

A közvélemény számára már-már tragikomikusan hangzanak a brit és az európai politikusok és tárgyalók kijelenései arról, meddig hajlandók folytatni a Nagy-Britannia és az Unió számára a brexit utáni lehető legelőnyösebb kereskedelmi kapcsolatról szóló tárgyalásokat. Most úgy tűnik, akár az év végéig is.

Nagy-Britannia az év elején lépett ki az Európai Unióból és a december 31-én lejáró “átmeneti időszakban” még betartja az EU-szabályozást, azért, hogy az Unióval kötendő esetleges alku nyomán akadálymentes legyen az átmenet.

Most épp a britek is azt mondják, hogy van esély

Úgy tűnik, hogy a hol harcias, hol pesszimista megnyilvánulások ellenére a britek számára is fontos a megállapodás. Erre utal, hogy hétfőn a BBC szerint egy brit kormányforrás azt mondta: “van még kilométer a folyamatban” - azaz, még mindig van remény.

Előzőleg Boris Johnson brit miniszterelnök és Ursula von der Leyen, az Európa Bizottság elnöke “konstruktív hangulatú” telefonbeszélgetést folytatott “a jelentős, megoldatlan témákról” és megállapodott abban, hogy a vasárnapi, korábbi “végső” határidőn túl, tovább tárgyalnak.

Ezúttal nem mondták ki, hogy meddig tudják folytatni a megbeszéléseket, így valószínűsíthető, hogy akár az átmeneti időszak végéig folynak majd a tárgyalások.

Ezt követően vagy egy új, szabadkereskedelmi egyezmény alapján alakul majd az EU-ból az év elején kilépett szigetország és az Unió viszonya vagy jön a “kemény brexit” és a kölcsönös vámokkal terhelt kereskedelem.

Kommentátorok és üzleti vezetők szerint a vámokkal mindkét oldal rosszul járna, Nagy-Britanniában pedig a kezdetekben ellátási gondokat is okozhatna a hirtelen változás.

Brexitpártiak: nem baj a no-deal, Nagy-Britannia lenne “a temzei Szingapúr”

A kemény brexit brit hívei szerint azonban a szigetország a gazdaságot minimálisan korlátozó, fokozottan versenyképes “Temze-parti Szingapúrrá” válhatna.

Azért, mert az alku elmaradásával megszabadulna az Uniós szabályok és szabványok “igájától”, maga határozhatná meg, hogy iparára milyen szabványok vonatkozzanak és szabadon köthetne kereskedelmi szerződéseket a világ más országaival.

Az elképzelés támogatói szerint a deregulációval a britek lehagynák a gazdasági növekedésben az EU-t.

Ki legyen a bűnbak az esetleges kudarcért?

Michel Barnier, az Unió főtárgyalója a vasárnapi Johnson-von der Leyen beszélgetés után szintén azt mondta, hogy “még mindig lehetséges megkötni a szabadkereskedelmi egyezményt”. Barnier erről az Európai Uniós nagykövetek előtt beszélt hétfőn.

Az európai főtárgyaló ismét kiemelte, hogy a szerződésnek a “szabad és fair verseny” lehetőségét kell garantálnia és hogy

kölcsönös hozzáférésre van szükség a feleknek egymás piacaihoz és vizeihez… még nem találtuk meg a britekkel a megfelelő egyensúlyt, így tovább dolgozunk

- mondta.

Mint a tárgyalásokról élőben tudósító Guardian brit lap megjegyezte, a médiának nehéz dolga van, mert csak általános és néha egymásnak ellentmodó nyilatkozatokat adnak ki a felek és nem tudni, mi van valójában az asztalon.

A Reuters hírügynökség egy név nélküli nyilatkozó brüsszeli diplomatát idéző hétfő reggeli jelentése szerint ugyanakkor továbbra is fennmaradt az ellentét az állami támogatások kérdésében és nőtt a szakadék a halászati vitában. Általánosságban viszont “korlátozott előrehaladás” történt.

A nagykövetekkel folytatott megbeszélés után Barnier Londont hibáztatta az esetleges kudarcért és arra utalt a Twitteren, hogy Boris Johnson brit miniszterelnök mindössze 11 hónap alatt akarta lefuttatni a komplikált tárgyalásokat (holott a britek által aláírt kilépési egyezmény lehetőséget teremtett volna akár két évre meghosszabbítani a részletek kidolgozására adott átmeneti időszakot).

Erre reagálva írta a Telegraph című konzervatív brit lap, hogy “a patthelyzet nemcsak a megbeszélésekről, de arról is szól, ki legyen a bűnbak, ha nem sikerül megegyezni”.

A brit lapok is optimisták voltak - hétfőn

A folytatódó tárgyalások hírére az angol font erősödött a dollárral szemben, a brit lapok pedig hétfőn bizakodó szalagcímekkel jelentek meg.

Még az erősen brexit-párti Daily Express is azt írta, hogy “az EU végre megértette az üzenetet” és jobban elfogadja a brit követelést a szuverenitás tiszteletben tartására.

A Guardian és a Telegraph szerint “visszatért a remény, hogy lesz alku, de a tárgyalások egészen Szilveszterig tarthatnak”.

A Financial Times józanabb hangot ütött meg és azt emelte ki, hogy a felek “még mindig megosztottak a kulcskérdésekben”.

A parlamenti jóváhagyás előtt is bevezethetik

Az év végéig elhúzódó tárgyalások azt jelentik, hogy a felek megbékéltek azzal, hogy a parlamenteknek nem lesz idejük időben ratifikálni az esetleges alkut.

A Reuters EU diplomatákat idézve azt írta, hogy ezt “ideiglenes életbeléptetéssel” kerülhetik meg - azaz, az egyezmény még azelőtt hatályba léphet hogy az EU Parlament azt jóváhagyta volna.

A brit kormány közben elismerte, hogy még ha alá is írják a szabadkereskedelmi alkut, akkor is 100 kilométeres kamionsor alakulhat ki a La Manche csatorna két oldalán fekvő kikötőkben, ha a szállítócégek nem készülnek fel az extra papírmunkára. A londoni kormány ugyanakkor arra utalt, hogy prioritást kapnának a gyorsan romlandó cikkeket szállító teherkocsik.

A hétvége előtt harcias nyilatkozatok is elhangzottak a brit oldalon arról, hogy a Királyi Haditengerészet tarthatja vissza a brit területi vizekről az eddig oda szabadon bejutó francia halászokat és hogy a fegyveres erők jogosítványokat kapnának a külföldi hajósok letartóztatására.

Mindez felvetette azt a furcsa lehetőséget, hogy a britek saját NATO-szövetségeseik polgárai ellen alkalmazzanak katonai kényszerítőeszközöket.

Nem fogom Donald Trump stílusában azt mondani, hogy a mi hajóink nagyobbak, mert komoly akarok maradni. Mi, az európai oldalon megőrizzük az önuralmunkat

- mondta Charles Michel, a uniós tagállamok döntéshozó szerve, az Európai Tanács elnöke.

Ingyenes mobilalkalmazásunkkal bárhol és bármikor elérheti a Szabad Európa weboldalának tartalmát. Töltse le díjnyertes applikációnkat a Google Play vagy az Apple Store kínálatából!

XS
SM
MD
LG