Akadálymentes mód

A legfrissebb hírek

Ukrajna 26 ítéletet hozott eddig háborús bűncselekmények miatt


Háborús bűnökkel foglalkozó ukrán ügyész vizsgál egy orosz katonai csapásban megsérült lakóépületet Herszonban 2022. december 1-jén
Háborús bűnökkel foglalkozó ukrán ügyész vizsgál egy orosz katonai csapásban megsérült lakóépületet Herszonban 2022. december 1-jén

Az ukrán bíróságok 26 alacsony rangú gyanúsítottat állítottak bíróság elé és ítéltek el az egy évvel ezelőtti orosz invázió kezdete óta, és csaknem háromszáz személy ellen emeltek vádat – közölte egy tisztviselő csütörtökön.

Miroszlava Krasznoborova, a háborús bűneseteket Hágában koordináló ukrán ügyész azt mondta, hogy olyan bűncselekmények ügyében hoztak elmarasztaló ítéletet, mint nemi erőszak és gyilkosság, lakóépületek ágyúzása, civilekkel szembeni kegyetlen bánásmód és fosztogatás.

Ukrajnában eddig több mint 71.000 feltételezett háborús bűnesetet regisztráltak 2022. február 24. óta – közölte.

„Az Oroszország által okozott kegyetlenkedések és pusztítások hatalmasak és végtelenek. Emberek milliói kényszerültek mindent maguk mögött hagyni. A tömeges rakétatámadások tönkreteszik a polgári infrastruktúrát, és sokan tragikusan az életüket vesztik” – mondta.

„Ezt a kárt nem lehet helyrehozni, de azt megtehetjük, hogy biztosítjuk a felelősök bíróság elé állítását” – mondta Krasznoborova a sajtótájékoztatón, amelynek témája a széles körű atrocitások felelőseinek elszámoltatása volt.

Oroszország tagadja, hogy ilyeneket követett volna el vagy civileket venne célba.

Ehhez kapcsolódóan: Az EU elszámoltatná az ukrajnai háborús bűncselekmények felelőseit

Eddig összesen 296 személy ellen emeltek vádat háborús bűnökért, és jelenleg 99 üggyel foglalkoznak az ukrán bíróságok – közölte az ügyész.

Az ukrán bűnüldöző szerveket több tucat ország és intézmény segíti a háborús bűnök utáni nyomozásban.

A számokat az Eurojust európai bűnüldöző hatóság tájékoztatóján hozták nyilvánosságra, ahol a Nemzetközi Törvényszékkel, Litvániával, Lengyelországgal, Észtországgal, Lettországgal, Szlovákiával, Romániával és Ukrajnával közös nyomozó csoportot hoztak létre az ukrajnai háborús bűnök kivizsgálására.

Nyilvános elfogatóparancsot még nem adott ki a hágai Nemzetközi Törvényszék, amely egy éve kezdett nyomozni a lehetséges ukrajnai háborús bűnök, emberiség elleni bűncselekmények és népirtás ügyében.

Készült a Reuters tudósításának felhasználásával.
XS
SM
MD
LG