Akadálymentes mód

A legfrissebb hírek

Ukrajna: az orosz haditengerészet főparancsnokát is megölte a szevasztopoli rakétacsapás


Füst száll a magasba az orosz Fekete-tengeri Flotta szevasztopoli főhadiszállásáról a szeptember 22-i ukrán rakétacsapás után
Füst száll a magasba az orosz Fekete-tengeri Flotta szevasztopoli főhadiszállásáról a szeptember 22-i ukrán rakétacsapás után

Az ukrán hadsereg azt állítja, hogy az orosz Fekete-tengeri Flotta csaknem háromtucatnyi tisztje, köztük legfőbb parancsnoka vesztette életét múlt héten a flotta főhadiszállása ellen intézett rakétatámadásban.

Az állítást eddig nem tudták megerősíteni, Oroszország pedig lényegesen kevesebb áldozatról számolt be a krími Szevasztopol kikötője ellen szeptember 22-én elkövetett támadásban.

A haditengerészet parancsnoksága ellen intézett rakétacsapás volt a legújabb támadás abban az egyre merészebb sorozatban, amelyet az ukrán erők orosz hajók és fekete-tengeri létesítmények ellen követnek el. Ezek a támadások nyugati szakértők szerint drasztikusan visszavetették Oroszország haditengerészeti műveleteit a térségben.

Az ukrán különleges műveleti erők szeptember 25-i közleményében „új információkra” hivatkoztak „az ellenség veszteségeiről a különleges hadműveletben”, azt állították, hogy 34 tiszt, köztük a flottaparancsnok vesztette életét, amikor – feltehetően brit vagy francia – cirkálórakéták találták el a szevasztopoli főhadiszállás épületét. A sebesültek száma legalább 105 – tették hozzá.

Az ukrán közlemény nem nevezte meg a haditengerészet parancsnokát. A Fekete-tengeri Flotta vezetője Viktor Szokolov admirális.

Ehhez kapcsolódóan: Rakétacsapás érte a fekete-tengeri orosz hadiflotta főhadiszállását

Nem először volt célkeresztben az orosz flotta

A szeptember 22-i támadás, amelyet az arra járók videóra vettek és műholdfelvételek is rögzítettek, egy kilenc nappal korábbi rakétacsapást követett, amely Szevasztopol legfontosabb hadihajógyárát érte. Két hajó – egy repülőgép-hordozó és egy dízel-tengeralattjáró –, amelyeket egy szárazdokkban javítottak, feltehetően súlyosan megsérült, de az is lehet, hogy megsemmisült. A szárazdokk maga is megsérülhetett, ami korlátozhatja Oroszország képességét hadihajói karbantartására és javítására.

A támadásban több tucat orosz haditengerész vesztette életét – közölték ukrán tisztviselők. Ezt az állítást sem erősítették meg.

Ukrajna, amelynek saját fekete-tengeri flottáját vagy elsüllyesztették, vagy tönkretették az oroszok a 2022. februári inváziót követő hetekben, más jelentős támadásokat is hajtott végre orosz hajók ellen.

2022 áprilisában a Fekete-tengeri Flotta zászlóshajóját, a Moszkva rakétacirkálót süllyesztették el a Krímtől nyugatra, Odessza kikötőjétől délre. Ukrán tisztviselők később közölték, hogy Neptun hajóelhárító rakétákat használtak a támadáshoz.

Ez nagyon kínos volt az orosz haditengerészetnek, a halálos áldozatok számáról készült becslések néhány tucattól százig terjedtek. Az orosz védelmi minisztérium közölte, hogy egy tengerész meghalt, huszonheten pedig eltűntek, de sok szakértő valószínűtlennek tartja ezeket a számokat.

Ehhez kapcsolódóan: Szomszédai támogatják Ukrajnát, a háborús bűnösök elszámoltatását követelik

Zelenszkij: Megjöttek az első Abramsok

Ugyancsak szeptember 25-én Ukrajna elnöke azt mondta, hogy az ország megkapta az első szállítmányt az amerikai gyártmányú Abrams tankokból – abból a hathatós fegyverből, amelytől a parancsnokok a folyamatban lévő ellentámadás megerősítését remélik.

„Jó hír Rusztem Umerov védelmi minisztertől. Már vannak Ukrajnában Abrams tankok, és hamarosan erősíteni is fogják dandárjainkat. Hálás vagyok a szövetségeseknek, amiért valóra váltották az erről szóló megállapodásokat” – közölte Volodimir Zelenszkij elnök szeptember 25-én Telegramon.

Egyelőre független forrás nem erősítette meg a tankok érkezését.

Az Egyesült Államok közölte, hogy összesen 31 harckocsit indít útnak Ukrajnába, és szegényítetturán-tartalmú lőszert is küld hozzájuk. Ukrajna arról számolt be, hogy dandárjai megerősítéséhez van szüksége a tankokra a júliusban indult, lassan haladó ellentámadásban.

Támadások a gabona-infrastruktúra ellen

Oroszország fokozta légitámadásait Ukrajnában, különösen a gabonaexporthoz használt infrastruktúrát bombázta az Odesszai és a Mikolajivi területen. Ukrajna annak ellenére folytatta a gabonaexportot, hogy Oroszország júliusban kilépett a biztonságos gabonaszállításról az ENSZ közvetítésével tető alá hozott megállapodásból.

A terület kormányzója szeptember 26-án azt írta Telegramon, hogy az egyik izmajili kikötői létesítmény elleni éjszakai légicsapás megsebesített két embert, és károkat okozott az infrastruktúrában is. Az ukrán hadsereg arról számolt be, hogy huszonhatot lelőtt az oroszok által indított 38 iráni gyártmányú drónból.

Egy nappal korábban orosz rakéták és drónok csapódtak be Odessza kikötőjében, a gabonatárolók „jelentős károkat” szenvedtek.

A maga részéről Ukrajna szintén fokozta légitámadásait, nemcsak Szevasztopol, hanem a várostól északra fekvő Belbek repülőtér ellen is, és oroszországi célpontokat is támadott. A Belgorodi terület kormányzója azt mondta, hogy a légvédelem hét ukrán drónt lőtt le egy „masszív támadásban” szeptember 25-én. Sérültekről nem tett említést.

Készült az AFP és a Reuters tudósításainak felhasználásával.
XS
SM
MD
LG