Akadálymentes mód

A legfrissebb hírek

Ukrajna délen támad, Oroszországnak nincs elég katonája keleten


Egy lány képeket hord ki a harcokban megsérült kulturális központból Csuhuiv városában, Harkiv megyében 2022. július 25-én
Egy lány képeket hord ki a harcokban megsérült kulturális központból Csuhuiv városában, Harkiv megyében 2022. július 25-én

Az ukrán erők fokozták ellentámadásukat, hogy visszaszerezzék az elvesztett déli területeket. Közben Oroszország Közép-Ukrajnára és a főváros környékére mért gyilkos csapásokat, jóllehet a hírek szerint Moszkvának egyre gyakrabban kell megküzdenie létszámhiánnyal keleten.

Az ukrán hadsereg közölte, hogy repülőgépei öt orosz erődítményt támadtak Herszon körül és egy másik, közeli városnál Dél-Ukrajnában. Ide összpontosítják a háború kezdete óta legnagyobb ellentámadást, hogy elszigeteljék a térségben az orosz csapatokat.

Ukrajna az elmúlt hetekben a Nyugattól kapott nagy hatótávolságú rakétarendszerekkel súlyosan megrongálta a Dnyeper folyón átívelő három hidat, ami megnehezítette az orosz haderő utánpótlását a nyugati parton.

A Moszkva által annektált Krímmel határos Herszon régió röviddel a február 24-i invázió után került az oroszok kezére.

Harcok délen, északon és keleten

A közép-ukrajnai kirovohradi terület ellen július 28-án végrehajtott orosz csapásokban öt ember meghalt és huszonhatan megsebesültek Kropivnickij városában – közölték tisztviselők.

Kijev közelében 15 ember sérült meg egy katonai támaszponton. Ukrajna északi és déli régióit is találatok érték.

Orosz rakéták csapódtak be a kijevi, a csernyihivi, a mikolajivi és a harkivi területen is. Olekszij Hromov, az ukrán vezérkar magas rangú tisztviselője szerint a kijevi terület elleni támadás – amely hetek óta az első volt – egy katonai egységet talált el a főváros szélén lévő faluban.

A csapásokban tizenöten megsebesültek, közülük öten civilek – mondta el Olekszij Kuleba kijevi területi kormányzó.

A csernyihivi terület kormányzója, Vjacseszlav Csausz arról számolt be, hogy az oroszok Belaruszból lőttek ki rakétákat Honcsarivszka falura. A csernyihivi területet hetek óta nem vették célba.

A kelet-donyecki terület teljes arcvonalán is voltak heves ágyúzások, miközben az orosz erők Bahmutot és más városokat támadták. Három ember meghalt Bahmutban – közölték helyi tisztviselők.

Mariupol fogságba esett védőivel ukrán támadás végzett az oroszok szerint

Eközben az Oroszország által támogatott kelet-ukrajnai szakadárok közölték, hogy legalább negyven olyan ukrán hadifoglyot öltek meg az ukrán ágyúzások, akik a Mariupolért folytatott harcok során kerültek orosz kézre.

Daniil Bezsonov, az Oroszország által támogatott donyecki szakadárok szóvivője azt mondta, hogy legkevesebb negyven ukrán hadifogoly meghalt és 130-an megsebesültek pénteken, amikor ukrán találatot kapott Olenivka város börtöne.

Az ukrán katonák az azovi-tengeri kikötőben, Mariupolban vívott heves harcok után kerültek fogságba, miután hónapokig az Azovstal acélgyárban húzódtak meg.

Akkor rengeteg ukrán katonát vittek börtönbe orosz ellenőrzés alatt álló területeken, például a donyecki régióban, amely egy kelet-ukrajnai szakadár terület az Oroszország által támogatott szeparatista hatóságok irányítása alatt.

A jelentést az ukrán hatóságok egyelőre nem erősítették meg.

Naplót vezetett a mariupoli ostrom borzalmairól egy ukrán kisfiú
please wait

Jelenleg nincs elérhető tartalom

0:00 0:01:45 0:00

Már megint a Wagner csoport

A brit védelmi minisztérium július 29-i napi hírszerzési jelentése szerint Moszkva az invázió első napjaitól kezdve használta a Kremlhez köthető Wagner csoport zsoldosait Kelet-Ukrajnában a reguláris hadsereg egységei mellett, „az orosz hadsereggel együttműködve”.

A Wagner, amelyet feltehetően Jevgenyij Prigozsin, Vlagyimir Putyin orosz elnök közeli munkatársa irányít, 2015 óta vesz részt titkos műveletekben Afrikában és a Közel-Keleten.

A zsoldosok bevetése nyílt katonai műveletekben tovább hitelteleníti a Kreml régi politikáját, amely tagadja a kapcsolatot a katonai magánvállalkozók és az orosz állam között – áll a brit hírszerzés jelentésében.

Miután a Wagner-zsoldosok alkalmazását a reguláris katonai műveletekben vélhetően „a gyalogság jelentős hiánya” ösztönzi, a brit hírszerzés szerint „nagyon valószínűtlen”, hogy jelentősen befolyásolnák a háború menetét.

„Hatalmas” orosz veszteségek

Egy amerikai törvényhozó július 28-án azt mondta, hogy több mint 75.000 orosz katonáról – körülbelül a Moszkva által februárban Ukrajna megszállására küldött haderő feléről – gondolják úgy, hogy meghalt vagy megsebesült.

Elissa Slotkin michigani demokrata a CNN-nek beszélt erről, miután részt vett egy titkos eligazításon Joe Biden elnök kormányának tisztviselőivel. Azt mondta, hogy a szám hatalmas.

A katonai veszteségek még békeidőben is államtitoknak számítanak Oroszországban, így a halálos áldozatok számáról nem állnak rendelkezésre friss hivatalos adatok. A CIA legutóbbi becslése szerint 15.000 orosz katona vesztette életét a harcokban, és háromszor ennyi sebesült meg.

Még a tél beállta előtt

Slotkin, aki nemrég tért vissza ukrajnai útjáról, úgy vélte, hogy a következő három-hat hét kulcsfontosságú lehet a konfliktusban.

„Azt hiszem, hogy amit nagyon határozottan hallottunk Zelenszkij elnöktől, és amit ma meg is erősítettek, az az, hogy az ukránok a tél beköszönte előtt tényleg nagyon szeretnének néhányszor keményen odacsapni Oroszországnak, hogy a lehető legjobb helyzetbe hozzák magukat, különösen délen” – mondta Slotkin.

Julianne Smith, az Egyesült Államok NATO-nagykövete a Szabad Európa/Szabadság Rádiónak adott interjúban arról beszélt, hogy az ukrán katonai parancsnokok maguk határozhatják meg az ellentámadás következő lépéseit, de a NATO tudni szeretné, hogy mely rendszerek lennének ehhez a leghasznosabbak.

„Továbbra is mindent megteszünk, hogy támogassuk az ukrán hadsereget a helyszínen, és biztosítsuk, hogy mindene meglegyen ahhoz, hogy felülkerekedhessen ebben a konfliktusban, és megállítsa az orosz agressziót” – mondta.

Készült a Reuters, a BBC és az AP tudósításainak felhasználásával.
XS
SM
MD
LG