Akadálymentes mód

A legfrissebb hírek

Ukrajna újabb orosz szárazföldi támadásra készül a masszív keleti ágyúzás után


Plüss kutya egy ötemeletes lakóház romjai közt Csasziv Járban, Donyeck megyében, 2022. július 10-én. Az épületben legkevesebb 33-an haltak meg
Plüss kutya egy ötemeletes lakóház romjai közt Csasziv Járban, Donyeck megyében, 2022. július 10-én. Az épületben legkevesebb 33-an haltak meg

Az ukrán hadsereg az orosz szárazföldi erők újabb támadására készül, miután a több napja tartó nagyszabású tüzérségi offenzívában több tucat civil vesztette életét Kelet-Ukrajnában. Közben a Kreml folytatja erőfeszítéseit Donyeck tartomány és az ipari központ Donyec-medence egészének elfoglalására.

Volodimir Zelenszkij ukrán elnök július 11-én azt mondta, hogy az orosz erők 34 légicsapást hajtottak végre az elmúlt két napban, és Csasziv Jár kisvárosban 33-ra nőtt az ötemeletes lakóház elleni rakétatámadás halálos áldozatainak száma, közülük legalább egy gyerek.

Az ukrán hadsereg vezérkara közölte, hogy az orosz erők az ágyúzást a keleti szárazföldi hadműveletek fokozásának előkészítésére használják. Ukrán tisztviselők háborús bűnöknek nevezték a térségbeli polgári célpontok elleni csapásokat, és kérték a Nyugatot, hogy gyorsítsa fel a támadások elleni küzdelemhez szükséges fegyverek szállítását.

Az amerikai székhelyű Háborútudományi Intézet arról számolt be, hogy Oroszország átcsoportosítja erőit, és a nagyszabású tüzérségi támadások célja a feltételek megteremtése a majdani szárazföldi előrenyomuláshoz.

Moszkva még a videófelvételek és sok ukrán város csaknem teljes elpusztítása ellenére is tagadja, hogy polgári helyszíneket vett volna célba.

A luhanszki térség nagy részének elfoglalása után az orosz erők megpróbálják bevenni keleten az egész Donyec-medencét, amely Luhanszk és Donyeck megyékből áll.

Polgári áldozatokat követeltek az ukrán ellentámadások is

Eközben Oroszország közölte, hogy Herszon régióban az orosz kézen lévő dél-ukrajnai Nova Kahovka városa elleni ukrán támadás ismeretlen számú számú civilt ölt és sebesített meg, sokan maradtak fedél nélkül.

"Nagyon sajnálatos módon néhány ember meghalt – sok a sérült, emberek tucatjai maradtak otthon nélkül" – idézte Volodimir Leontyevet, a Kahovja kerületi katonai-polgári közigazgatás vezetőjét a TASZSZ orosz hírügynökség.

Az ukrán hadsereg közölte, hogy a támadás a régiót megszálló orosz csapatokkal szemben indított ellenoffenzíva része Herszon közelében, és a célpont egy fegyverraktár volt Nova Kahovkában.

Azt állították, hogy a támadásban tarackágyú-egységet és haditechnikát találtak el, és több mint 50 orosz katona vesztette életét.

A front bármely oldaláról származó állításokat lehetetlen ellenőrizni.

Iráni támogatás Oroszországnak?

Ukrajnát a minap az Egyesült Államok és szövetségesei által szállított, nagy mobilitású tüzérségi rakétarendszerekkel (HIMARS) és hasonló rendszerekkel erősítették – mondta Olekszij Danilov, a Biztonsági Tanács titkára a hét elején.

Az Egyesült Államok július 8-án jelentette be, hogy négy újabb HIMARS-t küld, ezzel 12-re növeli a Washington által biztosított ilyen rendszerek számát.

Eközben a Fehér Ház július 11-én közölte: úgy véli, hogy Irán pilóta nélküli légijárművek "százaival", köztük fegyverrel felszerelhető drónokkal tervezi ellátni Oroszországot az ukrajnai háborúhoz.

Jake Sullivan, az Egyesült Államok nemzetbiztonsági tanácsadója július 11-én azt mondta újságíróknak, hogy Washingtonnak olyan információi vannak, melyek azt mutatják: Irán arra készül, hogy kiképezze az orosz erőket a drónok használatára.

Sullivan szerint ez annak a jele, hogy Oroszország súlyos bombázásainak Ukrajnában – amelyek lehetővé tették Moszkvának, hogy megszilárdítsa kelet-ukrajnai területszerzéseit a Kijev környéki kudarcok után – "az volt az ára, hogy fogytán van saját fegyvereknek".

Készült a Szabad Európa/Szabadság rádió ukrán szolgálata, az AP, a Reuters, a BBC és az AFP beszámolóinak felhasználásával.
XS
SM
MD
LG