Akadálymentes mód

A legfrissebb hírek

Ukrajna elhagyására szólították fel az amerikai állampolgárokat


Katonák és hadi felszerelés a krími Oktjabrszkoje légi támaszponton 2022. február 10-én
Katonák és hadi felszerelés a krími Oktjabrszkoje légi támaszponton 2022. február 10-én

A washingtoni külügyminisztérium Ukrajna mihamarabbi elhagyására szólította fel az amerikai állampolgárokat az orosz katonai beavatkozás veszélye miatt.

A friss ajánlásban határozottabban fogalmaznak, mint a korábbiakban, amelyekben még csak arról írtak, hogy az érintettek vegyék fontolóra a távozás lehetőségét.

„Ne utazzanak Ukrajnába az orosz katonai akció és a koronavírus-járvány megnövekedett fenyegetése miatt” – figyelmeztettek.

A közlemény szerint az Ukrajnában tartózkodó amerikaiaknak tanácsos lenne elhagyniuk az országot, amennyiben pedig a maradás mellett döntenek, fokozott körültekintéssel kell eljárniuk a bűnözés, a rendzavarások és egy orosz katonai beavatkozás esetén a lehetséges harci cselekmények miatt.

Antony Blinken, az amerikai diplomácia vezetője pénteken hangsúlyozta, hogy továbbra is újabb és újabb orosz katonai egységek érkeznek Ukrajna határainak közelébe, és a támadás bármelyik pillanatban megindulhat, akár a pekingi téli olimpia alatt is. Elmondta ezzel kapcsolatban, hogy a kijevi külképviseleten szolgálatot teljesítők létszámát tovább fogják csökkenteni a napokban.

A folytatódó katonai mozgolódás tényét az amerikai Maxar Technologies által közzétett friss műholdképek is megerősítik. A szerdai és csütörtöki felvételeken jól látható, hogy az orosz fegyveres erők térségbeli jelenléte számos helyszínen egyre erősebb, így a Moszkva által annektált Krím félszigeten, Oroszország nyugati részén és Belaruszban is.

A magánvállalat elemzői jelentős csapattelepítéseket azonosítottak a krími Szimferopoltól északra található Oktjabrszkoje légi támaszponton, egyebek mellett 550 katonai sátorról és járművek százairól számoltak be. Emellett további katonák és felszerelések érkeztek két másik bázisra is a fekete-tengeri félszigeten.

Belaruszban a legnagyobb orosz csapatösszevonás a Homel város közelében lévő Zjabrovka légi támaszponton történt, az ukrán határtól kevesebb mint 25 kilométerre.

Pattanásig feszült helyzet

Az utóbbi hónapokban jelentősen megnőtt a feszültség Európában, miután Oroszország több mint százezer katonát vont össze Ukrajna határai közelében. Az amerikai hírszerzés szerint Moszkva újabb invázióra készülhet azt követően, hogy 2014 márciusában már elfoglalta a Krím félszigetet, illetve támogatást nyújt a keleti Donyec-medence egy részét uraló szakadár, kormányellenes lázadóknak. A kelet-ukrajnai fegyveres konfliktusban 2014 óta több mint 13.200 ember halt meg.

A Kreml azt állítja, hogy nem akar háborút, azonban előállt egy, a NATO számára nehezen elfogadható követeléscsomaggal a békéért cserébe. Egyebek mellett biztosítékokat szeretnének látni arra vonatkozóan, hogy Ukrajna és a többi volt szovjet tagköztársaság soha nem lesz tagja a nyugati katonai szervezetnek. Az észak-atlanti szövetség elutasította az orosz követeléseket.

Az Egyesült Államok, az Európai Unió és Nagy-Britannia is pusztító gazdasági következményekkel fenyegetett, amennyiben Oroszország megtámadja Ukrajnát.

Veszélyzóna

Amerikai tisztviselők szerint Oroszország már 110 ezer katonát telepített Ukrajnával közös határa közelébe, és afelé halad, hogy a hónap közepéig elég nagy, körülbelül 150 ezres erőt gyűjtsön össze egy teljes körű invázióhoz. Moszkva emellett mintegy harmincezer katonát vezényel Belaruszba a február 20-ig tartó közös hadgyakorlat idejére.

Az Egyesült Államok külügyminisztériuma február 1-jén figyelmeztetést adott ki az amerikaiak számára, hogy a törvények „önkényes alkalmazása”, az őrizetbe vétel veszélye, valamint az orosz hadsereg „rendkívüli és aggasztó”, határ menti csapatösszevonásai miatt kerüljék el Belaruszt.

Ezzel párhuzamosan Kanada az ukrajnai utazás kerülésére kérte állampolgárait az orosz fenyegetésekre és a fegyveres konfliktus kockázatára tekintettel.

A kijevi amerikai nagykövetség január 26-án kiszámíthatatlan biztonsági helyzetről számolt be, amely egyik pillanatról a másikra jelentősen romolhat. Ezért arra szólították fel az Ukrajnában tartózkodó amerikaiakat, hogy vegyék fontolóra a távozást a kelet-európai országból. Mint írták, az Egyesült Államok nem fog tudni evakuálni mindenkit, az érintetteknek ezért ennek megfelelően kell tervezniük.

XS
SM
MD
LG