Akadálymentes mód

A legfrissebb hírek

Szijjártó Péter: Magyarországra nem kellenek újabb NATO-csapatok


Szergej Lavrov orosz és Szijjártó Péter magyar külügyminiszter Budapesten, 2021 augusztus 24-én.
Szergej Lavrov orosz és Szijjártó Péter magyar külügyminiszter Budapesten, 2021 augusztus 24-én.

„Minél többet beszélünk egymással és minél többet fektetünk a diplomáciába, annál annál nagyobb esélye van a világnak és Európának arra, hogy békés úton rendezhetik ezt a válságot ” – mondta az orosz-ukrán válságról a magyar külgazdasági és külügyminiszter. Szijjártó Péter az Euronewsnak adott interjút Lyonban.

Arra a felvetésre, hogy Magyarország az EU és a NATO tagjaként támogatna-e újabb szankciókat Oroszország ellen, ha az mégis megtámadná Ukrajnát, a magyar diplomácia irányítója úgy fogalmazott, Magyarország egyelőre gondolni sem akar az Oroszország elleni további uniós szankciókra, azt szeretné, hogy a felek kerüljék el a legrosszabb lehetőséget és találjanak diplomáciai megoldást az orosz-ukrán válságra.

Arra a felvetésre, hogy Magyarország eddig mindig megszavazta a korábbi büntető intézkedéseket, Szijjártó Péter az Euronews beszámolója szerint úgy fogalmazott, hogy

"igen, mert nem akartuk bomlasztani az európai egységet. Soha nem vétóztunk, mindig igazodtunk ezeknél a döntéseknél."

A miniszter szerint azonban a szankciók nem működnek, ezt bizonyítja az is, hogy Németország és Oroszország, illetve Franciaország és Oroszország kereskedelme is nőtt a korábbi ilyen intézkedések bevezetése óta.

Szijjártó: Magyarországra nem jöhetnek újabb NATO-erők

Szijjártó Péter a NATO Kelet-Európában zajló csapatösszevonásaival kapcsolatban arról is beszélt, hogy Magyarországra nem jöhetnek és nem is kellenek újabb NATO-csapatok, mert a Magyar Honvédség képes megvédeni az országot.

"Hiszen már vannak NATO-csapatok az ország területén, a Magyar Honvédség és a magyar fegyveres erők."

Ezek Szijjártó Péter szerint megfelelő állapotban vannak ahhoz, hogy garantálják az ország biztonságát. Szijjártó Péter az uniós külügyminiszterek és egészségügyi miniszterek ülésére érkezett Lyonba, és a francia nagyvárosban részt vesz az ottani magyar konzulátus megnyitóján is.

  • 16x9 Image

    Fazekas Pálma

    Fazekas Pálma a Szabad Európa budapesti irodájának hírszerkesztője. Csaknem harminc éve dolgozik újságíróként, elsősorban hírek, hírműsorok szerkesztőjeként, hírszerkesztőségek vezetőjeként. A nyomtatott és az elektronikus sajtó szinte minden területén dolgozott, így a Kurírnál, az Interpress Magazinnál, a Magyar Rádióban, a Westelnél, a Magyar Televízióban, az InfoRádióban, az Origóban és az Infostartnál is.  

XS
SM
MD
LG