Akadálymentes mód

A legfrissebb hírek

Ukrajna első ellentámadása a Majdannal kezdődött – mondta Zelenszkij a tizedik évfordulón


Volodimir Zelenszkij ukrán elnök videóüzenetben emlékezett a méltóság és szabadság napjára. Kijev, 2023. november 21.
Volodimir Zelenszkij ukrán elnök videóüzenetben emlékezett a méltóság és szabadság napjára. Kijev, 2023. november 21.

Ukrajna első ellentámadása Oroszország befolyása ellen egy évtizede indult – mondta Zelenszkij elnök november 21-én, a méltóság és szabadság napján. Tíz évvel ezelőtt ez a nap volt az Euromajdan tiltakozómozgalom kezdete, amely a Moszkva támogatását élvező Janukovics elnök menesztésével tetőzött.

„Tíz évvel ezelőtt új fejezetet nyitottunk harcunkban. Tíz évvel ezelőtt az ukránok végrehajtották első ellentámadásukat – a törvénytelenségek ellen, az európai jövőtől megfosztani szándékozó kísérletek ellen. Rabszolgalétünk ellen” – mondta Zelenszkij a méltóság ukrajnai forradalmának kezdetére emlékező videóbeszédében honfitársainak.

Ehhez kapcsolódóan: Távol az otthonuktól ukrán tervezők légvédelmi riadó idején alkotott ruhákat mutatnak be

Külföldi méltóságok, köztük Charles Michel, az Európai Tanács elnöke, Maia Sandu moldovai elnök és Boris Pistorius német védelmi miniszter utazott Kijevbe, hogy találkozzon Zelenszkijjel és más ukrán tisztviselőkkel ebből az alkalomból, és szót ejtsenek a szövetségesei által nyújtott további támogatásról.

„Jó újra Kijevben lenni – barátok között” – írta Michel az X közösségimédia-platformon, és csatolt egy képet, amelyen az Európai Unió ukrajnai nagykövetével, Katarina Maternovával fog kezet a kijevi pályaudvaron.

Zelenszkijjel és Olena Zelenszka first ladyvel együtt „fejeztem ki tiszteletemet mindazoknak, akik kiálltak a szabadság mellett, és azoknak, akik meghozták érte a végső áldozatot is” – fogalmazott Sandu X-en.

Tüntetők ezrei gyűltek össze 2013. november 21-én Kijevben a Függetlenség terén – ukránul Majdan Nezalezsnosztyin –, hogy hangot adjanak felháborodásuknak, amiért az Oroszország által támogatott Janukovics elvetette a EU-s társulási szerződés aláírásának tervét, és a kapcsolatok megerősítéséről döntött Oroszországgal.

Az Euromajdan néven ismert tüntetés a biztonsági erők többszöri feloszlatási kísérlete ellenére továbbterjedt, és 2014 februárjában Janukovics Oroszországba menekülésével tetőzött.

Százhét embert öltek meg a biztonsági erők – legtöbbjüket 2014 februárjában –, további 2500-an pedig megsebesültek. A meggyilkolt tüntetőket Ukrajnában a Mennyei Századként emlegetik.

Vlagyimir Putyin orosz elnök a Krím megszállásának elrendelésével és Kijev-ellenes érzelmek szításával reagált Janukovics bukására Kelet- és Dél-Ukrajnában, 2014 áprilisában pedig a Donbász nagy részén háború tört ki az ukrán kormányerők és az Oroszország támogatta fegyveresek között.

„Újra itt vagyok, elsősorban azért, hogy további támogatást ígérjek” – mondta Pistorius második kijevi látogatásának kezdetén, hozzátéve, hogy kifejezésre akarja juttatni „szolidaritásunkat és mély elkötelezettségünket, valamint csodálatunkat az itt folyó bátor, merész és értékes harc miatt”.

Ehhez kapcsolódóan: Ukrajnába látogatott a német védelmi miniszter, Oroszország légicsapásokat indított Donyeckben

Az alacsony intenzitású háború a tűzszünetek és a Nyugat nem meggyőző közvetítői kísérletei ellenére nyolc évig folytatódott Kelet-Ukrajnában, egészen tavaly februárig, amikor a Kreml teljes körű inváziót indított Ukrajna ellen. Ez hamarosan a 22. hónapjába lép.

Ukrajna év elején ellentámadásba kezdett az orosz megszállás alatt álló területek felszabadítása érdekében, de az előrehaladás eddig nem volt meggyőző.

A Kreml november 21-én Nyugatról támogatott puccsnak nevezte a 2014-es ukrán forradalmat, amely Janukovics elűzéséhez vezetett.

Zelenszkij beszédében méltatta Ukrajna haladását az európai uniós tagság felé vezető úton.

„Évről évre, lépésről lépésre mindent megteszünk annak érdekében, hogy a mi csillagunk is az európai népek egységét jelképező uniós zászló csillagkörében ragyogjon. Ukrajna csillaga” – mondta.

Készült az AP, az AFP, a Reuters és a dpa tudósításainak felhasználásával.
XS
SM
MD
LG