Akadálymentes mód

A legfrissebb hírek

Ukrajna evakuálja Mariupolban maradt katonáit, átengedi a várost Oroszországnak


Sebesült ukrán katonákat szállító busz. Az oroszbarát szakadárok az ellenőrzésük alatt álló Novoazovszkba viszik az Azovstalból evakuált embereket 2022. május 16-án
Sebesült ukrán katonákat szállító busz. Az oroszbarát szakadárok az ellenőrzésük alatt álló Novoazovszkba viszik az Azovstalból evakuált embereket 2022. május 16-án

Az ukrán hadsereg közölte: azon dolgozik, hogy kivonja megmaradt haderejét az Azovstal acélgyárból, utolsó fellegvárából az ostromlott Mariupolban, és átengedje a várost a több hónapos orosz bombázás után, amely az Azovi-tenger stratégiai kikötőjét romhalmazzá változtatta és civilek ezreit ölte meg.

„A Mariupol helyőrség teljesítette harci küldetését” – áll az ukrán fegyveres erők vezérkarának közleményében május 17-én, egy nappal azután, hogy több mint 260 ukrán katonát, köztük sebesülteket evakuáltak az Azovstalból, ahol több száz katona és civil rekedt hetekre a kiterjedt ipari komplexum föld alatti bunkereiben.

„A legfelsőbb katonai parancsnokság arra utasította az Azovstalban állomásozó egységek parancsnokait, hogy mentsék meg a személyi állomány életét (…) Mariupol védelmezői korunk hősei” – tette hozzá a közlemény.

A harcosokat, akik között sok a sebesült, olyan városokba evakuálták, amelyek a Moszkva támogatását élvező lázadók kezén vannak.

Volodimir Zelenszkij ukrán elnök éjszakai videóbeszédében azt mondta, hogy az ukrán hadsereg és a hírszerzés tárgyalói, valamint a Vöröskereszt és az ENSZ szervezte meg az elszállításukat.

„Ukrajnának élve van szüksége a hőseire” – fogalmazott Zelenszkij.

Eközben arra figyelmeztetett, hogy az ukrán katonák nem lesznek egyből szabadok, és hozzátette, hogy az elengedésükről folyó tárgyalások tapintatot és időt igényelnek.

Kicserélnék őket

Hanna Maljar helyettes ukrán védelmi miniszter arról számolt be, hogy 53 súlyosan sebesült katonát szállítottak kórházba a lázadók kezén lévő Novoazovszkban, 211 másik katonát pedig humanitárius folyosón keresztül egy másik helyszínre vittek.

Az orosz védelmi minisztérium korábban bejelentette: megállapodás született arról, hogy a sebesültek elhagyják az acélművet, és gyógykezelést kapnak a Moszkva támogatását élvező szakadárok által irányított városok egyikében, Kijev pedig azt közölte, hogy az ukrán harcosokat elfogott orosz katonákra cserélik ki.

A megállapodás kétségtelenül az ukrajnai háború leghosszabb és legvéresebb csatájának végét jelenti.

Az ukrán katonai vezetés szerint az Azovstal védői arra kényszerítették Moszkvát, hogy mintegy húszezer katonát tartson Mariupolban, megakadályozva ezzel, hogy az oroszok gyorsan elfoglalják az ország más részeit.

Arról nem esett szó, hogy a sebesülteket hadifoglyoknak tekintik-e.

Mariupol utolsó ukrán védőinek evakuálása vereséget jelent Ukrajna számára, de az orosz bombázás a háború előtti mintegy négyszázezer lakosú kikötővárost romba döntötte és használhatatlanná tette.

„Van, aki a mosógépében talál gránátot” – kifosztott ukrán otthonok
please wait

Jelenleg nincs elérhető tartalom

0:00 0:03:50 0:00

Egyre gyakoribb a random orosz tüzérségi támadás

A brit katonai hírszerzés május 17-i napi értesítőjében úgy vélte: az, hogy Oroszország egyre inkább a válogatás nélküli tüzérségi bombázásokra támaszkodik a konfliktusban, arról árulkodik, hogy korlátozott a képessége a célpontok pontos azonosítására, és „nem hajlandó kockára tenni harci repülőgépeit azzal, hogy rutinszerűen a saját frontvonalain túlra küldi őket”.

A Twitteren közzétett jelentés szerint egy másik hadműveleti helyszínen, a Kijevtől északra fekvő csernyihivi régióban az orosz tüzérség erőteljes bevetése becslések szerint 3500 épületet semmisített vagy rongált meg az ukrán főváros ellen indult és kudarcba fulladt előrenyomulás során.

A védelmi minisztérium közleménye szerint a károk mintegy nyolcvan százaléka lakóépületekben keletkezett, ami arra figyelmeztet, hogy Oroszország vélhetően a jövőben is nagymértékben támaszkodni fog a nagyfokú tüzérségi bombázásokra, hogy visszanyerje lendületét Kelet-Ukrajnában.

A május 16-án megújult orosz támadás keleten legalább 19 civilt ölt meg – közölték a térség illetékesei.

Szerhij Hajdaj, a luhanszki régió kormányzója azt mondta, hogy tíz civil vesztette életét Szevrodonyeckben. Korábban arról számolt be, hogy heves ágyúzások okoztak tüzet lakónegyedekben. További kilenc civil vesztette életét a donyecki régióban – közölte Pavlo Kirilenko regionális kormányzó Telegramon.

Az ukrán hadsereg május 16-án azt jelentette, hogy az ország második legnagyobb városa, Harkiv körül felgyorsult az ellentámadás, és visszaszorították a határhoz az orosz csapatokat a várost övező régióban.

Magyarország továbbra is blokkolja az importtilalmat

Brüsszelben a huszonhét tagú Európai Unió külügyminiszterei május 16-án nem tudtak áttörést elérni az Oroszországgal szembeni új szankciók ügyében, mert Magyarország továbbra is akadályozta az orosz olajimport betiltását.

A miniszterek közötti tárgyalásokon tisztáztak egyes kérdéseket, de megállapodásra nem volt lehetőség – mondta Josep Borrell, az EU külpolitikai főképviselője a találkozót követő sajtótájékoztatón.

Borrell közölte, hogy az EU-tagállamok képviselői visszatértek a technikai tárgyalásokhoz.

Készült a Reuters, az AFP, az AP, a dpa, a BBC és a TASZSZ beszámolóinak felhasználásával.
XS
SM
MD
LG