Akadálymentes mód

A legfrissebb hírek
Sebesült ukrán katonák a mariupoli acélműben felállított tábori kórházban 2022. május 10-én
Sebesült ukrán katonák a mariupoli acélműben felállított tábori kórházban 2022. május 10-én

Több mint egy órán át győzködte az orosz elnököt a tűzszünetről a német kancellár

Törökország ellenzi a finn és a svéd NATO-csatlakozást. Az EU további félmilliárd eurós katonai segélyt nyújt Ukrajnának, míg a német kormány azt fontolgatja, hogy közepes hatótávolságú légvédelmi rakétarendszereket küld Kijevnek. A brit hírszerzés szerint súlyos veszteségeket szenvedett egy orosz páncélos zászlóalj.

18:23 2022.05.13.

Meglepte Finnországot, hogy Erdogan nem támogatja NATO-csatlakozásukat

Pekka Haavisto finn külügyminiszter türelemre intett, és fokozatos, lépésről-lépésre történő megközelítést javasolt azután, hogy Törökország ellenáll a finn és svéd NATO-csatlakozásnak.

Pekka Haavisto finn külüyminiszter (b) és Mevlüt Çavuşoğlu török külügyminiszter Ankarában 2022. február 8-án
Pekka Haavisto finn külüyminiszter (b) és Mevlüt Çavuşoğlu török külügyminiszter Ankarában 2022. február 8-án

Recep Tayyip Erdoğan török elnök nemrég nyilatkozott úgy, hogy Törökország nem tudja támogatni a finn és a svéd csatlakozási terveket, ez pedig jelentős akadályt jelent, mert egy ország felvételéhez mind a harminc tagállam egyhangú támogatása szükséges.

„Egy kis türelemre van szükségünk ebben a folyamatban, ez nem egy nap alatt történik meg ... haladjunk lépésről lépésre a kérdésekkel” – mondta Haavisto újságíróknak.

Erdogan nyilatkozata úgy tűnik, meglepetésként érte Finnországot, miután Haavisto az elmúlt hónapokban kétszer is járt Törökországban, és Sauli Niinisto finn elnök április elején telefonon egyeztetett Erdogannal.

„Törökország támogatja Finnország céljait” – írta Niinisto a telefonbeszélgetés után a Twitteren.

Niinisto és Sanna Marin miniszterelnök csütörtökön indította el Finnország NATO-csatlakozási folyamatát azzal, hogy bejelentették, mindketten támogatják a lépést. Ez jelentős változás a politikájukban, amely mögött Oroszország ukrajnai inváziója áll. (Reuters)

18:12 2022.05.13.

Moldova felkészült arra, ha az ukrajnai harcok átterjednének a határon

Dmitro Kuleba ukrán külügyminiszter (b) és Nicu Popescu moldovai külügyminiszter Németországban 2022. május 13-án
Dmitro Kuleba ukrán külügyminiszter (b) és Nicu Popescu moldovai külügyminiszter Németországban 2022. május 13-án

A moldovai külügyminiszter szerint az ország készültségben van arra az esetre, ha bármi jelét látná annak, hogy az Ukrajnában zajló konfliktus átterjedhet a határon.

„A helyzet természetesen törékeny, de ennek ellenére viszonylag nyugodt. Ma még nincs súlyos katonai válság” – mondta Nicu Popescu külügyminiszter pénteken Németországban újságíróknak.

A kormány ugyanakkor felkészült „a lehetőségek teljes spektrumára” – tette hozzá.

„Belügyminisztériumunk, védelmi minisztériumunk és hírszerző szolgálataink magas készültségben vannak” – közölte Popescu, az orosz csapatok jelenlétére utalva a szakadár, Dnyeszteren túli régióban.

A Dnyeszteren túli terület, Transznisztria, egy önkényesen kikiáltott, Oroszország által támogatott szakadár állam, amely határos Délnyugat-Ukrajnával.

Popescu szerint a moldovai kormány rendszeres kapcsolatban áll a Dnyeszteren túli szakadár hatóságokkal, „mert mindannyiunknak az a kötelessége és feladata, hogy megőrizze a békét egész Moldovában, beleértve a Dnyeszteren túli régiót is”. (AP)

17:51 2022.05.13.

Az Európai Hírügynökségek Szövetsége felfüggesztette az orosz TASZSZ tagságát

A TASZSZ logója
A TASZSZ logója

A szervezet közgyűlése azért döntött így, mert az orosz hírügynökség nem tartotta tiszteletben a közös sztenderdeket.

Clemens Pig, az EANA elnöke arról számolt be, hogy a szövetség végrehajtó testülete már az ukrajnai háború megindítása után három nappal azonnali hatállyal felfüggesztette a TASZSZ tagságát a közgyűlés hivatalos határozatának meghozataláig.

Akkor arról számoltak be, hogy ezt részben az orosz kormány által elfogadott új szabályok indokolják, amelyek súlyosan korlátozzák a médiaszabadságot.

Az orosz hatóságok egyebek mellett megtiltották, hogy a sajtóban „támadásként”, „invázióként” vagy „háborúként” hivatkozzanak a hivatalos szóhasználatban „különleges katonai műveletnek” nevezett beavatkozásra.

Alexandru Ion Giboi, az EANA főtitkára aláhúzta: a TASZSZ semmibe vette a szövetség „legfőbb célját, a lehető legmagasabb sztenderdeknek megfelelő újságírói tevékenység folytatását”.

Ezzel párhuzamosan a szervezet teljes támogatásáról biztosította az Ukrinform ukrán hírügynökséget. „Továbbra is mindent meg fogunk tenni az Ukrinform, ottani kollégáink és barátaink támogatása érdekében” – szögezte le Giboi. (AFP)

17:04 2022.05.13.

Zelenszkij megismételte, hogy kész tárgyalni Putyinnal

Volodimir Zelenszkij ukrán elnök megismételte ajánlatát, hogy tárgyalna Vlagyimir Putyin orosz elnökkel, és kijelentette, hogy Oroszország Ukrajnából való kivonulása kell legyen bármilyen tárgyalás kiindulópontja.

„Mint elnök, kész vagyok beszélni Putyinnal, de csakis vele. A közvetítői nélkül. És egy párbeszéd keretében, nem ultimátumok formájában” mondta az olasz RAI 1 televíziónak egy interjúban, amit pénteken mutattak be az ukrán tévében.

Ukrajna és Oroszország között március 29. óta nincs személyes béketárgyalás. Vlagyimir Medinszkij orosz főtárgyaló szerint a megbeszélések távolból zajlanak.

Zelenszkij kizárta azokat a szerinte Párizsnak tulajdonított felvetéseket, hogy Ukrajnának engedményeket kellene tennie egy olyan békemegállapodás érdekében, amely alapján Putyin megőrizheti jó hírnevét.

„Takarodjanak ki arról a területről, amelyet február 24-e óta elfoglaltak” – mondta az ukrán elnök. „Ez az első világos lépés ahhoz, hogy bármiről is beszélhessenek” – tette hozzá. (Reuters)

Ukrán katonák egy meg nem nevezett helyszínen 2022. március 8-án
Ukrán katonák egy meg nem nevezett helyszínen 2022. március 8-án

Továbbiak betöltése

XS
SM
MD
LG