Akadálymentes mód

A legfrissebb hírek
Sebesült ukrán katonák a mariupoli acélműben felállított tábori kórházban 2022. május 10-én
Sebesült ukrán katonák a mariupoli acélműben felállított tábori kórházban 2022. május 10-én

Több mint egy órán át győzködte az orosz elnököt a tűzszünetről a német kancellár

Törökország ellenzi a finn és a svéd NATO-csatlakozást. Az EU további félmilliárd eurós katonai segélyt nyújt Ukrajnának, míg a német kormány azt fontolgatja, hogy közepes hatótávolságú légvédelmi rakétarendszereket küld Kijevnek. A brit hírszerzés szerint súlyos veszteségeket szenvedett egy orosz páncélos zászlóalj.

15:36 2022.05.13.

15:25 2022.05.13.

Németország légvédelmi rendszerekkel segítheti Ukrajnát

A német kormány jelenleg mérlegeli annak lehetőségét, hogy IRIS-T közepes hatótávolságú légvédelmi rakétarendszereket küldjön az ukrán hadseregnek – közölték biztonsági források pénteken.

A Bild című napilap arról írt, hogy pozitív döntés esetén novembertől telepíthetik a Diehl Defense által gyártott fegyvereket.

Az ukrán vezetés az invázió kezdete óta folyamatosan nehézfegyverek szállítását sürgeti, és ez a keleti és déli országrészben megindított heves orosz offenzívával csak tovább élesedett.

A német újság forrásai szerint Kijev tíz légvédelmi rakétarendszerhez szeretne hozzájutni, amelyek gyártására a következő három-négy évben kerülhetne sor. Ezekkel akár 40 kilométeres távolságból is le lehet lőni szükség esetén az ellenséges harci repülőgépeket, helikoptereket vagy rakétákat.

Az ukrán katonák kiképzése azonnal megindulhat, amint a német kormány megadja a jóváhagyását – áll a cikkben. (Reuters)

Mentőautók sebesült ukrán katonákra várnak a frankfurti repülőtéren 2022. május 12-én
Mentőautók sebesült ukrán katonákra várnak a frankfurti repülőtéren 2022. május 12-én

15:01 2022.05.13.

Törökország ellenzi a finn és svéd NATO-csatlakozást

Magdalena Andersson svéd miniszterelnök és Sanna Marin finn miniszterelnök Stockholmban 2022- április 13-án
Magdalena Andersson svéd miniszterelnök és Sanna Marin finn miniszterelnök Stockholmban 2022- április 13-án

Recep Tayyip Erdogan török elnök leszögezte, hogy országa nem „viszonyul kedvezően” Finnország és Svédország esetleges NATO-csatlakozásához, mert szerinte a két ország támogatást nyújt több, Ankara által terrorszervezetként számon tartott kurd fegyveres csoportnak.

„A skandináv országok vendégházként szolgálnak terrorszervezetek, például a PKK és a DHKP-C számára” – mondta a Kurdisztáni Munkáspártra és a Forradalmi Népi Felszabadítási Frontra utalva.

Illetve azzal vádolta meg Görögországot, hogy Törökország ellen használja fel az észak-atlanti katonai szövetséget, és hangsúlyozta, hogy nem szeretnék megismételni ezt a „hibát”. (AP)

14:43 2022.05.13.

Kuleba reméli, hogy jövő hétre megszületik a megállapodás az uniós orosz olajembargóról

Az ukrán külügyminiszter szerint továbbra is hajlandóak diplomáciai tárgyalásokat folytatni Oroszországgal annak érdekében, hogy újra induljanak a gabonaszállítmányok és politikai megoldást találjanak a háborúra.

Lebombázott épület Mariupolban 2022. május 12-én
Lebombázott épület Mariupolban 2022. május 12-én

Dmitro Kuleba ugyanakkor hangsúlyozta, hogy nem fogadnak el ultimátumokat Moszkvától.

Az ukrán külügyminiszter Németországban, a G7-találkozón újságíróknak azt mondta, hogy Kijev eddig „semmilyen pozitív visszajelzést” nem kapott Oroszországtól. Szerinte a Kreml „a háborút részesíti előnyben a tárgyalásokkal szemben”.

„Készen állunk egyeztetni, de egy értelmes, a kölcsönös tiszteleten alapuló beszélgetésre vagyunk nyitottak, nem pedig az asztalra dobott orosz ultimátumokra” - fogalmazott.

Kuleba közölte, reméli, hogy az Európai Unió a jövő héten egyezségre jut az orosz olajembargóról. Arra sürgette a szövetséget, hogy kövessék Kanada példáját az orosz állami vagyon lefoglalásában, hogy abból fizessék ki Ukrajna újjáépítését. (AP)

Továbbiak betöltése

XS
SM
MD
LG