Akadálymentes mód

A legfrissebb hírek
Sebesült ukrán katonák a mariupoli acélműben felállított tábori kórházban 2022. május 10-én

Több mint egy órán át győzködte az orosz elnököt a tűzszünetről a német kancellár

Törökország ellenzi a finn és a svéd NATO-csatlakozást. Az EU további félmilliárd eurós katonai segélyt nyújt Ukrajnának, míg a német kormány azt fontolgatja, hogy közepes hatótávolságú légvédelmi rakétarendszereket küld Kijevnek. A brit hírszerzés szerint súlyos veszteségeket szenvedett egy orosz páncélos zászlóalj.

11:29 2022.05.13.

Kína szerint megingott az ENSZ jogvédő testületébe vetett bizalom az állítólagos ukrajnai orosz visszaélések vizsgálatáról szóló szavazás miatt

Az ENSZ Emberi Jogi Tanácsának döntése az orosz csapatok állítólagos emberi jogi visszaélései miatt indított vizsgálatáról megingatta a tagok bizalmát a testületben – mondta Zhao Lijian, a kínai külügyminisztérium szóvivője pénteken.

Az ENSZ Emberi Jogi Tanácsa a vizsgálat megindításáról csütörtökön hozott határozatot, amelyet nagy többséggel fogadtak el: 33 tag igennel, Kína és Eritrea pedig nemmel szavazott.

Zhao egy pénteki sajtótájékoztatón közölte: Kína amiatt tiltakozik, hogy az ENSZ nem vizsgál bizonyos országokat, amelyek háborút viselnek, másokat viszont célba vesz. (Reuters)

11:17 2022.05.13.

Brit jelentés: súlyos veszteségeket szenvedett egy orosz páncélos zászlóalj

Brit katonai hírszerzők szerint az orosz páncélososzlop nemrég elszenvedett súlyos vesztesége azt mutatja, hogy az orosz parancsnokokra mekkora nyomás nehezedik az előre nyomulás érdekében, Kelet-Ukrajnában.

A brit védelmi minisztérium pénteken megerősítette azokat a híreket, amelyek szerint az ukrán erők megakadályozták, hogy egy orosz hadoszlop egy pontonhídon átkeljen a Szeverodonyecktől nyugatra fekvő Sziverszkij Donyec folyón. Szeverodonyeck 2014 óta a Luhanszki terület ukrán székhelye, mióta az oroszpárti szeparatisták átvették az irányítást az addigi központ, Luhanszk felett.

Oroszország „jelentős” részeit elvesztette legalább egy zászlóaljának, valamint az úszó pontonhíd felállításához használt felszerelését - közölte a minisztérium.

„Egy folyami átkelés végrehajtása egy harci környezetben rendkívül kockázatos manőver, és arról árulkodik, hogy az orosz parancsnokokra mekkora nyomás nehezedik, hogy előrehaladást érjenek el a kelet-ukrajnai műveletekben” - írta a brit védelmi minisztérium a napi hírszerzési jelentésében.

A minisztérium szerint Oroszországnak nem sikerült jelentős előrelépést elérnie, annak ellenére sem, hogy a kelet-ukrajnai Luhanszk és Donyeck térségébe vonta össze erőit. (AP)

10:31 2022.05.13.

10:11 2022.05.13.

Borrell: Az EU további félmilliárd eurós katonai segélyt nyújt Ukrajnának

Az Európai Unió újabb 500 millió euró értékű katonai támogatást nyújt Ukrajnának – közölte Josep Borrell, az Európai Unió külügyi és biztonságpolitikai főképviselője pénteken. Mint mondta, bízik benne, hogy a következő napokban megállapodás születhet az orosz olajra vonatkozó embargóról. (Reuters)

Továbbiak betöltése

XS
SM
MD
LG