Akadálymentes mód

A legfrissebb hírek
Sebesült ukrán katonák a mariupoli acélműben felállított tábori kórházban 2022. május 10-én
Sebesült ukrán katonák a mariupoli acélműben felállított tábori kórházban 2022. május 10-én

Több mint egy órán át győzködte az orosz elnököt a tűzszünetről a német kancellár

Törökország ellenzi a finn és a svéd NATO-csatlakozást. Az EU további félmilliárd eurós katonai segélyt nyújt Ukrajnának, míg a német kormány azt fontolgatja, hogy közepes hatótávolságú légvédelmi rakétarendszereket küld Kijevnek. A brit hírszerzés szerint súlyos veszteségeket szenvedett egy orosz páncélos zászlóalj.

14:16 2022.05.13.

A német kancellár tűzszünet elrendeléséről győzködte az orosz elnököt

Olaf Scholz több mint egy órán át beszélt telefonon Vlagyimir Putyinnal, akit arra szólított fel, hogy mielőbb léptessenek életbe fegyvernyugvást Ukrajnában.

A berlini kormány szóvivőjének tájékoztatása szerint a kancellár mindenekelőtt a humanitárius szempontokat és a diplomáciai megoldás elősegítését domborította ki, illetve Oroszország felelősségére is kitért a globális élelmiszerellátás biztosításában.

A Kreml eközben Putyin szavait idézte, aki úgy vélekedett, hogy a fegyveres konfliktus rendezését célzó tárgyalások előrehaladását jórészt Kijev blokkolja. (Reuters)

Sebesült ukrán katona a mariupoli acélüzemben 2022. május 10-én
Sebesült ukrán katona a mariupoli acélüzemben 2022. május 10-én

14:04 2022.05.13.

A svéd külügyminiszter a NATO-tagság előnyeit taglalta

Ann Linde pénteken leszögezte, hogy Svédország csatlakozása megerősítené a nemzetbiztonságot és stabilizálná az észak-európai és balti térséget.

Csütörtökön a hagyományosan semleges Finnország eddigi politikájával szakítva bejelentette, hogy haladéktalanul kérni fogja a csatlakozást a NATO-hoz. Legközelebbi partnere, az ugyancsak hosszú ideje semleges Svédország is hasonlóan fog lépni, várhatóan már jövő hétfőn.

„A svéd NATO-tagság megemelné a katonai konfliktusok kirobbanásának küszöbét, így konfliktusgátló hatása lenne Észak-Európában” – jelentette ki a svéd külügyminiszter a parlamenti pártok helyzetértékelését bemutató sajtótájékoztatón.

„A svéd NATO-tagság legfontosabb következménye az lenne, hogy Svédország része lenne a NATO kollektív biztonsági szerződésének és az ötös cikkelyben foglalt védelmi garanciáknak” – tette hozzá. (Reuters)

Svéd katonák járőröznek a Svédországhoz tartozó Gotland-szigeten 2022. január 13-án
Svéd katonák járőröznek a Svédországhoz tartozó Gotland-szigeten 2022. január 13-án

13:06 2022.05.13.

Nagy-Britannia szankcióval sújtotta Putyin volt feleségét és unokatestvéreit

A brit külügyminiszter pénteken bejelentette, hogy újabb büntetőintézkedésekkel sújtják Vlagyimir Putyin orosz elnök pénzügyi hálózatát.

A vagyonbefagyasztással és belépési tilalommal sújtott tizenkét újabb személy között van Ljudmila Ocseretnaja, Putyin exfelesége, illetve több, orosz vállalatokban, például a Gazpromnál vezető tisztséget betöltő rokona. A tájékoztatás szerint az érintettek vagyoni előnyökért, befolyásért és magas pozíciókért cserébe támogatják az orosz elnököt.

„Célba vesszük a Putyin luxuséletmódját fenntartó kétes hálózatot, fokozzuk a nyomás a belső körén” – írta közleményében a tárcavezető.

„Folytatni fogjuk a szankciók elrendelését a Putyin agresszióját elősegítő és támogató személyek ellen, amíg Ukrajna győzelmet nem arat” – tette hozzá. (Reuters)

12:45 2022.05.13.

Német pénzügyminiszter: a lefoglalt orosz vagyont Ukrajna újjáépítésére kellene fordítani

Christian Lindner támogatásáról biztosította azon javaslatokat, amelyek értelmében a befagyasztott orosz vagyont Ukrajna háború utáni újjáépítésére fordítanák.

A tárcavezető a Der Spiegel hetilapnak adott pénteki interjújában elmondta, hogy igazságérzete ezt diktálná az állami vagyon esetében, ugyanakkor leszögezte, hogy ennek először meg kell teremteni a jogi alapját is.

„A magántulajdonban lévő vagyoneszközök esetében kisajátításról lenne szó. Alkotmányos államunkban ennek komoly akadályai vannak” – mutatott rá.

A világ legfejlettebb ipari gazdaságait tömörítő országcsoport (G7) pénzügyminiszterei jövő héten egyeztetnek Ukrajna jövőbeli újjáépítésének kérdéséről Németországban. (Reuters)

Továbbiak betöltése

XS
SM
MD
LG