Akadálymentes mód

A legfrissebb hírek
Sebesült ukrán katonák a mariupoli acélműben felállított tábori kórházban 2022. május 10-én
Sebesült ukrán katonák a mariupoli acélműben felállított tábori kórházban 2022. május 10-én

Több mint egy órán át győzködte az orosz elnököt a tűzszünetről a német kancellár

Törökország ellenzi a finn és a svéd NATO-csatlakozást. Az EU további félmilliárd eurós katonai segélyt nyújt Ukrajnának, míg a német kormány azt fontolgatja, hogy közepes hatótávolságú légvédelmi rakétarendszereket küld Kijevnek. A brit hírszerzés szerint súlyos veszteségeket szenvedett egy orosz páncélos zászlóalj.

14:07 2022.05.09.

Vörös festékkel öntötték le az orosz nagykövetet Lengyelországban

Tüntetők vörös festékkel öntötték le Szergej Andrejevet, amikor meg akart koszorúzni egy szovjet katonai emlékművet Varsóban a második világháborús győzelem 77. évfordulója alkalmából.

Az orosz külképviselet vezetőjét tiltakozók vették körbe, akik ukrán zászlókat lengettek, illetve azt skandálták, hogy „fasiszta, fasiszta”.

Andrejevnek és kíséretének végül nem is sikerült virágokat elhelyezni a temetőben.

Szergej Andrejev (k) a támadás után 2022. május 9-én
Szergej Andrejev (k) a támadás után 2022. május 9-én

14:57 2022.05.09.

Az orosz hadsereg továbbra is ostromolja a mariupoli acélüzemet

Az ukrán védelmi minisztérium arról számolt be hétfőn, hogy az orosz hadsereg páncélosok és tüzérségi fegyverek bevetésével folytatta a lerombolt város utolsó ellenállási gócának számító gyár ostromát.

A tárca szóvivője nem közölt további részleteket, mindössze azt mondta, hogy orosz harci repülőgépek is beszállhatnak a támadásba.

Moszkva korábban tagadta, hogy ostromolnák a hermetikusan körbezárt üzemet, ahol becslések szerint mintegy kétezer megmaradt ukrán katona keresett menedéket. (Reuters)

Az Azovstal acélgyár 2022. május 5-én
Az Azovstal acélgyár 2022. május 5-én

15:03 2022.05.09.

Kínai elnök a német kancellárnak: Mindent meg kell tenni, hogy ne éleződjön tovább az ukrajnai konfliktus

Minden erőfeszítést meg kell tenni annak érdekében, hogy az ukrajnai konfliktus ne váljon „kezelhetetlenné” – mondta Hszi Csin-ping kínai elnök Olaf Scholz német kancellárnak hétfőn, a kínai állami rádió beszámolója szerint.

„Mindent meg kell tenni azért, hogy elkerüljük az ukrajnai konfliktus kiéleződését és kiterjedését, amely kezelhetetlen helyzethez vezethet” – fogalmazott Hszi, aki a videóhívással beszélt a német kancellárral.

Hszi arra is felkérte Németországot, hogy vegyen részt a Globális Biztonsági Kezdeményezésben, egy olyan tág és homályos programban, amelyet Hszi a múlt hónapban terjesztett elő, és amely az „oszthatatlan biztonság” elvét támogatja, egy olyan fogalmat, amelyre Oroszország hivatkozott, hogy igazolja az Ukrajna elleni támadást. (Reuters)

15:17 2022.05.09.

Brüsszel júniusban közzéteheti első állásfoglalását az ukrán EU-csatlakozásról

Az Európai Bizottság elnöke hétfőn Volodimir Zelenszkij ukrán államfővel tárgyalt telefonon, akivel közölte, hogy reményeik szerint már jövő hónapban közzétehetik a testület első állásfoglalását a tagjelöltté váláshoz szükséges, Kijev által már kitöltött kérdőívről.

Ursula von der Leyen főleg a közösség további támogatásairól és az integráció kérdéseiről egyeztetett az ukrán vezetővel.

Ukrajna és az Európai Unió között jelenleg társulási megállapodás van érvényben, amely elsősorban a kétoldalú kereskedelmet liberalizálja.

Az EU tagállamai megosztottak Ukrajna felvételének ügyében, de még a gyorsított is eljárás is évekig eltarthatna a szakértők többsége szerint, az előrehaladáshoz pedig egyhangú támogatásra van szükség a huszonhét kormány részéről. (AP)

Továbbiak betöltése

XS
SM
MD
LG