Akadálymentes mód

A legfrissebb hírek
Sebesült ukrán katonák a mariupoli acélműben felállított tábori kórházban 2022. május 10-én
Sebesült ukrán katonák a mariupoli acélműben felállított tábori kórházban 2022. május 10-én

Több mint egy órán át győzködte az orosz elnököt a tűzszünetről a német kancellár

Törökország ellenzi a finn és a svéd NATO-csatlakozást. Az EU további félmilliárd eurós katonai segélyt nyújt Ukrajnának, míg a német kormány azt fontolgatja, hogy közepes hatótávolságú légvédelmi rakétarendszereket küld Kijevnek. A brit hírszerzés szerint súlyos veszteségeket szenvedett egy orosz páncélos zászlóalj.

15:27 2022.05.09.

Zelenszkij: Nem engedjük meg, hogy kisajátítsák a nácik felett aratott győzelmet

Ukrajna megnyeri a háborút Oroszországgal szemben, és nem enged át semmilyen területet – jelentette ki Volodimir Zelenszkij ukrán elnök a második világháborúban a náci Németország felett aratott győzelem napjának évfordulója alkalmából tartott beszédében.

Volodimir Zelenszkij ukrán elnök és Bärbel Bas, a Bundestag elnöke kijevi találkozója 2022. május 8-án
Volodimir Zelenszkij ukrán elnök és Bärbel Bas, a Bundestag elnöke kijevi találkozója 2022. május 8-án

„A nácizmus feletti győzelem napján egy új győzelemért harcolunk. Az ehhez vezető út nehéz, de nincs kétségünk afelől, hogy győzni fogunk” – fogalmazott.

Zelenszkij szerint az ukránok egy szabad nép, amelynek a történelme alatt már sokszor kellett harcolnia a földje védelmében, és megvan a „saját útja”.

„Ma ezt az utat követve vívjuk a háborút, és nem adjuk oda senkinek földünk egyetlen darabját sem... és nem adjuk oda senkinek történelmünk egyetlen darabját sem” – mondta az ukrán elnök.

„Büszkék vagyunk őseinkre, akik más nemzetekkel együtt a Hitler-ellenes koalícióban legyőzték a nácizmust. És nem engedjük meg senkinek sem, hogy elvegye ezt a győzelmet, nem engedjük meg, hogy kisajátítsák” – tette hozzá.

Mint mondta: „Nincsenek olyan béklyók, amelyek megkötözhetik szabad szellemünket. Nincs olyan megszálló, aki gyökeret ereszthet szabad földünkön. Nincs olyan megszálló, aki uralkodhatna szabad népünk felett. Előbb vagy utóbb győzni fogunk”. (Reuters)

15:32 2022.05.09.

15:45 2022.05.09.

Szerbiában oroszbarát felvonulásokat rendeztek a győzelem napjára

Szerbiában és a boszniai Szerb Köztársaságban, Moszkva balkáni szövetségeseinél oroszbarát felvonulásokat rendeztek a náci Németország elleni győzelem napjának évfordulóján.

Légiparádét szerveztek katonai repülőkkel, tisztviselők pedig koszorúkat helyeztek el az megemlékezéseken. Egy szerb miniszter és Oroszország belgrádi nagykövete csatlakozott ahhoz a több tucatnyi emberhez, akik részt vettek a Moszkva által támogatott belgrádi felvonuláson.

A menetelők közül néhányan Vlagyimir Putyin orosz elnök kartonfiguráját és egy nagy „Z”-jelet tartottak a magasba, ezzel is jelezve, hogy támogatják az ukrajnai orosz inváziót.

Nenad Popovic, nyíltan oroszbarát tárca nélküli miniszter azt mondta, hogy Szerbia és Oroszország „mindig a történelem jó oldalán állt”, miközben csatlakozott a menethez, amelyen az emberek a második világháborúban a németek és szövetségesei ellen harcoló katonák portréit is a kezükben tartották.

A dél-szerbiai Nis városában is oroszbarát zászlók és transzparensek voltak láthatók a győzelem napi felvonuláson - jelentette az N1 regionális televízió.

A fő boszniai szerb városban, Banja Lukában vezető tisztségviselők és a boszniai orosz nagykövet is részt vett a felvonuláson, ahol szintén olyan transzparensek voltak, amelyekkel nyíltan kiálltak az ukrajnai orosz invázió mellett. (AP)

Oroszbarát felvonulás Belgrádban 2022. május 9-én
Oroszbarát felvonulás Belgrádban 2022. május 9-én

16:07 2022.05.09.

Továbbiak betöltése

XS
SM
MD
LG