Akadálymentes mód

A legfrissebb hírek
Kijev súlyos élelmiszerhiánnyal küzd, az emberek pincékben és a metróalagutakban élnek
Kijev súlyos élelmiszerhiánnyal küzd, az emberek pincékben és a metróalagutakban élnek

Kijevben már szennyvizet is isznak az emberek, Mariupolból sikerült több mint 4000 embernek elmenekülnie

Joe Biden amerikai elnök Lengyelországban tárgyalt az ukrán védelmi és külügyminiszterrel. Az amerikai elnök szerint Putyin egy mészáros, aki nem maradhat hatalomban, a Kreml szerint erről viszont nem Biden dönt, hanem az orosz nép. A lengyel elnök bírálta Orbán politikáját, Orbán meg Zelenszkijt.

Az orosz–ukrán háború legfrissebb eseményeinek összefoglalója

  • Az ukrán katonai hírszerzés szerint Putyin kettészakítaná Ukrajnát, ezért totális gerillaháborút hirdettek az orosz megszállók ellen.
  • Ferenc pápa háború befejezésére szólított fel.
  • Precizíós fegyverekkel támadták Kijevet és Lvivet.
  • Lviv városában kigyulladt egy gyár és felrobbant egy üzemanyagraktár; öt ember megsérült.
  • Mariupolból sikerült mintegy 4300 civilnek elmenekülnie.
  • Joe Biden szerint Putyin egy mészáros, aki nem maradhat hatalomban. Az ukrajnai háborúban hosszú küzdelemre kell felkészülni, de az Egyesült Államok kiáll az ukránok mellett.
  • A Kreml reagált Joe Biden beszédére. Ebben kifejtették: nem az amerikai elnök, hanem az orosz nép dönti el, ki vezeti Oroszországot.
  • A lengyel elnök arról beszélt egy interjúban, hogy nehezen érti a magyar miniszterelnök Oroszország-politikáját.
  • Az Egyesült Államok 100 millió dolláros gyorssegélyt ad Ukrajnának.
  • Cikkünk folyamatosan frissül.
13:49 2022.03.27.

Sean Penn bojkottálna és beolvasztana

Sean Penn azzal fenyegette meg az Amerikai Filmakadémiát, ha nem engedik beszélni Volodimir Zelenszkij ukrán elnököt az idei Oscar-gálán, akkor bojkottálni fogja a rendezvényt. A színész erre bátorítja a meghívott vendégeket és a nézőket is - adta hírül a CNN.

Penn nemrég a Vice-nak forgatott dokumentumfilmet Ukrajnában, ahol az ukrán elnökkel is többször készített interjút. A színész szerint Zelenszkij nagy hatással volt rá, és ha az akadémia nem engedi, hogy az ukrán elnök online felszólaljon a gálán, akkor tiltakozásul be fogja olvasztani az Oscar-díjait.

12:46 2022.03.27.

Az ukrán katonai vezetés szerint Putyin kettészakítaná Ukrajnát

Oroszország ketté akarja osztani Ukrajnát, ahogyan az Észak- és Dél-Koreával történt - mondta vasárnap az ukrán katonai hírszerzés vezetője, aki totális gerillaháborút ígér az ország feldarabolásának megakadályozására.

A több mint négy hete tartó konfliktus után Oroszországnak nem sikerült elfoglalnia egyetlen ukrán nagyvárost sem. Moszkva pénteken jelezte, hogy a kelet-ukrajnai Donbasz térségének biztosítására összpontosít, ahol az oroszok által támogatott szakadárok nyolc éve harcolnak az ukrán hadsereggel.

Az önhatalmúlag kikiáltott Luhanszki Népköztársaság egyik helyi vezetője vasárnap azt mondta, hogy a régióban hamarosan népszavazást tarthatnak az Oroszországhoz való csatlakozásról, ahogyan az a Krímben is történt, miután Oroszország 2014-ben elfoglalta az ukrán félszigetet – írja a Reuters.

Kíméletlen gerillaháborút hirdetett az ukrán katonai hírszerzés vezetője.
Kíméletlen gerillaháborút hirdetett az ukrán katonai hírszerzés vezetője.

"Valójában ez egy kísérlet arra, hogy Észak- és Dél-Koreát hozzanak létre Ukrajnában" – mondta Kijrilo Budanov, az ukrán katonai hírszerzés vezetője, utalva Korea második világháború utáni felosztására, aki semmi jót nem ígért az orosz erők számára.

"Hamarosan megkezdődik a totális ukrán gerillaszezon és akkor csak egy releváns forgatókönyv marad az oroszok számára, mégpedig az, hogy hogyan maradjanak életben” – mondta az ukrán katonai hírszerzés vezetője.

11:55 2022.03.27.

Rakétarendszert és rádiójavító üzemet is megsemmisítettek az oroszok

Kijev és Lviv körzetében található ukrán katonai létesítményeket semmisített meg az oroszok.

Igor Konasenkov vezérőrnagy, az orosz védelmi minisztérium szóvivője szerint az orosz fegyveres erők szombaton nagy hatótávolságú precíziós fegyverekkel támadták a lviv-i üzemaanyagbázist, drónokkal pedig felrobbantották a város rádióüzemjavító üzem épületeit, ahol Sz-125-ös légvédelmi- és Tor föld-levegő rakétarendszereket, az ukrán légierő radarállomásait, harckocsik célzóberendezéseit javították és korszerűsítették.

11:06 2022.03.27.

Orbán Viktor leszínészezte Zelenszkijt

Orbán Viktor a Kossuth Rádióban kezdte a napot, ahol reagált Volodimir Zelenszkij hozzá intézett beszédére is. Az ukrán elnök napokkal ezelőtt az Európa Tanács ülésén élesen bírálta a magyar miniszterelnököt az orosz-ukrán háborúval kapcsolatos politikájáért.

Az ukrán elnök Havasi Bertalan, a Miniszterelnöki Sajtóiroda vezetője szerint azt kérte Orbán Viktortól, hogy szavazza meg az Oroszországot sújtó szankciók kiterjesztését az energiaszektorra, és Magyarország ne vásároljon gázt és kőolajat Oroszországtól, illetve Magyarország engedjen át fegyverszállítmányokat és küldjön fegyvereket Ukrajnába. Azonban ezt a magyar kormányfő visszautasította, aki mai interjújában Orbán kifejtette: ha hajlandó teljesítené az ukrán elnök kérését, akkor a Magyarországon a felhasznált olaj 61%-a, és a gázfelhasználás 85%-a tűnne el.

Orbán Viktor szerint Zelenszkij csütörtöki videóüzenete azért lehetett ennyire hatásos, mert mielőtt elnök lett ismert színészként dolgozott.

"Én jogász vagyok, én azzal a tudással élek, amit ott szedtem össze, aki pedig színész, az azzal a tudással él és dolgozik, amit ott gyűjtött össze" - mondta a magyar miniszterelnök.

Azonban Volodomir Zenelszkij nem csak színész, hanem jogász is, aki 2000-ben szerzett jogi diplomát a Kijevi Nemzeti Gazdasági Egyetemen.

Továbbiak betöltése

XS
SM
MD
LG