Akadálymentes mód

A legfrissebb hírek
Kijev súlyos élelmiszerhiánnyal küzd, az emberek pincékben és a metróalagutakban élnek
Kijev súlyos élelmiszerhiánnyal küzd, az emberek pincékben és a metróalagutakban élnek

Kijevben már szennyvizet is isznak az emberek, Mariupolból sikerült több mint 4000 embernek elmenekülnie

Joe Biden amerikai elnök Lengyelországban tárgyalt az ukrán védelmi és külügyminiszterrel. Az amerikai elnök szerint Putyin egy mészáros, aki nem maradhat hatalomban, a Kreml szerint erről viszont nem Biden dönt, hanem az orosz nép. A lengyel elnök bírálta Orbán politikáját, Orbán meg Zelenszkijt.

Az orosz–ukrán háború legfrissebb eseményeinek összefoglalója

  • Az ukrán katonai hírszerzés szerint Putyin kettészakítaná Ukrajnát, ezért totális gerillaháborút hirdettek az orosz megszállók ellen.
  • Ferenc pápa háború befejezésére szólított fel.
  • Precizíós fegyverekkel támadták Kijevet és Lvivet.
  • Lviv városában kigyulladt egy gyár és felrobbant egy üzemanyagraktár; öt ember megsérült.
  • Mariupolból sikerült mintegy 4300 civilnek elmenekülnie.
  • Joe Biden szerint Putyin egy mészáros, aki nem maradhat hatalomban. Az ukrajnai háborúban hosszú küzdelemre kell felkészülni, de az Egyesült Államok kiáll az ukránok mellett.
  • A Kreml reagált Joe Biden beszédére. Ebben kifejtették: nem az amerikai elnök, hanem az orosz nép dönti el, ki vezeti Oroszországot.
  • A lengyel elnök arról beszélt egy interjúban, hogy nehezen érti a magyar miniszterelnök Oroszország-politikáját.
  • Az Egyesült Államok 100 millió dolláros gyorssegélyt ad Ukrajnának.
  • Cikkünk folyamatosan frissül.
15:59 2022.03.27.

Gyűlnek a cipők a Duna-partján lévő budapesti holokauszt-emlékműnél

A Euronews írta meg, hogy spontán demonstrációt váltott ki Budapesten az ukrán elnök két nappal ezelőtti beszéde. Zelenszkij akkor azt üzente Orbán Viktornak, hogy ha nincs tisztában azzal, hogy mi zajlik Ukrajnában, akkor sétáljon el a Duna-partján lévő budapesti holokauszt-emlékműhöz.

Vasárnap elkezdtek gyűlni a cipők a Duna-parton, amit az Ukrajnában történő borzalmakra utalva visznek folyamatosan az orosz háború ellen tiltakozók.

"Figyelj, Viktor, tudod mi megy most Mariupolnál? Kérlek, menj a rakpartra, nézd meg azokat a cipőket, és akkor rájössz, hogy megint megtörtént a népirtás a világban. És ez az, amit Oroszország művel. Mariupolban ugyanilyen cipők vannak, és ugyanilyen emberek.”

-mondta Zelenszkij Orbán Viktornak, amikor a nyugati országokhoz hasonlóan Magyarországtól is erősebb kiállást és segítséget követelt.

15:28 2022.03.27.

Ferenc pápa szerint elég volt a háborúból

A katolikus egyházfő szerint a háború nemcsak a jelent, hanem a társadalom jövőjét is elpusztítja. Ferenc pápa újra a fegyverek letételére szólított fel a Szent Péter téren mondott vasárnapi beszédében.

"Mint minden háború, ez is vereséget jelent mindenki, mindannyiunk számára" – jelentette ki a katolikus egyházfő, aki hangsúlyozta azt is: el kell utasítani a háborút, melyben szülők temetik el gyermekeiket, emberek ölik meg korábban sose látott testvéreiket, hatalmasok hoznak döntéseket, és a szegények halnak meg.

Ferenc pápa kiemelte azt is: Ukrajna megtámadása óta az országban minden második gyerek elveszítette otthonát. Az egyházfő elmondta, hogy az önpusztítás fenyegetésével szemben az emberiségnek rá kell döbbennie, hogy elérkezett a háború megszüntetésének az ideje:

"Ki kell törölni az emberiség történetéből, mielőtt a háború törölné ki az embert a történelemből" - mondta beszédében az egyházfő. A pápa sürgette az összes politikai felelőst, hogy kötelezze el magát a "mártír Ukrajna", a fegyverek elhallgattatása, valamint a béketárgyalások érdekében.

15:02 2022.03.27.

Népszavazás a megszállt területeken

Ukrajna szerint Oroszországnak nincs jogalapja népszavazást tartani a megszállt ukrán területen, és a nemzetközi közösség határozott válaszlépéseivel kell szembesülne, ami tovább mélyítené Oroszország globális elszigeteltségét.

A kelet-ukrajnai, orosz ellenőrzés alatt álló Luhanszk régióban hamarosan népszavazást tarthatnak az Oroszországhoz való csatlakozásról.

"Az ideiglenesen megszállt területeken minden hamis népszavazás semmisnek tekintünk, és nem lesz jogi érvényessége" - mondta Oleg Nikolenko, az ukrán külügyminisztérium szóvivője a Reutersnek.

14:22 2022.03.27.

Már szennyvizet is isznak az emberek Kijevben

Lesia Vaszilenko ukrán parlamenti képviselő szerint Kijevben az emberek éheznek és arra kényszerülnek, hogy szennyvizet igyanak.

A Times Rádiónak azt nyilatkozta az ukrán parlamenti képviselő, hogy a főváros élelmiszerhiányban szenved, nincs ivóvíz és az emberek pincékben és metróállomásokon élnek az orosz támadások miatt.

“Valóban éheznek az emberek és szennyvizet isznak. Mariupolban emberek ezreit toloncálják át erőszakkal az orosz határon látszólag a biztonságba, de aztán ismeretlen irányba küldik őket és senki sem hall többé felőlük semmit”

-mondta a képviselőnő.

Továbbiak betöltése

XS
SM
MD
LG