Akadálymentes mód

A legfrissebb hírek
Kijev súlyos élelmiszerhiánnyal küzd, az emberek pincékben és a metróalagutakban élnek
Kijev súlyos élelmiszerhiánnyal küzd, az emberek pincékben és a metróalagutakban élnek

Kijevben már szennyvizet is isznak az emberek, Mariupolból sikerült több mint 4000 embernek elmenekülnie

Joe Biden amerikai elnök Lengyelországban tárgyalt az ukrán védelmi és külügyminiszterrel. Az amerikai elnök szerint Putyin egy mészáros, aki nem maradhat hatalomban, a Kreml szerint erről viszont nem Biden dönt, hanem az orosz nép. A lengyel elnök bírálta Orbán politikáját, Orbán meg Zelenszkijt.

Az orosz–ukrán háború legfrissebb eseményeinek összefoglalója

  • Az ukrán katonai hírszerzés szerint Putyin kettészakítaná Ukrajnát, ezért totális gerillaháborút hirdettek az orosz megszállók ellen.
  • Ferenc pápa háború befejezésére szólított fel.
  • Precizíós fegyverekkel támadták Kijevet és Lvivet.
  • Lviv városában kigyulladt egy gyár és felrobbant egy üzemanyagraktár; öt ember megsérült.
  • Mariupolból sikerült mintegy 4300 civilnek elmenekülnie.
  • Joe Biden szerint Putyin egy mészáros, aki nem maradhat hatalomban. Az ukrajnai háborúban hosszú küzdelemre kell felkészülni, de az Egyesült Államok kiáll az ukránok mellett.
  • A Kreml reagált Joe Biden beszédére. Ebben kifejtették: nem az amerikai elnök, hanem az orosz nép dönti el, ki vezeti Oroszországot.
  • A lengyel elnök arról beszélt egy interjúban, hogy nehezen érti a magyar miniszterelnök Oroszország-politikáját.
  • Az Egyesült Államok 100 millió dolláros gyorssegélyt ad Ukrajnának.
  • Cikkünk folyamatosan frissül.
08:15 2022.03.21.

Összefoglaló vasárnapról

Három héttel az invázió kezdete után a nyugati kormányok és elemzők úgy látják, hogy a konfliktus állóháborúvá alakul át, a megrekedt orosz erők nagy hatótávolságú rakétákat lőnek ki városokra és katonai támaszpontokra, miközben az ukrán erők rajtaütéseket hajtanak végre, és megpróbálják megszakítani az orosz ellátási vonalakat.

Mariupol még ellenáll

Az ukrán hatóságok vasárnap közölték, hogy az orosz hadsereg lebombázta a mintegy 400 embernek menedéket adó művészeti iskolát Mariupol kikötővárosban, ahol heves utcai harcok dúlnak a több hete tartó pusztító orosz ostrom alatt.

Mariupol eleste lehetővé tenné a dél- és kelet-ukrajnai orosz erők összekapcsolódását. Nyugati katonai elemzők azonban azt mondják, hogy még ha elfoglalják is a körbezárt várost, a háztömbről háztömbre harcoló csapatok túlságosan kimerültek lesznek ahhoz, hogy biztosítsák az orosz áttörést más frontokon.

A művészeti iskola elleni légicsapás a második olyan eset volt kevesebb mint egy hét alatt, amikor a tisztviselők egy olyan középület elleni támadásról számoltak be, ahol mariupoli lakosok kerestek menedéket. Szerdán bombatalálat ért egy színházat, ahol a feltételezések szerint több mint 1000 ember húzódott meg.

Az iskola elleni légicsapás áldozatairól nem érkezett még hiteles és ellenőrzött hír. Ukrán tisztviselők péntek óta nem adtak újabb tájékoztatást a színház átkutatásáról. Akkor azt mondták, hogy legalább 130 embert sikerült kimenteni, és további 1300 rekedt a romok alatt.

A mariupoli városi tanács szombaton közölte, hogy orosz katonák erőszakkal több ezer lakost, főként nőket és gyerekeket telepítettek át Oroszországba. Az AP nem tudta megerősíteni az állítást.

A városi tisztviselők és a segélyszervezetek szörnyű állapotokról számoltak be Mariupolból, ahol alig van élelmiszer, víz és áram, és a harcok miatt a segélykonvojok nem tudják elérni a várost. Az orosz ostrom a kommunikációs vonalakat sem kímélte Mariupolban, megnehezítve a városból érkező jelentések ellenőrzését.

Az Azovi-tenger stratégiai fontosságú kikötőjét több mint három hete bombázzák, és a háború legszörnyűbb borzalmait élték át az ott lakók. A város illetékesei szerint legalább 2300 ember halt meg, jó néhányat tömegsírokba temettek közülük.

Azt tenni egy békés várossal, amit a megszállók tettek, olyan terror, amire évszázadokig emlékezni fognak” – mondta Volodimir Zelenszkij elnök Ukrajnához intézett szombat éjszakai videóbeszédében. "Minél több terrort alkalmaz Oroszország Ukrajna ellen, annál rosszabbak lesznek a következmények."

Orosz kudarc

A váratlanul erős ukrán ellenállás szertefoszlatta Vlagyimir Putyin orosz elnök gyors győzelemre vonatkozó reményeit az invázió február 24-i elrendelése után. Az elmúlt napokban az orosz erők behatoltak Mariupolba, elvágták a várost a tengertől, és elpusztítottak egy hatalmas acélgyárat. De a város bukása költséges győzelemnek bizonyulhat.

"A Mariupolban háztömbről háztömbre folyó harcok az orosz hadseregnek sok idejébe, kezdeményező- és harci erejébe kerülnek" - közölte tájékoztatójában a washingtoni székhelyű Háborútanulmányi Intézet.

A háborúról készült nyers áttekintésében az agytröszt arra a következtetésre jutott, hogy Oroszország kudarcot vallott a főváros, Kijev és más nagyvárosok gyors elfoglalására indult eredeti hadjáratában és elakadt inváziója egy „nagyon erőszakos és véres” patthelyzet feltételeit teremti meg.

A brit védelmi minisztérium szerint az, hogy Oroszország nem tudta megszerezni az ellenőrzést az ukrán légtér felett, „jelentősen lelassította hadműveleti előrehaladását”, és arra kényszerítette az orosz erőket, hogy Oroszországból indított fegyverekre támaszkodjanak.

Az orosz halottak számára vonatkozó becslések eltérőek, de még az óvatosabb adatok is ezrekről szólnak. Az ukrán hatóságok jelentése szerint hat orosz tábornok is meghalt. Egy tábornok halálát munkatársa és egy oroszországi tiszti csoport is megerősítette, de a hadsereg egyik esetről sem számolt be.

Áldozatok

Ukrajna nagyvárosaiban már több száz férfi, nő és gyermek halt meg az orosz bombázások során, milliók bújtak földalatti menedékhelyekre vagy menekültek el az országból.

Legkevesebb 20 olyan csecsemő ragadt egy hevenyészett óvóhelyen Kijevben, akiket ukrán béranyák hordtak ki, és most arra várnak, hogy a szülők belépjenek a háborús övezetbe és átvegyék őket. A csecsemőket – akik közül néhány alig pár napos – ápolónők gondozzák, akik a menedékhelyen rekedtek a várost bekeríteni próbáló orosz csapatok folyamatos ágyúzása miatt.

Ukrán bombaszakértők vizsgálják egy rakéta kráterét Kijevben március 20-án

A súlyos helyzetben lévő északkeleti Szumi városában a hatóságok 71 árva csecsemőt evakuáltak egy humanitárius folyosón keresztül – közölte Dmitro Zsivickij megyei kormányzó vasárnap. Elmondta, hogy az árvákat, akiknek többsége állandó orvosi ellátásra szorul, elviszik az országból.

Orosz tűzben legkevesebb öt civil vesztette életét Harkivban, Ukrajna második legnagyobb városában, köztük egy 9 éves kisfiú.

A fekete-tengeri Mikolajiv kikötőváros elleni rakétatámadás pénteken hajnalban 40 tengerészgyalogost ölt meg. Ez volt az ukrán erők elleni egyik legsúlyosabb támadás - mondta egy ukrán katonai tisztviselő a The New York Times-nak.

Ukrajnában Zelenszkij elrendelte 11, Oroszországgal kapcsolatban álló politikai párt tevékenységének felfüggesztését a hadiállapot idejére. E pártok közül a legnagyobbnak 44 mandátuma van a 450 tagú parlamentben.

A politikusok viszályra és kollaborációra irányuló tevékenységei nem járnak sikerrel” – mondta.

Mi várható?

Míg a Kreml azt közölte, hogy Oroszország „különleges katonai műveletet” hajt végre legitim célpontok ellen, Lloyd Austin, az Egyesült Államok védelmi minisztere szombaton azt mondta, hogy Oroszország „járulékos nyeresége” részben a „brutális, barbár technikák” alkalmazásából fakad.

Michael Clarke, a brit székhelyű Royal United Services Institute védelmi agytröszt korábbi vezetője szerint Oroszországnak 800 000 katonára – csaknem teljes aktív szolgálatban lévő hadseregére – lenne szüksége Ukrajna hosszú távú ellenőrzéséhez.

Hacsak az oroszok nem szándékoznak komplett népirtáshoz folyamodni – a földdel tehetik egyenlővé az összes nagyobb várost, és az ukránok felkelnek az orosz megszállás ellen –, akkor állandó gerillaháború lesz” – mondta Clarke.

Ukrajna és Oroszország több tárgyalási fordulót tartott, de több kérdésben továbbra is megosztottak. Zelenszkij kijelentette, hogy hajlandó elvetni Ukrajna NATO-csatlakozási szándékát, de bizonyos biztonsági garanciákat szeretne Oroszországtól. Moszkva Ukrajna teljes demilitarizálását szorgalmazza. A török külügyminiszter biztató jeleket lát a tárgyalásokon.

Peking semmilyen katonai segítséget nem nyújt Oroszországnak ukrajnai háborújához – nyilatkozta Kína washingtoni nagykövete vasárnap a CBS tévének.

08:28 2022.03.21.

Az ukrán katonák nem teszik le a fegyvert

Irina Verascsuk ukrán miniszterelnök-helyettes egy orosz főtiszt szombati felhívására reagált. "Szó sem lehet semmiféle magadásról, vagy fegyverletételről. Erről már tájékoztattuk az orosz felet" - hangsúlyozta az ukrán politikus az Ukrajinszka Pravda hírportálnak nyilatkozva.

Az MTI szerint Verascsuk Mihail Mizincev orosz vezérezredes szombaton azt ajánlotta, hogy Mariupolnál hétfő reggel, közép-európai idő szerint nyolc órától humanitárius folyosó nyílik keleti és nyugati irányba. Az első két órában nyugati irányba, az ukrán kormány ellenőrzése alatt álló területekre kivétel nélkül minden ukrán fegyveres alakulat tagjai és velük együtt a külföldi zsoldosok is távozhatnak, ha leteszik a fegyvert.

Mariupol 2022. március 20-án
Mariupol 2022. március 20-án

Mariupolban szombat éjjel orosz bombatámadás ért egy művészeti iskolát, ahová korábban 400-an menekültek a harcok elől.

08:31 2022.03.21.

Lakóházakat és bevásárlóközpontot ért orosz tüzérségi támadás vasárnap este Kijevben

Vitalij Klicsko polgármester beszámolója szerint az ukrán főváros Podil városrészét érte tüzérségi támadás. Az ukrán katasztrófavédelmi hatóság szerint legkevesebb négy ember meghalt.

Odessza kikötővárosa felett az ukrán védelmi erők fokozott orosz dróntevékenységet figyeltek meg. Az ukrán légvédelem állítólag tűz alá vett és le is lőtt több, pilóta nélküli repülőeszközt. Odesszát egyelőre nem érte támadás.

Találatot kapott épület a kijevi Podil kerületben 2022. március 18-án
Találatot kapott épület a kijevi Podil kerületben 2022. március 18-án

08:44 2022.03.21.

Elküldték a menekülteket segítő civileket a Nyugati pályaudvarról

A Szabad Európa is beszámolt arról, hogy a kormány a Keleti pályaudvar melletti BOK Sportcsarnokban alakít ki tranzitvárót. A Miniszterelnökség közleményében ugyanakkor az nem szerepelt, amit a Népszava írt meg először, hogy a pályaudvarokat minden önkéntesnek el kellene hagynia.

A védelmi bizottság buszokat kért a fővárostól, hogy a Kőbánya-Kispest vasúti megállótól azokon szállítsa a Puskás Aréna mögötti csarnokba a Záhony felől vonaton érkező menekülteket. A lap azt írja, a Keleti pályaudvaron és a Nyugatiban dolgozó önkéntes civilek vasárnap éjjel úgy tudták, hogy a BOK-ban folytathatják a munkájukat. A Telex beszámolója szerint a Nyugatiban hétfő hajnalban már senki sem volt.

Önkéntes segítők a Nyugati pályaudvaron 2022. március 2-án
Önkéntes segítők a Nyugati pályaudvaron 2022. március 2-án

Továbbiak betöltése

XS
SM
MD
LG