Akadálymentes mód

A legfrissebb hírek
Egy sebesült katona vár kezelésre a zaporizzsjai katonai kórházban 2022. március 31-én.
Egy sebesült katona vár kezelésre a zaporizzsjai katonai kórházban 2022. március 31-én.

Északról visszavonulnak, hogy keleten és délen vessék meg lábukat az orosz erők, egy kijevi látogatás lehetőségéről beszélt a pápa

A háború ellen tüntetők közé lőttek az orosz katonák Energodar városában. Kemény harcokra számít az ukrán vezetés Harkiv és Donbász környékén. Kijevben járt és további uniós segítséget ígért az Európai Parlament elnöke.

Az orosz–ukrán háború legfrissebb eseményeinek összefoglalója

  • Füstgránátokkal és lövöldözéssel oszlatták fel a tüntetést a megszállt Energodarban, itt van Európa legnagyobb atomerőműve.
  • Egy kijevi út lehetőségéről beszélt Ferenc pápa, de konkrét időpont még nincs.
  • Az orosz elnök szerint az orosz erők elaknásítják Kijev környékét.
  • Pénteken több mint hatezer civilt menekítettek ki Donyeck, Luhanszk és Zaporizzsja régióból, közülük több mint háromezret Mariupolból.
  • Bizakodó a mariupoli kimenekítést illetően az ukrán vezetés.
  • Az ukrán erők visszafoglalták Bucsa és Irpin városokat Kijev mellett.
  • Nem erősítette meg, de nem is cáfolta az ukrán külügyminisztérium, hogy ukrán csapatok megtámadtak egy oroszországi üzemanyagtárolót.
  • Április elsején mintegy tizenegyezer menekült érkezett Ukrajnából Magyarországra.
  • Cikkünk folyamatosan frissül.
09:39 2022.04.02.

Zelenszkíj szerint kemény harcok jönnek Donbász és Harkiv környékén

Az ukrán elnök legutóbbi videójában arról beszélt, hogy lassú, de érzékelhető az orosz csapatok kivonulása északon. Zelenszkij ugyanakkor arra figyelmeztette az ukránokat, hogy kemény harcok várhatók az ország keleti részén, Donbász és Harkiv környékén.

Zelenszkij arról is beszélt, hogy április elsején több mint hatezer civilt tudtak kimenekíteni Donyeck, Luhanszk és Zaporizzsja régióból, közülük több mint háromezret Mariupolból, mert ezeken a helyeken működtek a humanitárius folyosók.

Pénteken megérkezett az ukrán hadsereg ellenőrizte Zaporizzsjába több tucatnyi autóbusz, tele mariupoli civilekkel - jelentette az AFP hírügynökség tudósítója a helyszínről.

Volodimir Zelenszkij ukrán elnök Kijevben 2022. április 1-jén.
Volodimir Zelenszkij ukrán elnök Kijevben 2022. április 1-jén.

09:30 2022.04.02.

Zelenszkij szerint több mint háromezren kijutottak Mariupolból, a Vöröskereszt megpróbálja folytatni az evakuálást

Április elsején, pénteken a humanitárius csoportnak le kellett állítania mentési erőfeszítéseit, miután ellehetetlenült a civileket szállító konvojok továbbhaladása. A Vöröskereszt azt tervezte, hogy 54 buszt és sok autót küldenek, hogy segítsenek ezreket evakuálni a körbezárt és javarészt orosz ellenőrzés alatt álló, rommá lőtt tengerparti várost.

A Vöröskereszt szóvivője pénteken azt mondta, nem kaptak garanciát arra, hogy az általuk választott útvonal biztonságos lesz, ezért visszavonultak Zaporizzsjába. A BBC tudósítása szerint szombaton, április másodikán ugyanakkor ismét megpróbálják megkönnyíteni a civilek biztonságos távozását Mariupolból.

Becslések szerint 160 ezer ember van Mariupolban, legkevesebb ötezren haltak meg a városban az orosz invázió kirobbanása óta.

Mariupol 2022. március 31-én.
Mariupol 2022. március 31-én.


09:20 2022.04.02.

A brit hírszerzés szerint az orosz erők kivonulnak a Kijevhez közeli Hosztomel repülőtérről

Hosztomelben február 24-e óta heves harcok zajlanak, az orosz légideszant csapatok helikopterrel érkeztek, hogy hídfőként elfoglalják egy teherszállító repülőteret. Hosztomel kicsi, de stratégiailag fontos város. A háború előtt itt volt Ukrajna legfontosabb nemzetközi teherszállító repülőtere és egy kulcsfontosságú katonai légibázis.

A brit katonai hírszerzés szerint az orosz erők állítólag visszavonultak a repülőtérről, míg az ukrán erők továbbra is előrenyomulnak Kijev környékén.

19:20 2022.04.01.

Továbbiak betöltése

XS
SM
MD
LG