Akadálymentes mód

A legfrissebb hírek
Egy sebesült katona vár kezelésre a zaporizzsjai katonai kórházban 2022. március 31-én.
Egy sebesült katona vár kezelésre a zaporizzsjai katonai kórházban 2022. március 31-én.

Északról visszavonulnak, hogy keleten és délen vessék meg lábukat az orosz erők, egy kijevi látogatás lehetőségéről beszélt a pápa

A háború ellen tüntetők közé lőttek az orosz katonák Energodar városában. Kemény harcokra számít az ukrán vezetés Harkiv és Donbász környékén. Kijevben járt és további uniós segítséget ígért az Európai Parlament elnöke.

Az orosz–ukrán háború legfrissebb eseményeinek összefoglalója

  • Füstgránátokkal és lövöldözéssel oszlatták fel a tüntetést a megszállt Energodarban, itt van Európa legnagyobb atomerőműve.
  • Egy kijevi út lehetőségéről beszélt Ferenc pápa, de konkrét időpont még nincs.
  • Az orosz elnök szerint az orosz erők elaknásítják Kijev környékét.
  • Pénteken több mint hatezer civilt menekítettek ki Donyeck, Luhanszk és Zaporizzsja régióból, közülük több mint háromezret Mariupolból.
  • Bizakodó a mariupoli kimenekítést illetően az ukrán vezetés.
  • Az ukrán erők visszafoglalták Bucsa és Irpin városokat Kijev mellett.
  • Nem erősítette meg, de nem is cáfolta az ukrán külügyminisztérium, hogy ukrán csapatok megtámadtak egy oroszországi üzemanyagtárolót.
  • Április elsején mintegy tizenegyezer menekült érkezett Ukrajnából Magyarországra.
  • Cikkünk folyamatosan frissül.
08:05 2022.03.28.

Kijev Csernobil körzetének fegyvermentesítését kéri az ENSZ-től

Az ukrán vezetés szerint a csernobili atomerőmű körüli, úgynevezett tiltott zónában tartózkodó orosz erők miatt nem lehetséges teljesen ellenőrzés alá vonni a térséget sújtó tüzeket.

Ljudmila Denyiszova emberi jogi biztos előzőleg azt közölte, hogy a "tiltott zónában" több mint tízezer hektárnyi erdő áll lángokban a térségben zajló harci cselekmények miatt. Az ombudsman a Nemzetközi Atomenergia-ügynökséghez (NAÜ) fordult, hogy a lehető leghamarabb küldjenek szakértőket és tűzoltó-felszereléseket Ukrajnába.

Jurij Fomicsev, a lekapcsolt nukleáris létesítménytől északra fekvő Szlavutics polgármestere hétfő hajnalban egy videóban arról számolt be, hogy városukból, ahol az erőműnél dolgozókat szállásolták el, kivonultak az orosz erők.

A Maxar Technologies műholdfelvétele a csernobili atomerőműről 2022. március 10-én.
A Maxar Technologies műholdfelvétele a csernobili atomerőműről 2022. március 10-én.

08:16 2022.03.28.

Törökországban folytatódnak az orosz-ukrán tárgyalások

A tervek szerint az orosz-ukrán tárgyalások következő fordulóját hétfőtől szerdáig tartják Törökországban.

Ezt David Arahamija, az ukrán tárgyalóküldöttség tagja jelentette be Vlagyimir Putyin orosz és Recep Tayyip Erdogan török elnök vasárnapi telefonbeszélgetését követően. Volodimir Zelenszkij ukrán elnök vasárnap éjjel videóüzenetében arról beszélt, hogy Ukrajna függetlenségének és területi egységének megtartását tekinti fő prioritásának.

Az ukrán elnök korábban orosz újságíróknak nyilatkozva azt mondta, hogy Kijev a biztonsági garanciák, a semlegesség és a nem-nukleáris státus kérdésében készen áll a megegyezésre. Katonai célként pedig a minél kevesebb áldozatot, a háború időtartamának lerövidítését és az orosz erők visszavonulását a február 24-i támadás előtti területekre nevezte meg.

Elhagyott tank a kijevi régióban, Barisivka közelében, 2022. március 27-én.
Elhagyott tank a kijevi régióban, Barisivka közelében, 2022. március 27-én.

08:27 2022.03.28.

08:35 2022.03.28.

Harkivot támadták, Csernyihivet bekerítették az orosz erők, Mariupolból civileket menekítettek ki

Az ukrán hadsereg vasárnap éjszakai beszámolója szerint az orosz csapatok több elsősorban Harkiv térségét támadták, csapást mértek az ukrán erőkre és a katonai infrastruktúrára.

A BBC tudósítása szerint az észak-ukrajnai Csernyihiv települést szinte teljesen bekerítették az orosz erők, áram, gáz és folyóvíz nélkül maradt a város. Emberek tízezrei kerültek csapdába. Egyes beszámolók szerint az orosz csapatok szándékosan vettek célba polgári épületeket és lakónegyedeket.

Találatot kapott lakóházat oltanak Csernyihivben 2022. március 9-én.
Találatot kapott lakóházat oltanak Csernyihivben 2022. március 9-én.

Irina Verescsuk ukrán miniszterelnök-helyettes azt mondta, hogy két humanitárius folyosón újabb 1100 civilt menekítettek ki a leginkább ostromlott területekről, köztük Mariupolból.

Irina Verescsuk ukrán miniszterelnök-helyettes 2022. február 26-án.
Irina Verescsuk ukrán miniszterelnök-helyettes 2022. február 26-án.

A brit hírszerzés friss beszámolója szerint Oroszország továbbra is blokád alatt tartja a Fekete-tenger ukrán partvidékét, elzárva ezzel Ukrajnát a nemzetközi tengeri kereskedelemtől. Emellett orosz hajókról is indítanak rakétatámadásokat ukrán célpontok ellen.

Továbbiak betöltése

XS
SM
MD
LG