Akadálymentes mód

A legfrissebb hírek
Egy sebesült katona vár kezelésre a zaporizzsjai katonai kórházban 2022. március 31-én.
Egy sebesült katona vár kezelésre a zaporizzsjai katonai kórházban 2022. március 31-én.

Északról visszavonulnak, hogy keleten és délen vessék meg lábukat az orosz erők, egy kijevi látogatás lehetőségéről beszélt a pápa

A háború ellen tüntetők közé lőttek az orosz katonák Energodar városában. Kemény harcokra számít az ukrán vezetés Harkiv és Donbász környékén. Kijevben járt és további uniós segítséget ígért az Európai Parlament elnöke.

Az orosz–ukrán háború legfrissebb eseményeinek összefoglalója

  • Füstgránátokkal és lövöldözéssel oszlatták fel a tüntetést a megszállt Energodarban, itt van Európa legnagyobb atomerőműve.
  • Egy kijevi út lehetőségéről beszélt Ferenc pápa, de konkrét időpont még nincs.
  • Az orosz elnök szerint az orosz erők elaknásítják Kijev környékét.
  • Pénteken több mint hatezer civilt menekítettek ki Donyeck, Luhanszk és Zaporizzsja régióból, közülük több mint háromezret Mariupolból.
  • Bizakodó a mariupoli kimenekítést illetően az ukrán vezetés.
  • Az ukrán erők visszafoglalták Bucsa és Irpin városokat Kijev mellett.
  • Nem erősítette meg, de nem is cáfolta az ukrán külügyminisztérium, hogy ukrán csapatok megtámadtak egy oroszországi üzemanyagtárolót.
  • Április elsején mintegy tizenegyezer menekült érkezett Ukrajnából Magyarországra.
  • Cikkünk folyamatosan frissül.
17:16 2022.04.02.

Tüntetők közé lőttek az orosz erők Energodarban

Füstgránátokkal és lövöldözéssel oszlatták fel a tüntetést az orosz katonák a megszállt Energodarban. A város mellet működik a Zaporizzsja atomerőmű, amely a legnagyobb teljesítményű egész Európában.

A BBC több ellenőrzött videót is bemutatott, amelyen füstgránátokkal lőnek az emberek közé, folyamatosan lövések hangját lehet hallani, miközben sokan futva menekülnek a dél-ukrajnai város főteréről. A közösségi oldalakra is több felvétel felkerült az incidensről.

16:40 2022.04.02.

Napirenden van egy kijevi pápalátogatás lehetősége, de dátumról nincs szó

Erről Ferenc pápa beszélt újságíróknak, úton Málta felé. A katolikus egyházfőt az ukrán főváros polgármestere hívta meg más vallási vezetőkkel együtt, a béke követeiként.

A Vatikán az utóbbi években új kapcsolatokat épített ki az orosz ortodox egyházzal, és az ukrán-orosz konfliktusban felajánlotta, hogy közvetítene a válság megoldásában.

Ferenc pápa Máltán tisztségviselők és diplomaták előtt beszélt az ukrajnai háborúról is 2022. április 2-án.
Ferenc pápa Máltán tisztségviselők és diplomaták előtt beszélt az ukrajnai háborúról is 2022. április 2-án.

16:03 2022.04.02.

Miért kulcsfontosságú város Mariupol?

Ha a déli kikötőváros elesik, Oroszország kezébe kerül Ukrajna egyik legnagyobb kikötője, egyben szárazföldi folyosót hozhatnának létre az orosz erők a Krím és az oroszok által támogatott szakadárok által birtokolt luhanszki és donyecki területek között.

A Krím és a szárazföldi Oroszország összekapcsolása a lázadók által uralt területeken keresztül jelentősen megkönnyítené Oroszország számára az utánpótlás eljuttatását a Krímbe. Oroszország erre törekszik már 2014, a kelet-ukrajnai konfliktus kezdetétől.

Jelenleg a félsziget egyetlen hídon keresztül kapcsolódik Oroszországhoz, amelyet az orosz annektálás után nagy költséggel építettek.

14:49 2022.04.02.

Ukrán anyák tüntetnek Budapesten az ukrajnai orosz invázió ellen

„Stop Putin", „Stop War" feliratú, ukrán nemzeti színű táblákkal gyülekeztek a résztvevők azon a demonstráción, amit ukrán édesanyák szerveztek – írja tudósításában a hvg.hu.

Többen a gyermeküket is elhozták, az UNICEF Wesselényi úti székháza elől vonulnak a járdán a Szabad sajtó útra, közben érintik a Károly körutat és a Kossuth Lajos utcát.

Továbbiak betöltése

XS
SM
MD
LG