Akadálymentes mód

A legfrissebb hírek
Egy sebesült katona vár kezelésre a zaporizzsjai katonai kórházban 2022. március 31-én.
Egy sebesült katona vár kezelésre a zaporizzsjai katonai kórházban 2022. március 31-én.

Északról visszavonulnak, hogy keleten és délen vessék meg lábukat az orosz erők, egy kijevi látogatás lehetőségéről beszélt a pápa

A háború ellen tüntetők közé lőttek az orosz katonák Energodar városában. Kemény harcokra számít az ukrán vezetés Harkiv és Donbász környékén. Kijevben járt és további uniós segítséget ígért az Európai Parlament elnöke.

Az orosz–ukrán háború legfrissebb eseményeinek összefoglalója

  • Füstgránátokkal és lövöldözéssel oszlatták fel a tüntetést a megszállt Energodarban, itt van Európa legnagyobb atomerőműve.
  • Egy kijevi út lehetőségéről beszélt Ferenc pápa, de konkrét időpont még nincs.
  • Az orosz elnök szerint az orosz erők elaknásítják Kijev környékét.
  • Pénteken több mint hatezer civilt menekítettek ki Donyeck, Luhanszk és Zaporizzsja régióból, közülük több mint háromezret Mariupolból.
  • Bizakodó a mariupoli kimenekítést illetően az ukrán vezetés.
  • Az ukrán erők visszafoglalták Bucsa és Irpin városokat Kijev mellett.
  • Nem erősítette meg, de nem is cáfolta az ukrán külügyminisztérium, hogy ukrán csapatok megtámadtak egy oroszországi üzemanyagtárolót.
  • Április elsején mintegy tizenegyezer menekült érkezett Ukrajnából Magyarországra.
  • Cikkünk folyamatosan frissül.
09:15 2022.03.28.

Nem számítanak jelentős áttörésre a béketárgyalásokon az ukránok

Egy magas rangú ukrán tisztségviselő a törökországi ukrán-orosz tárgyalások előtt azt mondta, hogy nem számít komolyabb áttörésre.

"Nem hiszem, hogy a fő kérdésekben áttörés lesz" - fogalmazott hétfőn Vadim Deniszenko belügyminisztériumi tanácsadó.

09:18 2022.03.28.

Mintegy száz Ukrajnából menekült kisgyereket láttak el a Bethesdában a harcok kirobbanása óta

A budapesti gyermekkórház a közösségi oldalán számolt be erről. Azt írják, hogy a hozzájuk kerülő gyerekek között volt köztük kijevi óvóhelyen született 4 napos újszülött, olyan csecsemő, amelyik kiszáradás miatt került be, és olyan gyermek is, akinek 10 éve nem tudták megállapítani, mi okozza a nehézlégzését, a Bethesdában viszont ez sikerült.

Írnak egy ukrán anyáról, aki két gyermekével, egy 5 és egy 9 éves kislánnyal Kijevből érkezett, négy napon át voltak úton. Mire megérkeztek, mindhármuknak magas láza volt, a kisebbik gyermeket be kellett fektetni a kórház belgyógyászatára.

09:43 2022.03.28.

Oroszország keleten próbálja felőrölni az ukrán hadsereget

Miután villámháborús győzelmi törekvéseit megdöntötte a kemény ukrán ellenállás, Oroszország egyre inkább az ukrán haderő ledarálására összpontosít keleten. Abban bízik, hogy így rákényszerítheti Kijevet az ország egy részének feladására a háború befejezése érdekében.

Ukrán katona megsemmisült orosz harcjárművön áll Harkivben 2022. március 26-án
Ukrán katona megsemmisült orosz harcjárművön áll Harkivben 2022. március 26-án

Az ukrán hadsereg nagy része Kelet-Ukrajnában összpontosul, ahol csaknem nyolc éve harcol a Moszkva támogatását élvező szakadárokkal. Ha Oroszországnak sikerül bekerítenie és megsemmisítenie az ukrán erőket az ország ipari szívében, a Donyec-medencében, akkor megpróbálhat feltételeket diktálni Kijevnek, és esetleg megkísérelheti kettéosztani az országot.

Az orosz hadsereg pénteken bejelentette, hogy a „hadművelet első szakasza” nagyrészt sikeresen befejeződött, így az orosz csapatok „legfőbb céljukra, a Donyec-medence felszabadítására koncentrálhatnak”.

Sok megfigyelő szerint a stratégiaváltás azt tükrözheti, hogy Vlagyimir Putyin elnök felismerte: ukrajnai villámháborús terve kudarcot vallott, és ez arra kényszeríti őt, hogy szűkítse a céljait és taktikát váltson egy katasztrofális háború közepette, amely Oroszországot páriává változtatta és a gazdaságát megtizedelte.

Kirillo Budanov, az ukrán katonai hírszerzés főnöke vasárnap azt mondta, hogy a fókuszváltás Putyinnak azt a reményét tükrözheti, hogy ketté tudja szakítani Ukrajnát Észak- és Dél-Korea példájára, és ki tud erőszakolni egy „elválasztó vonalat a megszállt és a meg nem szállt térségek között”.

"Nem tudja lenyelni az egész országot" – mondta Budanov, hozzátéve, hogy Oroszország a jelek szerint megpróbálja "egyetlen kvázi államba vonni a megszállt területeket, és szembe állítani őket a független Ukrajnával".

09:53 2022.03.28.

A brit hírszerzés szerint az orosz erők elosztása Ukrajnában változatlan

Nem változott lényegesen az orosz erők elhelyezkedése Ukrajnában az elmúlt 24 órában – közölte hétfőn a brit katonai hírszerzés.

Oroszország azonban az eddiginél több területet szerzett meg délen, Mariupol környékén, ahol a kikötő elfoglalásáért harcol – tette hozzá a védelmi minisztérium.

Továbbiak betöltése

XS
SM
MD
LG