Akadálymentes mód

A legfrissebb hírek
Az orosz erők bombázták Harkivot 2022. április 21-én.
Az orosz erők bombázták Harkivot 2022. április 21-én.

Mariupol „teljes evakuálását” kéri a város polgármestere

Brit jelentések szerint az oroszok a mariupoli Azovstal erőmű blokádjával akarják megtörni az ellenállást. Telefonon egyeztet Putyinnal és Zelenszkijjel a török elnök, egy találkozóról is szó lesz.

17:15 2022.04.21.

Az Egyesült Államok egyszerűsíti az ukrán menekültek bevándorlását

Az amerikai kormány megkönnyíti az Európából érkező ukrán menekültek letelepedését az országban, eközben pedig lezárja azt a Mexikón keresztül vezető, illegális útvonalat, amely az utóbbi hetekben egyre népszerűbbé vált az érintettek körében.

A csütörtökön bejelentett program keretében a tervek szerint felgyorsítják az ukrán állampolgárok menedékkérelmeinek feldolgozását. Ugyanakkor hétfőtől bezárják azt a kiskaput, amelynek alapján több ezer, az amerikai-mexikói határra érkezett ember automatikusan bebocsátást nyertek.

Washingtoni tájékoztatás szerint eddig 15 ezer ukrán menekült érkezett az Egyesült Államokba, de számuk akár a százezret is elérheti. (AP)

17:06 2022.04.21.

"Vér tapad a kezükhöz" - orosz tábornokokat szankcionált London

Nagy-Britannia 26 új szankciót szabott ki csütörtökön az Ukrajnában elkövetett atrocitásokért felelős orosz tábornokok, valamint az orosz fegyveres erőket támogató magánszemélyek és vállalkozások ellen.

A tízéves Vova vár a bucsai halottasháznál anyja, Marina temetése előtt 2022. április 20-án. Vova anyjával több mint egy hónapig bujkált egy hideg pincében az orosz megszállás alatt, anyja eközben hunyt el.
A tízéves Vova vár a bucsai halottasháznál anyja, Marina temetése előtt 2022. április 20-án. Vova anyjával több mint egy hónapig bujkált egy hideg pincében az orosz megszállás alatt, anyja eközben hunyt el.

"A szankciók mai új hulláma azokat a tábornokokat és védelmi cégeket sújtja, akiknek vér tapad a kezükhöz" – fogalmazott közleményében Liz Truss külügyminiszter.

Nagy-Britannia, amely központi szerepet kíván játszani a Nyugat válaszában Moszkva ukrajnai inváziójára, már több száz szankciót szabott ki. Befagyasztotta prominens orosz milliárdosok és politikusok, köztük Vlagyimir Putyin elnök vagyonát és beutazási tilalmat léptetett életbe ellenük.

A legutóbbi büntetőintézkedések között szerepel Azatbek Omurbekov, az orosz hadsereg egyik parancsnoka vagyonának befagyasztása és beutazásának tilalma. A parancsnok a brit kormány szerint részt vett a "bucsai mészárlásban".

Oroszország tagadja azokat a vádakat, melyek szerint civileket ölt meg Bucsában, a holttestekről készült videófelvételeket és fényképeket Kijev "színpadi előadásának" nevezte.

A brit külügyi és nemzetközösségi hivatal közölte: az eltalált polgári célpontok típusa, a csapások gyakorisága és a felhasznált lőszerek mennyisége alapján arra a következtetésre jutott, hogy az ukrán kormányépületek, iskolák és kórházak elleni, március 10-e óta tartó orosz támadások szándékosak. (Reuters)

16:56 2022.04.21.

Olaszország több gázt fog vásárolni a Kongói Köztársaságtól

Az ENI olasz energetikai vállalat által csütörtökön megkötött megállapodás értelmében a közép-afrikai ország fokozni fogja a földgáz kitermelését és szállítását.

A jövő évben elstartoló új LNG-projekt keretében akár évi 4,5 milliárd köbméter gáz exportja válhat lehetővé.

Az elmúlt hetekben hasonló szerződések jöttek létre Algériával és Angolával is.

Olaszország jelenleg a gázfelhasználásának nagyjából 38 százalékát fedezi orosz forrásból, a friss egyezségek ennek mintegy felét váltják ki a tervek szerint. (AP)

16:49 2022.04.21.

Ukrán elnöki tanácsadó: az orosz hadsereg nem képes a mariupoli acélüzem elfoglalására

Olekszij Aresztovics úgy vélekedett, hogy Vlagyimir Putyin orosz elnök döntése, miszerint nem rohanják le a Mariupolt védő ukrán katonák utolsó bástyájának számító Azovstal-gyárat, azt jelzi, hogy az orosz hadsereg „fizikailag nem képes erre”.

Putyin nemrég bejelentette, hogy a csaknem két hónapja ostromlott, dél-ukrajnai kikötőváros orosz ellenőrzés alá került. Ugyanakkor elrendelte, hogy az acélmű lerohanása helyett zárják le hermetikusan a területet, hogy „még egy légy se tudjon kirepülni”. (AP)

Mariupol, háttérben az Azovstal acélgyár 2022. április 19-én
Mariupol, háttérben az Azovstal acélgyár 2022. április 19-én

Továbbiak betöltése

XS
SM
MD
LG