Akadálymentes mód

A legfrissebb hírek
Az orosz erők bombázták Harkivot 2022. április 21-én.
Az orosz erők bombázták Harkivot 2022. április 21-én.

Mariupol „teljes evakuálását” kéri a város polgármestere

Brit jelentések szerint az oroszok a mariupoli Azovstal erőmű blokádjával akarják megtörni az ellenállást. Telefonon egyeztet Putyinnal és Zelenszkijjel a török elnök, egy találkozóról is szó lesz.

08:08 2022.04.19.

Ukrán vezérkar: Oroszország megindította kelet-ukrajnai offenzíváját

Az orosz hadsereg az ellenőrzése alá akarja vonni Donyeck és Luhanszk régiót, és Harkiv környékén is szaporodtak a támadások. Az orosz csapatok megpróbáltak áttörni az ukrán védvonalakon ezeken területeken – erősítette meg Olekszij Danyilov, az ukrán Nemzetbiztonsági és Védelmi Tanács (RNBO) titkára.

Danyilov szerint úgy tűnik, hogy hétfő reggel az oroszok megkezdték a keleti offenzíva aktív szakaszát. Szerhij Hajdaj luhanszki kormányzó is megerősítette az orosz támadásokat. Azt mondta, hogy elveszítették az ellenőrzést Kreminna fölött, utcai harcok zajlanak a városban, a civilek evakuálása nem lehetséges. „Óráról órára romlik a helyzet.”

Olekszij Aresztovics ukrán elnöki tanácsadó korábban beszámolt róla, hogy az ország délkeleti részén, Zaporizzsja térségében is megpróbáltak előrenyomulni az oroszok. Az ottani műveletekben mintegy tízezer orosz katona vesz részt.

Mariupol körül is folytatódtak a harcok. A város polgármestere szerint több mint negyvenezer embert elhurcoltak a településről az oroszbarát szakadárok felügyelete alatt álló területekre. Az erősen ostromlott Mariupolban jelenleg körülbelül százezer civil tartózkodik.

Helyi lakosok egy szétlőtt lakóház udvarán Mariupolban 2022. április 18-án.
Helyi lakosok egy szétlőtt lakóház udvarán Mariupolban 2022. április 18-án.

08:32 2022.04.19.

Az ukrán elnök benyújtotta az uniós tagságért folyamodó kérdőívet az Európai Unióhoz

Volodimir Zelenszkij ukrán elnök kezet fog Matti Maasikas uniós nagykövettel Kijevben 2022. április 18-án, miután átadta neki az uniós tagsághoz szükséges kérdőívet.
Volodimir Zelenszkij ukrán elnök kezet fog Matti Maasikas uniós nagykövettel Kijevben 2022. április 18-án, miután átadta neki az uniós tagsághoz szükséges kérdőívet.

Volodimir Zelenszkij azt reméli, hogy Ukrajna heteken belül tagjelölti státuszt kaphat, és már júniusban, az Európai Tanács ülésén tagjelöltté válhat.

A kérdőívet az Európai Bizottság elnöke, Ursula von der Leyen adta át Zelenszkijnek, amikor április 8-án Kijevbe látogatott. Az Európai Unió elítélte, hogy az orosz erők polgári személyeket és létesítményeket bombáznak Ukrajnában. Josep Borrell, az EU kül- és biztonságpolitikai főképviselője leszögezte: a háborús bűncselekmények elkövetői nem maradhatnak büntetlenül.

08:51 2022.04.19.

Több mint ötmillió menekült

Az ukrajnai orosz invázió kezdete, február 24. óta több mint ötmillió ember menekült el Ukrajnából. Az ENSZ Menekültügyi Főbiztossága (UNHCR) mintegy 4,8 millió ukrán háborús menekültet számlált, míg a világszervezet Nemzetközi Migrációs Szervezete (IOM) további mintegy 215 ezer, ukrán állampolgársággal nem rendelkező személyről tud, aki szintén kénytelen volt elmenekülni Ukrajnából.

A második világháború óta nem tapasztalt menekülthullámmal túlnyomórészt nők és gyermekek érkeztek, hiszen a háborús helyzet miatt a 18 és 60 év közötti férfiak nem hagyhatják el Ukrajnát. A menekültek többsége, mintegy 2,7 millió ember Lengyelországban keresett menedéket. Az IOM Ukrajna területén további 7,1 millió belső menekülttel számol.

Egy Ukrajnából érkezett menekült és gyereke a román határnál 2022. április 18-án
Egy Ukrajnából érkezett menekült és gyereke a román határnál 2022. április 18-án

09:19 2022.04.19.

Ukrajna: harmadik napja nincs megállapodás a biztonságos folyosókról

Bucsában várják a Vöröskereszt által megszervezett ételosztást 2022. április 18-án
Bucsában várják a Vöröskereszt által megszervezett ételosztást 2022. április 18-án

Ukrajna immár a harmadik egymást követő napon nem tudta megszerezni Oroszország beleegyezését humanitárius folyosók létrehozásához a városokban rekedt civilek evakuálására – mondta Irina Verescsuk miniszterelnök-helyettes kedden.

„Ma, április 19-én sajnos nincsenek humanitárius folyosók” – írta Verescsuk Facebookon.

Elmondta, hogy folytatódott az intenzív ágyúzás a kelet-ukrajnai Donyec-medencei régióban, ahol – mint Volodimir Zelenszkij elnök beszámolt róla – Oroszország új offenzívát indított.

Ismét kudarcot vallottak az erőfeszítések arra, hogy az ostromlott Mariupol elhagyására biztonságos átjárót hozzanak létre a civileknek délen, mindkét fél a másikat hibáztatja. Oroszország tagadja, hogy civileket vett volna célba.

„Mariupol szerint az oroszok nem hajlandók folyosót biztosítani a civilek kijutásához Bergyanszk irányába” – közölte Verescsuk.

Azt mondta, nehéz tárgyalások folynak a humanitárius folyosók megszervezése érdekében a déli Herszon régióban és a kelet-ukrajnai Harkiv régióban.

Továbbiak betöltése

XS
SM
MD
LG