Akadálymentes mód

A legfrissebb hírek
Az orosz erők bombázták Harkivot 2022. április 21-én.
Az orosz erők bombázták Harkivot 2022. április 21-én.

Mariupol „teljes evakuálását” kéri a város polgármestere

Brit jelentések szerint az oroszok a mariupoli Azovstal erőmű blokádjával akarják megtörni az ellenállást. Telefonon egyeztet Putyinnal és Zelenszkijjel a török elnök, egy találkozóról is szó lesz.

17:45 2022.04.22.

Tábori kórházak felállítását sürgetik amerikai törvényhozók

Egy amerikai civil szervezet által felállított tábori kórház Lvivben 2022. március 14-én
Egy amerikai civil szervezet által felállított tábori kórház Lvivben 2022. március 14-én

A washingtoni Kongresszus alsóházának több mint egytucatnyi képviselője nyílt levelet írt az amerikai kormány tagjainak, amelyben tábori kórházak felállítására szólítottak fel Ukrajna határai közelében.

Számos kórház megsemmisült mára az Oroszország által megtámadott kelet-európai országban, miközben rengeteg a halott és a sebesült, akiket így nem tudnak megfelelően ellátni helyben. Az AP hírügynökség eddig nagyjából negyven, egészségügyi intézmények elleni támadást dokumentált.

Sokan ráadásul attól tartanak, hogy a helyzet jelentősen tovább fog súlyosbodni a háború újabb, Kelet-Ukrajnára fókuszáló szakaszának megindításával.

A pénteken közzétett felhívásban a törvényhozók arra kérték Antony Blinken külügyminisztert és Lloyd Austin védelmi minisztert, hogy segítsenek betölteni az ukrajnai egészségügyi infrastruktúrában keletkezett hiányosságokat. Ennek szerintük része lehetne lengyelországi tábori kórházak felállítása, páncélozott mentőautók szállítása, illetve a sebesültek egy részének átszállítása az amerikai hadsereg németországi kórházába. (AP)

17:07 2022.04.22.

Pentagon: aktív ellenállás zajlik Mariupolban

Orosz erők Mariupol közelében 2022. április 17-én
Orosz erők Mariupol közelében 2022. április 17-én

Az amerikai védelmi minisztérium szóvivője arról számolt be, hogy a megmaradt ukrán katonák továbbra is harcolnak az orosz hadsereggel a csaknem két hónapja ostromlott Mariupolért.

John Kirby hangsúlyozta, hogy fenntartásokkal kell kezelni Vlagyimir Putyin orosz elnök előző napi bejelentését a dél-ukrajnai kikötőváros teljes elfoglalásáról.

„Figyelemmel kell követni, hogy valójában mit tesznek itt az oroszok. Ma reggel azt mondhatjuk, hogy értékeléseink szerint Mariupol helyzete vitatott, még nem foglalták el az oroszok, és továbbra is aktív az ukrán ellenállás. Folytatják a harcot a városért” – közölte. (AP)

16:57 2022.04.22.

Szlovákia szerint a már majdnem elkészült új gázvezeték segíti a diverzifikációt

Júliusban kezdődik meg a tesztelése a Szlovákiát Lengyelországgal összekötő csővezetéknek, amely a tengerpart nélküli ország számára lehetővé teszi a hozzáférést az LNG-beszállítókhoz – közölte Karol Galek szlovák energiaügyi miniszter pénteken.

Galek közleménye szerint a vezeték éves kapacitása 5,1 milliárd köbméter lesz Szlovákia irányába és 6,1 milliárd köbméter Lengyelország felé.

„A következő téli szezonra ebből az irányból is tölthetjük a tározókat” – mondta a szlovák energiaügyi miniszter.

16:53 2022.04.22.

A tajvani külügyminiszter szerint országa Ukrajnához hasonló helyzetben van

Joseph Vu kijelentette: Tajvan és Ukrajna is „az ellenállás frontvonalában van nagy, autokratikus szomszédjaikkal, a tekintélyelvűség terjeszkedésével szemben”.

A tárcavezető pénteken Vitalij Klicsko kijevi főpolgármesterrel tárgyalt videokapcsolaton keresztül, amelynek során nyolcmillió dollár támogatást jelentett be ukrajnai egészségügyi intézmények javára.

Az egyre erősebb kínai katonai fenyegetés árnyékában élő, demokratikus Tajvan lakossága rendkívüli mértékben szimpatizál az Oroszország által megtámadott Ukrajnával, ugyanis sokak szerint a két ország hasonló helyzetben van.

Tajvan határozottan elítélte az orosz agressziót, azonnal csatlakozott a Moszkvával szemben elrendelt nemzetközi szankciókhoz, illetve húszmillió dollárral segítette az ukrán menekültek ellátását. Kína nem ítélte el a katonai akciót, és mindössze 2,3 milliárd dollárnyi humanitárius támogatást ajánlott fel.

„A tajvai kormány és nép is komoly fenyegetéssel néz szembe a Tajvani-szoros másik oldalán lévő autokratikus rezsim részéről, ezért úgy tekintünk Ukrajna jelenlegi helyzetére, mintha velünk történne” – mondta Vu. (Reuters)

Továbbiak betöltése

XS
SM
MD
LG