Akadálymentes mód

A legfrissebb hírek
Az orosz erők bombázták Harkivot 2022. április 21-én.
Az orosz erők bombázták Harkivot 2022. április 21-én.

Mariupol „teljes evakuálását” kéri a város polgármestere

Brit jelentések szerint az oroszok a mariupoli Azovstal erőmű blokádjával akarják megtörni az ellenállást. Telefonon egyeztet Putyinnal és Zelenszkijjel a török elnök, egy találkozóról is szó lesz.

10:53 2022.04.19.

Az ukrán elnök tanácsadója szerint elbukik az új orosz offenzíva

Oroszország új offenzívája Kelet-Ukrajnában kudarcot vall, mert az oroszok nem elég erősek ahhoz, hogy áttörjék az ukrán védelmet – mondta kedden Volodimir Zelenszkij elnök tanácsadója.

"A harc a Donyec-medencéért, melyet tegnap jelentettek be és láthatóan el is kezdődött, most is folyik, nagyon körültekintően. Ez a harc nem fog Oroszország javára válni" –mondta Olekszij Arestovics elnöki tanácsadó.

Tűzoltók dolgoznak egy lebombázott garázsnál Harkivban egy orosz támadás után 2022. április 18-án
Tűzoltók dolgoznak egy lebombázott garázsnál Harkivban egy orosz támadás után 2022. április 18-án
11:01 2022.04.19.

Orosz jelentés az éjszakai légicsapásokról

Az orosz erők több tucat légicsapást hajtottak végre Kelet-Ukrajnában az éjszaka folyamán, miután ukrán tisztviselők közlése szerint Moszkva jelentős offenzívát indított ott – közölte kedden a védelmi minisztérium.

Az orosz védelmi minisztérium arról számolt be, hogy "nagy pontosságú levegő-levegő rakétákkal" 13 ukrán állást találtak el a Donyec-medence egyes részein, így a kulcsfontosságú Szlovjanszk városában, és hogy más légicsapások "60 ukrán katonai érdekeltséget" találtak el, a többi közt a keleti frontvonalhoz közeli városokban is.

11:36 2022.04.19.

Dánia felpörgeti a zöld energia termelését, hogy szakítson az orosz gázzal

A dán kormány kedden közölte, hogy jelentős mértékben növelni kívánja a megújuló energiaellátást, és átmenetileg fokozza a kitermelést északi-tengeri gázmezőin, hogy gyorsan függetlenné tudjon válni az orosz szállításoktól.

Szélfarm Koppenhága közelében 2019. november 27-én
Szélfarm Koppenhága közelében 2019. november 27-én

"Korlátozott ideig növelni fogjuk a földgáz-kitermelést az Északi-tengeren" – mondta Mette Frederiksen miniszterelnök keddi tájékoztatóján újságíróknak.

Vlagyimir Putyin orosz elnök arra figyelmeztette Európát, hogy a gázszállítás leállítását kockáztatja, ha nem orosz rubelben fizet, ami ellentétes az ukrajnai invázió miatt Oroszországot sújtó uniós szankciókkal.

"Meggyőződésünk, hogy jobb az Északi-tengeren előállítani a gázt, mint Vlagyimir Putyintól megvásárolni azt" – mondta Frederiksen.

Szerinte Dánia jövőre gyakorlatilag függetlenné válhat az orosz gáztól az északi-tengeri szállításokkal.

"De mivel az európai gázhálózat része vagyunk, szükségünk van arra, hogy a többi ország is függetlenné váljon" – mondta.

11:48 2022.04.19.

Az Azovsztal gyár feladására szólította fel Oroszország az ukránokat

Oroszország kedden felszólította az ukrán erőket és az ukrajnai Mariupol kikötővárosban található Azovsztal kohászati üzemében tartózkodó külföldi harcosokat, hogy moszkvai idő szerint délig tegyék le a fegyvert, ha élni akarnak.

Mariupol, 2022. április 18-án
Mariupol, 2022. április 18-án

A hetek óta orosz csapatok gyűrűjében lévő Mariupolban folytak a leghevesebb harcok és volt a legnagyobb a pusztítás azóta, hogy Oroszország február 24-én csapatokat küldött Ukrajnába.

Az ukrán hatóságok hétfőn közölték, hogy nem kevesebb, mint 1000 civil keresett menedéket a földalatti óvóhelyeken a hatalmas Azovsztal üzem alatt, hozzátéve, hogy Oroszország nehézbombákat dob az ostromlott város ukrán kézen lévő gyárára.

Az orosz védelmi minisztérium kedden közleményben szólította fel megadásra az ukrán erőket és a gyárban tartózkodó külföldi harcosokat.

"Mindenki, aki leteszi a fegyvert, garantáltan életben marad" - közölte a védelmi minisztérium.

Felszólította a csapatokat, hogy moszkvai idő szerint 14:00 és 16:00 között "kivétel nélkül, minden fegyvert és lőszert hátrahagyva" vonuljanak ki az acélgyárból.

Kedden reggel az Oroszország támogatását élvező szakadár erők azt közölték, hogy megpróbálják megrohamozni az Azovsztal acélművet, és a lehető leggyorsabban átvenni felette az irányítást.

Továbbiak betöltése

XS
SM
MD
LG