Akadálymentes mód

A legfrissebb hírek

Ukrajna kivizsgálja az orosz katonák kínzásáról szóló jelentéseket


Ukrán katonák őrizetbe veszik a keleti szakadár fegyveres erők három tagját Luhanszk közelében 2022. február 24-én
Ukrán katonák őrizetbe veszik a keleti szakadár fegyveres erők három tagját Luhanszk közelében 2022. február 24-én

Ukrajna kivizsgálja azokat a meg nem erősített jelentéseket, amelyek szerint ukrán katonák orosz hadifoglyokat kínoztak meg.

„Nagyon komolyan vesszük az ilyen ügyeket. Kivizsgálás lesz. Nem kínzunk hadifoglyokat” – szögezte le Olekszij Aresztovics ukrán elnöki tanácsadó hétfőn.

Majd hozzátette: „A védelmi erők minden egyes tagjával tudatni fogjuk, hogy az effajta viselkedés teljességgel elfogadhatatlannak, háborús bűncselekménynek minősül.”

Nem sokkal korábban keringeni kezdett a közösségi oldalakon egy videó, amelyen látszólag az ukrán fegyveres erők tagjai kínoznak elfogott orosz katonákat. A felvétel tanúsága szerint legalább hármukat lábon lőtték, egyeseknek pedig fehér zsákot húztak a fejére.

Ez állítólag egy Harkivtól keletre fekvő településen történt március 25-én. Azonban egyelőre sem a videó tartalmát, sem ezeket a részleteket nem sikerült független forrásból megerősíteni, sokak szerint pusztán orosz dezinformációról van szó.

Irina Venediktova ukrán főügyész hangsúlyozta, hogy bizonyítékokra van szükség, önmagában nem elég a felvétel, az ugyanis könnyedén lehet manipulált. „Ha az ukrán fél egyes katonái bűnösek, akkor bíróság elé állítjuk őket” – fogalmazott.

Az orosz invázió február 24-i megindítása óta mindkét oldal többször is háborús bűncselekmények elkövetésével vádolta meg a másikat.

Dmitrij Peszkov, a Kreml szóvivője arról számolt be, hogy az orosz hatóságok is vizsgálni fogják a videót, amely szavai szerint szörnyű képeket tartalmazott.

Valerij Zaluzsnyij, az ukrán fegyveres erők főparancsnoka közleményt adott ki a Facebookon, amelyben azt írta, hogy katonáik „szigorúan betartják a nemzetközi humanitárius jog normáit”, miközben az ellenség megtévesztő videókat készít és terjeszt az ukrán hadsereg befeketítése érdekében.

XS
SM
MD
LG