Akadálymentes mód

A legfrissebb hírek

Ukrajna lejjebb viszi két évvel a mozgósíthatósági életkor alsó határát


A finn és az ukrán elnök Kijevben 2024. április 4-én
A finn és az ukrán elnök Kijevben 2024. április 4-én

Az ukrán elnök aláírta a törvényt, amelynek értelmében 27-ről 25 évre csökkentik a mozgósíthatósági életkor alsó határát, ugyanakkor úgy vélekedett, hogy még sincs szükség félmillió ember besorozására.

Volodimir Zelenszkij a finn kollégájával közösen tartott kijevi sajtótájékoztatón arról számolt be, hogy nem lesz szükség félmillió fő behívására, ahogy tavaly épp ő maga említette, de azt egyelőre nem mondta el, hogy pontosan mekkora léptékű erősítés lenne indokolt a veszteségek pótlására.

Köszönetet mondott a hadsereg főparancsnoka, Olekszandr Szirszkij által kért védelmi helyzetértékelés készítőinek, akik arra jutottak, hogy nem helyes az ötszázezres bővítési létszám, részben azért, mert a hadseregen belül is megoldható bizonyosfajta rotáció, és újabb katonákat lehet a frontra vezényelni a hátországból.

Ezerkétszáz kilométert tett meg az orosz légtérben az ukrán drón, amely egy tatárföldi dróngyárat semmisített meg
please wait

Jelenleg nincs elérhető tartalom

0:00 0:01:43 0:00

Előző esti videóüzenetében leszögezte: „Világosan értjük, hogy mire készül Oroszország, mit akarnak, miért sorozzák be az embereket. Mindannyiunknak, partnereinknek is határozott választ kell adnunk az orosz műveletekre, mindenfajta orosz műveletre.”

Dmirtij Peszkov, a Kreml szóvivője azt mondta, hogy Zelenszkij feltételezése hamis.

Oroszország egyfelől az április 1-jén megkezdett újabb sorozások, másfelől az önkéntesek belépése által kívánja bővíteni hadserege létszámát. Utóbbiak toborzása érdekében egymillió rubelre emelte az egyszeri pénzösszeget, amelyet a szerződés aláírásakor kapnak.

Az orosz védelmi minisztérium tájékoztatása szerint több mint százezer ember írt alá a hadseregnél év eleje óta, köztük mintegy 16 ezren a Moszkva melletti március 22-i iszlamista terrortámadás után.

Ehhez kapcsolódóan: Mit keres az OTP még Oroszországban?

A finn elnök közben bejelentette, hogy országa 188 millió euróval növeli katonai támogatása összegét, egyebek mellett légvédelmi eszközöket és lőszereket szállítanak. Finnország ezzel együtt már több mint kétmilliárd euróval segítette Ukrajna önvédelmét a háború kezdete óta.

„Nemcsak azért nyújtjuk ezt a katonai támogatást Ukrajnának, hogy megvédje magát, hanem azért is, hogy megnyerje a háborút” – fogalmazott.

Finnország emellett tízéves biztonsági megállapodást írt alá Ukrajnával, ekképp a nyolcadik NATO-tagállammá vált, amely hasonló, hosszú távú együttműködési szerződést kötött Kijev támogatására.

Az ukrán államfő aláírta azt a törvényt, amelynek alapján 27 évről 25 évre csökken a mozgósíthatósági életkor alsó határa. Ennek kapcsán arra figyelmeztetett, hogy Oroszország június 1-jéig háromszázezer ember besorozását tervezi.

Készült a Reuters tudósításának felhasználásával
XS
SM
MD
LG