Akadálymentes mód

A legfrissebb hírek

Von der Leyen Bucsában: „Láttuk Putyin hadseregének kegyetlen arcát”

  • Ötvenre emelkedett a kramatorszki vasútállomás elleni rakétatámadás halálos áldozatainak száma.
  • Az orosz vezetés provokációról beszél, és tagadja, hogy köze lenne a kimenekítésre használt vasútállomás elleni célzott támadáshoz.
  • Az ukrán csapatok visszafoglalták Szumit, állítja a terület kormányzója.
  • Felfüggesztették Oroszország tagságát az ENSZ Emberi Jogi Tanácsában, válaszul Moszkva lemondott a tagságáról.
  • Az ukrán elnök szerint Borogyankában lényegesen szörnyűbb a helyzet, mint Bucsában​.
  • Újabb, Oroszország elleni szankciókat hagytak jóvá az uniós tagállamok.
  • Mintegy tízezer menekült lépett be Ukrajna felől Magyarországra csütörtökön​.
16:10 2022.04.08.

Ötvenre emelkedett a kramatorszki vasútállomás elleni rakétatámadás halálos áldozatainak száma

Négyezer ember volt a civilek kimenekítésére használt pályaudvaron a város polgármestere szerint, amikor a rakéták becsapódtak. Ottani idő szerint délelőtt fél 11-kor történt a célzott támadás, amelyről az orosz vezetés állítja, hogy semmi köze hozzá, és provokációt emleget.

Olekszandr Honcsarenko polgármester a Newshourban, a BBC World Service-ben azt mondta, hogy tíz gyermek is van a halottak között. Ő még negyven halottról beszélt, nem sokkal később azonban a régió kormányzója, Pavlo Kirilenko már ötven halálos áldozatot jelentett be, 38-an a helyszínen meghaltak, 12-en később a sérüléseikbe haltak bele.

A polgármester azt is elmondta, biztos abban, hogy orosz rakéták csapódtak be a vasútállomásra, és nem voltak ukrán katonai célpontok az állomás környékén. A BBC szerint továbbra sem világos, hogy a pályaudvar volt-e a rakéta célpontja, vagy hogy pontosan ki a felelős a támadásért.

Holttestek a kramatorszki pályaudvaron a rakétatámadás után 2022. április 8-án
Holttestek a kramatorszki pályaudvaron a rakétatámadás után 2022. április 8-án

15:58 2022.04.08.

Légvédelmi rakétákat kap Szlovákiától Ukrajna

Eduard Heger miniszterelnök bejelentette, hogy Szlovákia Ukrajnának adományozza szovjet korabeli S–300-as légvédelmi rakétarendszereit.

Heger Kijevben tett látogatásán jelentette be az átadást, mielőtt találkozott az ukrán elnökkel. Zelenszkij még márciusban beszélt arról, hogy Ukrajna nagy hasznát venné az európai NATO-tagországok leszerelés előtt álló szovjet fegyverrendszereinek, köztük az S–300-as rakétáknak, amelyekkel le tudják zárni az eget az orosz harci repülőgépek és rakéták elől.

A NATO-tag Bulgáriának, Szlovákiának és Görögországnak is vannak S–300-asai, amelyek több száz kilométerre is be tudják fogni az ellenséges repülőket és cirkálórakétákat.

15:20 2022.04.08.

EP-elnök: Vagy megmentjük Ukrajnát, vagy hátat fordítunk neki

Roberta Metsola
Roberta Metsola

Az ukrajnai háború próbára teszi az Európai Parlamentet, most derül ki, Európa képes-e fellépni a demokrácia védelmében – mondta a Szabad Európa georgiai szolgálatának Roberta Metsola, az EP elnöke. A máltai politikus szerint egész Európa elbukhat, ha Ukrajnát nem sikerül megmenteni. A teljes cikket itt olvashatja.

15:06 2022.04.08.

Továbbiak betöltése

XS
SM
MD
LG