Akadálymentes mód

A legfrissebb hírek
A Moszkva orosz rakétacirkáló Mumbai partjainál 2003. május 21-én
A Moszkva orosz rakétacirkáló Mumbai partjainál 2003. május 21-én

Az ukránok sikeres rakétatámadásról beszélnek, az oroszok szerint viszont a lőszer robbant fel a fekete-tengeri zászlóshajón

Moszkva szerint eloltották a tüzet a cirkálón, amely nem süllyedt el, a legénységet kimenekítették. Az orosz erők azt állítják, hogy átvették az ellenőrzést Mariupol felett, az ukrán vezetés szerint azonban csapataik kitartanak.

  • Az ukránok sikeres rakétatámadásról beszélnek, az oroszok szerint viszont a lőszer robbant fel a fekete-tengeri zászlóshajón, amely nem süllyedt el.
  • Hamburgban is lefoglaltak egy orosz oligarchához köthető szuperjachtot.
  • A Kreml szerint Putyin mérlegeli, hogy mit tegyen, ha Finnország vagy Svédország csatlakozik a NATO-hoz.
  • Több mint tízezren érkeztek Magyarországra április 13-án Ukrajnából.
    Az Egyesült Államok további nyolcszázmillió dolláros katonai segítséget nyújt Ukrajnának.
  • Oroszország legitim célpontként tekint a NATO ukrajnai fegyverszállítmányaira​.
10:16 2022.04.11.

Kijev után Moszkvában tárgyal az osztrák kancellár

Karl Nehammer az első nyugati politikus az orosz fővárosban az ukrajnai orosz invázió kezdete, február 24-e óta. Miután Kijevben tárgyalt az ukrán elnökkel, az osztrák kancellár azt mondta, „kockázatos, személyes diplomáciai missziót vállal", de minden tőle telhetőt meg akar tenni a béke érdekében, noha tudja, hogy a béke esélye nagyon halvány ebben pillanatban.

Arról is beszélt, hogy a moszkvai út teljesen az ő kezdeményezése, és ukrajnai tartózkodása alatt határozta el. A Putyin elnökkel tartandó találkozóján fel fogja hozni a bucsai tömeggyilkosság ügyét is. Az osztrák kancellár más európai vezetőkkel együtt maga is járt a Kijevhez közeli Bucsában az eset után.

Az ukrán elnök és az osztrák kancellár Kijevben, 2022. április 9-én.
Az ukrán elnök és az osztrák kancellár Kijevben, 2022. április 9-én.

10:33 2022.04.11.

Stoltenberg: A NATO teljes körű katonai jelenlétet tervez a határain

A NATO olyan terveken dolgozik, amelyek teljes körű katonai jelenlétet biztosítanak határain, hogy leküzdjön egy jövőbeni orosz agressziót – idézte a The Telegraph brit napilap Jens Stoltenberg NATO-főtitkárt.

NATO és ukrán erők hadgyakorlata Nyugat-Ukrajnában 2021. szeptember 24-én
NATO és ukrán erők hadgyakorlata Nyugat-Ukrajnában 2021. szeptember 24-én

A NATO „egy nagyon alapvető átalakulás közepén van", amely Vlagyimir Putyin orosz elnök lépéseinek „hosszú távú következményeire” reagál – mondta Stoltenberg az újságnak adott interjúban.

„Amit most látunk, az egy új valóság, egy új szabályszerűség az európai biztonság számára. Ezért arra kértük katonai parancsnokainkat, hogy adjanak lehetőséget egy átszervezéshez, a NATO hosszabb távú alkalmazkodásához” – fogalmazott a főtitkár.

Stoltenberg, aki nemrég közölte, hogy egy évvel meghosszabbítja mandátumát a szövetség élén, az interjúban azt is elmondta, hogy az átszervezésről a júniusi, madridi NATO-csúcson hoznak döntést.

10:54 2022.04.11.

Németország háborús bűnök „tömeges jeleit” tapasztalja Ukrajnában

Bucsa, Kijev közelében, 2022. április 4-én
Bucsa, Kijev közelében, 2022. április 4-én

Németország háborús bűnök tömeges jeleit látja Ukrajnában – közölte Annalena Baerbock német külügyminiszter hétfőn.

„Tömeges jelek utalnak háborús bűnökre” – mondta újságíróknak, mielőtt európai minisztertársaival találkozott Luxemburgban. „Erről majd a végén bíróságoknak kell dönteniük, számunkra az a fontos, hogy az összes bizonyítékot rögzítsük” – tette hozzá.

„Mint a német szövetségi kormány, már világossá tettük a fosszilis tüzelőanyagok teljes kivonását, amely a szénnel kezdődik, majd az olajjal és a gázzal folytatódik, és ahhoz, hogy ezt közösen végrehajtsuk az Európai Unióban, szükségünk van közös, összehangolt tervre, hogy az EU képes legyen a fosszilis tüzelőanyagok teljes kivonására” – tette hozzá.

11:15 2022.04.11.

Zelenszkij szerint több tízezren halhattak meg Mariupolban

Civil áldozatok sírjai Mariupolban, 2022. április 10-én
Civil áldozatok sírjai Mariupolban, 2022. április 10-én

Valószínűleg több tízezer embert gyilkoltak meg a délkeleti Mariupol elleni orosz támadásban – közölte Volodimir Zelenszkij ukrán elnök hétfőn.

„Mariupolt elpusztították, több tízezer a halottak száma, de az oroszok még ennek ellenére sem hagyják abba a támadást” - mondta Zelenszkij a dél-koreai parlamenti képviselőknek, videóközvetítésen keresztül.

A Reuters nem tudta ellenőrizni, hogy pontos-e az ukrán elnök becslése.

Továbbiak betöltése

XS
SM
MD
LG