Akadálymentes mód

A legfrissebb hírek
A Moszkva orosz rakétacirkáló Mumbai partjainál 2003. május 21-én

Az ukránok sikeres rakétatámadásról beszélnek, az oroszok szerint viszont a lőszer robbant fel a fekete-tengeri zászlóshajón

Moszkva szerint eloltották a tüzet a cirkálón, amely nem süllyedt el, a legénységet kimenekítették. Az orosz erők azt állítják, hogy átvették az ellenőrzést Mariupol felett, az ukrán vezetés szerint azonban csapataik kitartanak.

  • Az ukránok sikeres rakétatámadásról beszélnek, az oroszok szerint viszont a lőszer robbant fel a fekete-tengeri zászlóshajón, amely nem süllyedt el.
  • Hamburgban is lefoglaltak egy orosz oligarchához köthető szuperjachtot.
  • A Kreml szerint Putyin mérlegeli, hogy mit tegyen, ha Finnország vagy Svédország csatlakozik a NATO-hoz.
  • Több mint tízezren érkeztek Magyarországra április 13-án Ukrajnából.
    Az Egyesült Államok további nyolcszázmillió dolláros katonai segítséget nyújt Ukrajnának.
  • Oroszország legitim célpontként tekint a NATO ukrajnai fegyverszállítmányaira​.
11:57 2022.04.11.

12:04 2022.04.11.

Egy lehetséges orosz olajembargón dolgozik az Európai Bizottság

Az Európai Bizottság javaslatokat dolgoz ki egy Oroszországgal szembeni lehetséges uniós olajembargóra – közölte Írország, Litvánia és Hollandia külügyminisztere hétfőn, bár az orosz kőolaj betiltásáról még nincs megállapodás.

„Jelenleg azon dolgoznak, hogy az olaj a része legyen a következő szankciócsomagnak” –mondta Simon Coveney ír külügyminiszter, miután megérkezett az uniós külügyminiszterek luxemburgi találkozójára.

Holland és litván kollégái azt is közölték, hogy az Európai Bizottság vizsgálja, hogyan célozhatja meg az orosz olajat, ami az EU importjának nagyjából a negyedét teszi ki, annak érdekében, hogy nyomást gyakoroljon Oroszországra az ukrán városok bombázásának leállítása érdekében.

„Minden más szankciót is vizsgálunk, beleértve az energiát is” – mondta Wopke Hoekstra holland külügyminiszter.

Az Európai Bizottság egyelőre nem kommentálta a nyilatkozatokat.

Az Európai Parlament a múlt héten szavazta meg az embargót az orosz olajra, gázra, szénre és nukleáris üzemanyagra, de a határozat nem kötelező érvényű.

12:23 2022.04.11.

12:35 2022.04.11.

Oroszország légvédelmi rendszereket semmisíthetett meg Ukrajnában

Sz-300-as rakétaüteg Kijev közelében 2021. októberében
Sz-300-as rakétaüteg Kijev közelében 2021. októberében

Az orosz hadsereg arról számolt be, hogy négy darab S-300-as rakétaüteget lőttek ki az ukrajnai Dnyipro város peremén vasárnap Kalibr típusú, tengerről indított manőverező robotrepülőgépekkel.

Igor Konasenkov vezérőrnagy, a moszkvai védelmi minisztérium szóvivője közölte, hogy a támadásban mintegy huszonöt ukrán katona életét vesztette.

Tájékoztatása szerint a most megsemmisített légvédelmi rendszereket az ukrán hadsereg egy európai országtól kapta. Ezt az állítást azonban független forrásból egyelőre nem tudta megerősíteni a Reuters brit hírügynökség.

Előző héten Szlovákia bejelentette, hogy szovjet gyártmányú Sz-300-as rakétaütegeket küldött Ukrajnának. A szlovák miniszterelnöki hivatal vasárnap este közleményt adott ki, amelyben dezinformációnak minősítette a Pozsony által átadott rendszerek megsemmisítéséről szóló híreket. Azt azonban nem tudni, hogy ugyanarról a légitámadásról beszél-e a két fél, miután az orosz hadsereg az utóbbi napokban három helyszínen is csapást mért légvédelmi rendszerekre.

Továbbiak betöltése

XS
SM
MD
LG