Akadálymentes mód

A legfrissebb hírek
A Moszkva orosz rakétacirkáló Mumbai partjainál 2003. május 21-én
A Moszkva orosz rakétacirkáló Mumbai partjainál 2003. május 21-én

Az ukránok sikeres rakétatámadásról beszélnek, az oroszok szerint viszont a lőszer robbant fel a fekete-tengeri zászlóshajón

Moszkva szerint eloltották a tüzet a cirkálón, amely nem süllyedt el, a legénységet kimenekítették. Az orosz erők azt állítják, hogy átvették az ellenőrzést Mariupol felett, az ukrán vezetés szerint azonban csapataik kitartanak.

  • Az ukránok sikeres rakétatámadásról beszélnek, az oroszok szerint viszont a lőszer robbant fel a fekete-tengeri zászlóshajón, amely nem süllyedt el.
  • Hamburgban is lefoglaltak egy orosz oligarchához köthető szuperjachtot.
  • A Kreml szerint Putyin mérlegeli, hogy mit tegyen, ha Finnország vagy Svédország csatlakozik a NATO-hoz.
  • Több mint tízezren érkeztek Magyarországra április 13-án Ukrajnából.
    Az Egyesült Államok további nyolcszázmillió dolláros katonai segítséget nyújt Ukrajnának.
  • Oroszország legitim célpontként tekint a NATO ukrajnai fegyverszállítmányaira​.
12:45 2022.04.11.

A Kremlnek nem tetszik Finnország és Svédország esetleges NATO-tagsága

Svédország és Finnország esetleges NATO-csatlakozása nem hozna stabilitást Európának – közölte a Kreml hétfőn.

„Többször is elmondtuk, hogy a szövetség továbbra is a konfrontáció eszköze marad, és a további terjeszkedése nem hoz stabilitást az európai kontinensen” – mondta Dmitrij Peszkov, a Kreml szóvivője újságíróknak, amikor Svédország és Finnország NATO-csatlakozásának a lehetőségéről kérdezték.

Az Egyesült Államok külügyminisztériumának egyik magas rangú tisztviselője a múlt héten beszélt arról, hogy Finnország és Svédország NATO-csatlakozásának lehetőségéről is tárgyaltak a katonai szövetség külügyminisztereinek brüsszeli találkozóján.

13:13 2022.04.11.

A Société Générale is kivonul Oroszországból

A bank francia székháza
A bank francia székháza

A Société Générale francia bankcsoport hétfőn bejelentette, hogy az ukrajnai háború miatt teljesen felhagy a tevékenységével Oroszországban, eladja 99 százalékos részesedését a Roszbankban és annak leányvállalataiban.

A tulajdonrészt a Vlagyimir Potanyinhoz, Oroszország egyik leggazdagabb oligarchájához köthető, Interros Capital nevű vállalat vásárolja meg, amennyiben a tranzakciót jóváhagyják a hatóságok.

„Ezzel a megállapodással a csoport hatékony és rendezett módon kivonulna Oroszországból, biztosítva a folytonosságot a munkatársai és az ügyfelei számára is” – írták.

A hétfői tájékoztatás szerint a pénzintézetnek a lépés mintegy 3,4 milliárd dollárjába fog kerülni.

13:42 2022.04.11.

Zelenszkij Dél-Koreától is fegyvereket kért az Oroszország elleni harchoz

Volodimir Zelenszkij ukrán elnök arra sürgette Dél-Koreát, hogy adjon fegyvereket az orosz hadsereg elleni küzdelemhez.

Zelenszkij a dél-koreai képviselőkhöz is videóközvetítésen keresztül beszélt, néhány órával azután, hogy a szöuli védelmi minisztérium megerősítette, elutasítja Ukrajna kérését, hogy légvédelmi fegyverek adjon az országnak. Ezt múlt héten az ukrán védelmi miniszter kérte dél-koreai kollégájától egy telefonos egyeztetésen. A minisztérium a dél-koreai kormány döntésére hivatkozott, amely az Ukrajnának nyújtott katonai segítséget csak a nem halált okozó eszközökre korlátozta.

„A Koreai Köztársaságnak vannak tankjai, hajói és számos felszerelése, amely képes blokkolni az orosz rakétákat, hálásak lennénk, ha a Koreai Köztársaság segítene nekünk felvenni a harcot Oroszországgal” – mondta Zelenszkij, Dél-Korea hivatalos nevét használva.

„Ha Ukrajna megkapja ezeket a fegyvereket, az nemcsak az egyszerű állampolgárok életének védelmében segít, hanem lehetőséget ad Ukrajna nemzetként való túlélésére, és segít megakadályozni, hogy Oroszország más országokat is megtámadjon” – mondta Zelenszkij, akinek beszédét tolmács fordította.

13:59 2022.04.11.

Litvánia dandárokká bővítené a balti NATO-zászlóaljakat

Litvánia azt szeretné, ha a balti országokban működő NATO-zászlóaljakat dandárokká bővítenék – közölte hétfőn az ország védelmi minisztériuma.

Egy dandár több zászlóaljból áll.

„Litvánia, a NATO keleti szárnyán lévő többi országgal együtt arra törekszik, hogy a NATO előretolt harccsoportjait előretolt dandárokká erősítse” – mondta Arvydas Anusauskas védelmi miniszter.

NATO csapatok Litvániában gyakorlatoznak 2018. január 16-án
NATO csapatok Litvániában gyakorlatoznak 2018. január 16-án

Továbbiak betöltése

XS
SM
MD
LG