Akadálymentes mód

A legfrissebb hírek
A Moszkva orosz rakétacirkáló Mumbai partjainál 2003. május 21-én
A Moszkva orosz rakétacirkáló Mumbai partjainál 2003. május 21-én

Az ukránok sikeres rakétatámadásról beszélnek, az oroszok szerint viszont a lőszer robbant fel a fekete-tengeri zászlóshajón

Moszkva szerint eloltották a tüzet a cirkálón, amely nem süllyedt el, a legénységet kimenekítették. Az orosz erők azt állítják, hogy átvették az ellenőrzést Mariupol felett, az ukrán vezetés szerint azonban csapataik kitartanak.

  • Az ukránok sikeres rakétatámadásról beszélnek, az oroszok szerint viszont a lőszer robbant fel a fekete-tengeri zászlóshajón, amely nem süllyedt el.
  • Hamburgban is lefoglaltak egy orosz oligarchához köthető szuperjachtot.
  • A Kreml szerint Putyin mérlegeli, hogy mit tegyen, ha Finnország vagy Svédország csatlakozik a NATO-hoz.
  • Több mint tízezren érkeztek Magyarországra április 13-án Ukrajnából.
    Az Egyesült Államok további nyolcszázmillió dolláros katonai segítséget nyújt Ukrajnának.
  • Oroszország legitim célpontként tekint a NATO ukrajnai fegyverszállítmányaira​.
14:19 2022.04.11.

Horvátország is orosz diplomatákat utasít ki

Horvátország 24 orosz diplomatát és egyéb nagykövetségi munkatársat utasít ki, csatlakozva más európai országokhoz, amelyek hasonló lépéseket tettek az elmúlt időszakban.

A horvát külügyminisztérium hétfőn közölte, hogy bekérették Oroszország zágrábi nagykövetét, és „a leghatározottabban elítélték az Ukrajna elleni brutális agressziót és az elkövetett számos bűncselekményt”.

Felszólították Oroszországot, hogy állítsa le a katonai műveleteit, vonja ki csapatait és biztosítsa a civilek evakuálását, valamint a humanitárius segélyek odajutását – közölte a horvát külügyminisztérium. Elvárják, hogy a bűncselekmények felelőseit bíróság elé állítsák – írták a közleményben.

A Bucsában és más ukrán városokban elkövetett tömeggyilkosságok után több uniós tagállam is orosz diplomatákat utasított ki. Horvátország 18 diplomatát és hat orosz nagykövetségi munkatársat szólított fel arra, hogy hagyja el az országot.

15:08 2022.04.11.

ENSZ: További 45 ezer ukránnak kellett elmenekülnie az otthonából

Csaknem 45 ezer ukrán menekült el vasárnapról hétfőre – közölte az ENSZ hétfőn. Sokan azonban nem tudnak elmenekülni, vagy abban a reményben maradnak otthon, hogy a háború nemsokára véget ér.

Adományt visznek az Ukrajnából menekülő embereknek egy újlipótvárosi pékség dolgozói a Nyugati pályaudvar előtt 2022. március 2-án
Adományt visznek az Ukrajnából menekülő embereknek egy újlipótvárosi pékség dolgozói a Nyugati pályaudvar előtt 2022. március 2-án

Az ENSZ menekültügyi szervezetének (UNHCR) adatai szerint 4.547.735 ukrán menekült el az országból a február 24-i orosz invázió óta – ez 44.781 fős emelkedés a vasárnapi adatokhoz képest.

Ez Európa leggyorsabban növekvő menekültválsága a második világháború óta.

A menekültek kilencven százaléka nő és gyerek, miután a 18 és 60 év közötti férfiak nem hagyhatják el az országot.

Az ENSZ Nemzetközi Migrációs Szervezetének (IOM) becslése szerint 7,1 millió ember úgy menekült el az otthonából, hogy még mindig Ukrajnában tartózkodik.

„Vannak emberek olyan területeken, ahol továbbra is orosz katonai agresszió zajlik, ami nem teszi lehetővé, hogy elmeneküljenek. De vannak olyanok is, akik inkább maradnak, mert abban reménykednek, ahogy mindannyian reméljük, hogy ez a háború a lehető leghamarabb véget ér” – mondta Antonio Vitorino, az IOM vezetője a CNN-nek.

Az IOM szerint az ukrán menekültek mellett több mint 210 ezer, az országban tanuló vagy dolgozó nem ukrán állampolgár is eljött.

15:30 2022.04.11.

Szlovákia cáfolta, hogy Oroszország kilőtte volna az Ukrajnába küldött légvédelmi rendszerét

Eduard Heger szlovák miniszterelnök szóvivője cáfolta, hogy az orosz hadsereg megsemmisítette volna azokat az S–300-as rakétaütegeket, amelyeket előző héten átadtak Ukrajnának.

„A mi S–300-as rendszerünket nem pusztították el” – szögezte le hétfőn Ľubica Janíková, hozzátéve, hogy az ezzel ellentétes hírek nem igazak.

Oroszország korábban arról számolt be, hogy négy darab rakétaüteget lőttek ki az ukrajnai Dnyipro város peremén vasárnap Kalibr típusú, tengerről indított manőverező robotrepülőgépekkel.

Igor Konasenkov vezérőrnagy, a moszkvai védelmi minisztérium szóvivője azt is közölte, hogy a támadásban mintegy huszonöt ukrán katona vesztette életét.

Tájékoztatása szerint a most megsemmisített légvédelmi rendszereket az ukrán hadsereg egy európai országtól kapta.

Előző héten Szlovákia bejelentette, hogy szovjet gyártmányú S–300-as rakétaütegeket küldött Ukrajnának.

18:09 2022.04.11.

Uniós tagállamok lét és fél millió eurót adnak az ukrajnai háborús bűncselekmények kivizsgálására

Három uniós tagálam két és fél millió eurót (950 millió forint) ad a Nemzetközi Büntetőbíróságnak (ICC), amely az ukrajnai háborús bűncselekmények gyanúját vizsgálja.

Németország, Hollandia és Svédország külügyminiszterei azután közölték ezt, hogy hétfőn találkoztak az ICC főügyészével, Karim Khannal más uniós tagállamokkal közösen.

Khan már március elején, egy héttel az orosz támadás után bejelentette, hogy hivatala aktív nyomozást indított az esetleges háborús bűnök miatt Ukrajnában.

A Kijev melletti Bucsa városában áprilisban kiderült atrocitások és a múlt héten egy zsúfolt vasútállomáson történt halálos rakétatámadás felgyorsította a lépéseket a vizsgálatok támogatására.

A nyomozást az ukrán ügyészség vezeti, kiegészülve több, uniós országból érkező igazságügyi szakértővel.

Az Európai Unió a múlt héten jelentette be, hogy 7,5 millió eurót (2,8 milliárd forint) ad ukrán ügyészek képzésére a feltételezett háborús bűnök kivizsgálásához.

Továbbiak betöltése

XS
SM
MD
LG