Akadálymentes mód

A legfrissebb hírek
A harkivi Szabadság tér az orosz bombázás után, 2022. március 1-jén
A harkivi Szabadság tér az orosz bombázás után, 2022. március 1-jén

Orosz invázió Ukrajnában - a megszállás első hetének eseményei percről percre

18:36 2022.02.24.

Az ukránok szerint az orosz hadsereg elfoglalta Csernobilt

Az Ukrajnára támadó orosz csapatok benyomultak a csernobili atomerőmű övezetébe Fehéroroszország felől - jelentette csütörtökön az UNIAN hírügynökség Anton Herascsenkóra, a belügyminiszter tanácsadójára hivatkozva.

"A veszélyes radioaktív hulladékok tárolóját őrző nemzeti gárdisták makacsul ellenállnak. Ha a tüzérségi támadások miatt megsérül a hulladéktároló, akkor radioaktív porfelhő boríthatja be Ukrajna, Fehéroroszország és európai uniós tagállamok területét" - írta a Facebookon Herascsenko.

Később Mihajlo Podoljak, az ukrán elnöki hivatal vezetője azt nyilatkozta, hogy az orosz hadsereg elfoglalta Csernobilt. A Telex idézi az Ukrajnai Pravdának nyilatkozó politikust, aki azt mondta, hogy elvesztették a csernobili atomerőmű feletti ellenőrzést, az egykori erőmű és a nukleáris hulladéktároló állapota ismeretlen.

17:05 2022.02.24.

A csehek bezárják az orosz konzulátusokat, leállítják a vízumkiadást az oroszoknak

Csehország bezárja az országban működő orosz konzulátusokat, és a humanitárius esetektől eltekintve leállítja a vízumok kiadását az oroszoknak – közölte Petr Fiala miniszterelnök csütörtökön.

A NATO- és EU-tag Csehország bezár két orosz konzulátust Brünnben, a második legnagyobb cseh városban, illetve Karlovy Varyban, valamint bezárja szentpétervári és jekatyerinburgi konzulátusait is Oroszországban – közölte Fiala.

Azt is elmondta, hogy a kormány konzultációra hívja haza moszkvai és minszki nagyköveteit.

Azután léptek a csehek, hogy az orosz erők csütörtökön megszállták Ukrajnát, a második világháború óta a legnagyobb támadást indították egy másik állam ellen Európában.

(Reuters)
16:51 2022.02.24.

A korábban bezárt debreceni menekülttábor környékén nincs nagy mozgás, nem látni komolyabb előkészületeket, amelyekből azt lehetne valószínűsíteni, hogy újranyitják a befogadópontot - jelentette a helyszínről debreceni tudósítónk. Ugyan az orosz támadás napján tartották a város havi rendes közgyűlését, Papp László polgármester egyetlen alkalommal sem hozta szóba az ukrajnai helyzetet, ahogy az ellenzéki képviselők sem tettek fel ezzel kapcsolatos kérdéseket neki. Részletek itt.

16:42 2022.02.24.

Három oldalról, három hadnemet vetett be Oroszország

Három irányból lépték át az ukrán határt az orosz csapatok:

  • kelet felől, az országgal közös határvonaluknál,
  • észak felől a Belaruszban állomásozó alakulatok érkeztek,
  • dél felől pedig a szakadár területeken táborozó alakulatok indultak meg.

Ugyanígy a bevetett hadnemek száma is három: vadászgépekkel a légierő támadt, a földi határokat a gyalogság lépte át, egy odesszai hírportál szerint két orosz hadihajó pedig a Fekete-tengeren megközelítette a Kígyó-szigetet. Emellett kibertámadások is értek ukrán érdekeltségeket.

Továbbiak betöltése

XS
SM
MD
LG