Akadálymentes mód

A legfrissebb hírek
A harkivi Szabadság tér az orosz bombázás után, 2022. március 1-jén
A harkivi Szabadság tér az orosz bombázás után, 2022. március 1-jén

Orosz invázió Ukrajnában - a megszállás első hetének eseményei percről percre

08:03 2022.02.24.

Elindult az orosz hadművelet

Televíziós beszédben jelentett be Vlagyimir Putyin orosz elnök a hadművelet megindítását, amit azzal próbált igazolni, hogy meg kell akadályozni Ukrajnát abban, hogy nukleáris fegyvereket szerezzen. Folyamatosan frissülő cikkünket itt találja.

08:14 2022.02.24.

"A legsúlyosabb verziót látjuk kibontakozni"

Feledy Botond külpolitikai elemző Facebook posztjában azt írja, Vlagyimir "Putyin az ukrán hadsereg képességeinek megsemmisítését célozza, a maga szavai szerint nem készül elfoglalni az országot, hanem a régóta emlegetett "technikai-katonai" megoldást választja. Ez ettől még mindenki más számára katonai aggressziót és inváziót jelent persze."

"Putyin 'szabad választásokat' emleget, magyarul, a mostani ukrán kormány elmozdítása szükséges ehhez. Egyértelművé tette: aki beavatkozik a konfliktusba, az a történelem legdurvább válaszára számíthat - értsd: nukleáris ernyő alatt zajlik a művelet. A legsúlyosabb verziót látjuk kibontakozni.

Magyarország és a NATO keleti szárnya felkészülhet."

08:30 2022.02.24.

Az orosz hadsereg ukrán légibázisokat és más katonai célpontokat támadott

Az orosz hadsereg arról számolt be, hogy légibázisokat és más katonai létesítményeket támadott Ukrajnában, kerülve a sűrűn lakott területeket.

A RIA Novosztyi hírügynökség csütörtök reggeli jelentésében idézte az orosz védelmi minisztériumot, amely szerint nagy pontosságú, célzott csapásokat mértek Ukrajna légvédelmére, légierejére és egyéb katonai infrastruktúrájára. Valamint leszögezték ennek kapcsán, hogy városokat nem támadtak.

Volodimir Zelenszkij ukrán elnök ezzel szemben azt közölte, hogy Moszkva teljes körű támadást indított országa ellen, és rakétatalálatok érték a hadsereg és a határőrség létesítményeit számos városban.

A hatóságok otthonmaradásra szólították fel a helyi lakosságot, illetve rendkívüli állapotot vezettek be az országban.

Helyi tudósítások szerint több városban is robbanásokat lehetett hallani, a CNN szerint Kijev mellett Dnyipróban, Harkivban, Kramatorszkban, Mariupolban, Odesszában és Zaporizzsjában.

(AP, AFP, CNN, Reuters)

08:32 2022.02.24.

"Magyarország kiáll Ukrajna szuverenitása mellett"

"Magyarország minden olyan szövetségesi egyeztetésnek részese és része lesz, amelyek a koordinált válaszreakció megadásáról szóló döntésekre vonatkoznak" - mondta élő Facebook bejelentkezésében Szijjártó Péter külgazdasági és külügyminiszter. Hangsúlyozta, hogy Magyarország kiáll Ukrajna területi integritása és szuverenitása mellett. A kormány legfontosabb feladata a magyar emberek biztonságának garantálása - hangsúlyozta a tárcavezető. Az ukrajnai magyar képviseletek működnek, köztük a kijevi nagykövetség is.

Továbbiak betöltése

XS
SM
MD
LG