Akadálymentes mód

A legfrissebb hírek
A harkivi Szabadság tér az orosz bombázás után, 2022. március 1-jén
A harkivi Szabadság tér az orosz bombázás után, 2022. március 1-jén

Orosz invázió Ukrajnában - a megszállás első hetének eseményei percről percre

09:46 2022.03.02.

A továbbiak

A további történéseket itt követjük percről percre.

09:34 2022.03.02.

Lekapcsolták a legnépszerűbb moszkvai független rádiót

Az orosz fővárosban leállították Eho Moszkvi adását az ukrajnai háborúról szóló tudósításai miatt, de más független médiumokat is blokkoltak. Alekszej Venediktov, az Eho Moszkvi főszerkesztője a Telegramon jelentette be, hogy a rádió műsorának sugárzását lekapcsolták, és azt ígérte, hogy fellebbez a bíróságon a döntés ellen.

Alekszej Venediktov
Alekszej Venediktov

"Az Eho Moszkvi szerkesztőbizottsága egyáltalán nem ért egyet a Legfőbb Ügyészség követelésével, amely a rádió adásának leállításához vezetett" - mondta Venediktov, az egyik legismertebb orosz újságíró.

Egy másik népszerű független orosz médium, a Dozsd online televízió szintén bejelentette, hogy a honlapját blokkolták.

Korábban az orosz Legfőbb Ügyészség követelte, hogy a hatóságok kapcsolják le az Eho Moszkvit, és blokkolják a Dozsd online televízió weboldalát, mert „szélsőséges tevékenységekre, erőszakra szólít fel, valamint előre megfontoltan, hamis információkat tesz közzé az orosz hadsereg ukrajnai tevékenységével kapcsolatban”. Hétfőn a Roszkomnadzor, az orosz médiahatóság már leállította a Current Time és az RFE/RL ukrán szolgálatának a Crimea.Realities projektjét, mert nem voltak hajlandók törölni az Ukrajnában zajló háborúról szóló tudósításaikat.

A Roszkomnadzor korábban arra figyelmeztette az orosz sajtót, hogy Oroszország Ukrajna elleni invázióját nem lehet háborúnak vagy inváziónak nevezni, hanem „különleges katonai műveletként” kell hívni.

09:05 2022.03.02.

Biden: Putyinnak elképzelése sincs arról, hogy mi fog még jönni

Joe Biden amerikai elnök
Joe Biden amerikai elnök

Amerikai katonák nem fognak Ukrajnában harcolni, de ha Putyin nyugatabbra törne, a NATO tagországok területének minden egyes centiméteréért ("every inch") a szövetség a teljes erejét fogja bevetni, mondta el Joe Biden amerikai elnök éves elnöki értékelő (state of the union) beszédében.

Szerinte Putyin elszámította magát és elképzelése sincs arról, hogy mi fog még jönni. Az amerikai elnök hónapokat töltött azzal, hogy összehozza a világ demokráciapárti országait minden kontinensen, illetve megosztották a hírszerzési információikat a várható orosz támadások pontos menetrendjéről és érvrendszeréről. Az igazságot vetették be az orosz hazugságok ellen Biden szerint. Így Putyin jelenelg elszigeteltebb, mint valaha és Oroszország gyengébben, a világ többi része pedig megerősödve fog kijönni a konfliktusból.

Az elnök külön üzent Putyin oligarcháinak, hogy ez "ennyi volt". Európai szövetségéseikkel karöltve, megtalálják utóbbiak jachtjait, luxuslakásait, magánrepülőit és elveszik tőlük. Az amerikai kormány külön csoportot állít fel az orosz oilgarchák bűncselekményeinek felmérésére.

08:26 2022.03.02.

Harkivot, Herszon és Mariupol tartja magát, de körbezárták őket a brit hírszerzés szerint

Szerda hajnali 3 körül orosz ejtőernyösöket dobtak le Harkivnál, akik azonnal kemény harcba bocsátkoztak a város ukrán védőivel, írta a Guardian. Több ukrán várost is újra bombázott az orosz hadsereg, akik közelebb kerültek a fővároshoz is.

A brit védelmi minisztérium információi szerint Harkiv, Herszon és Mariupol is teljesen körbe van már zárva, de a védők egyelőre kitartanak. Híreik szerint a sűrűn lakott településrészeket is egyre erősebben bombázzák a támadók szerte Ukrajnában. A Kijevet támadó orosz erők döntő része nagyjából 30 kilométerre lehet a várostól. Ez nagyjából olyan távolság, mintha Gödöllőnél járnának a budapesti végcéllal.

"Bármi történik, ne hagyjátok, hogy elfelejtsenek minket. Körbevettek minket Mariupolban, nincs kiút"

- tolmácsolta egy ukrán katona üzenetét Roland Oliphant, a Daily Telegraph tudósítója.

Továbbiak betöltése

XS
SM
MD
LG