Akadálymentes mód

A legfrissebb hírek
A harkivi Szabadság tér az orosz bombázás után, 2022. március 1-jén
A harkivi Szabadság tér az orosz bombázás után, 2022. március 1-jén

Orosz invázió Ukrajnában - a megszállás első hetének eseményei percről percre

10:12 2022.03.01.

Újból ágyúzták Ukrajna második legnagyobb városát

Az ukrán hatóságok azt közölték, hogy az ország második legnagyobb városának központját újabb orosz tüzérségi támadás érte.

Oleh Szinehubov, a harkivi regionális adminisztráció vezetője elmondta, hogy a Harkiv központjában lévő kormányzati épület kedden a lakóépületekkel együtt orosz tűz alá került. Szinehubov konkrét számot nem mondott a legutóbbi ágyúzás áldozatairól.

Szinhubov korábban arról beszélt, hogy legalább 11-en meghaltak, és többen megsebesültek a hétfői harkivi tüzérségi támadásban.

"Az ilyen támadások a civil lakosság elleni háborús bűnök, népirtás" – tette hozzá Szinhubov.

Azt is közölte, hogy az ukrán csapatok ellenállnak az oroszok előrenyomulási kísérleteinek az 1,4 milliós városban.

Az ukrán közösségi oldalakon és a médiában közzétett videók azt mutatják, hogy a Harkiv központi terén tornyosuló, még a szovjet időkből itt maradt közigazgatási épület mellett hatalmas robbanás volt, amely eltalált több, ott parkoló autót, betörte az ablakokat, de az épület nagyjából sértetlen maradt.

10:07 2022.03.01.

Nagy-Britannia elutasítja az ukrajnai repüléstilalmi övezet létrehozását

Nagy-Britannia miniszterelnök-helyettese ismételten visszautasította a NATO felhívását az Ukrajna feletti repüléstilalmi zóna létrehozására, mondván, hogy ez a háború kiszélesítésének veszélyével járna, a szövetséget közvetlen konfliktusba taszítaná az orosz erőkkel.

Dominic Raab kedden a Sky Newsnak azt mondta, hogy Nagy-Britannia ehelyett más országokkal együttműködve a szankciók szigorítása és a konfliktus során elkövetett háborús bűnök kivizsgálása révén próbálja rávenni Vlagyimir Putyin orosz elnököt arra, hogy változtasson az irányvonalán.

„Nem fogunk (repüléstilalmi zónát bevezetni), mert az olyan helyzetbe hozhatna bennünket, hogy a gyakorlatban orosz repülőgépek lelövésével kellene érvényt szereznünk neki” – mondta Raab a Sky-nak adott interjújában.

Előzőleg Volodimir Zelenszkij ukrán elnök arra kérte a NATO-t, hogy vezessen be teljes repülési tilalmat az orosz repülőgépek, helikopterek és rakéták számára.

Az Egyesült Királyság védelmi minisztériuma kedden azt közölte, hogy Oroszországnak nem sikerült megszereznie az uralmat az ukrán égbolt felett, ezért veszteségei csökkentése érdekében éjszakai hadműveletekre kényszerült.

A minisztérium szerint az orosz erők az elmúlt 24 órában „csekély előrehaladást értek el” a főváros, Kijev felé, vélhetően logisztikai nehézségek miatt.

09:43 2022.03.01.

Franciaország szerint a szankcióktól összeomlik az orosz gazdaság

Franciaország kedden kijelentette, hogy az ukrajnai invázió miatt Moszkva ellen hozott nyugati szankciók az orosz gazdaság összeomlását okozzák.

"Előidézzük az orosz gazdaság összeomlását" – mondta Bruno Le Maire pénzügyminiszter a Franceinfo műsorszolgáltatónak egy nappal azután, hogy Franciaország, az EU és mások bejelentették, hogy újabb büntetőintézkedéseket vezetnek be Oroszországgal szemben.

A szankciók az Európai Unió és Oroszország erőviszonyának egyensúlyát "teljes mértékben" elmozdítják az EU javára, amely "most döbben rá a saját gazdasági erejére" –mondta.

Az EU hétfőn felvette szankciós feketelistájára a Kremlhez köthető oligarchákat és Vlagyimir Putyin orosz elnök szóvivőjét is.

A kiemelkedő nevek között ott van Putyin közeli szövetségese, Igor Szecsin, a Rosznyeft állami olajóriás vezetője és Nyikolaj Tokarev, a csővezeték-birodalom, a Transnyeft főnöke is.

Igor Szecsin, a Rosznyeft vezetője (j) Vlagyimir Putyin orosz elnökkel tárgyal 2020. augusztus 18-án
Igor Szecsin, a Rosznyeft vezetője (j) Vlagyimir Putyin orosz elnökkel tárgyal 2020. augusztus 18-án

A Forbes szerint Oroszország 10 leggazdagabb embere közül is rákerültek hárman a listára: Alekszej Mordasov fémmágnás, Aliser Uszmanov iparmágnás, valamint Gennagyij Timcsenko üzletember, Putyin barátja.

08:36 2022.03.01.

Segítséget ajánlott Buda ikonikus szállodája

Száz férőhelyet ajánlott fel az ukrajnai menekülteknek a Budapest Körszálló. A működtető cég ötven szobát ajánl fel két hónapra, de akár hosszabb ideig, a háború végéig is igénybe vehetik azokat a menekültek – derül ki Fürjes Balázs Budapest és a fővárosi agglomeráció fejlesztéséért felelős államtitkár videójából.

Mint mondta, két budai polgármester, a Hegyvidéket irányító fideszes Pokorni Zoltán és a II. kerületet vezető szocialista Őrsi Gergely is felajánlotta az önkormányzati üdülőket és táborokat a menekültek elszállásolására.

Továbbiak betöltése

XS
SM
MD
LG