Akadálymentes mód

A legfrissebb hírek
Az ukrán hadsereg egy Kijevhez közeli települést támad, ahová befészkelték magukat az orosz erők, 2022. március 10.
Az ukrán hadsereg egy Kijevhez közeli települést támad, ahová befészkelték magukat az orosz erők, 2022. március 10.

Orosz invázió Ukrajnában: az események a háború 15. napjáig

Az eddigi legfontosabb információk Ukrajna orosz megszállásáról:

  • Tizenötödik napja tart az orosz invázió Ukrajnában.
  • Nem tudott megállapodni a tűzszünetről az orosz és az ukrán külügyminiszter.
  • Szergej Lavrov szerint ukrán radikálisok voltak a lebombázott mariupoli kórházban. A várost gyakorlatilag körbezárták, a civilek nem tudnak elmenekülni.
  • Újabb orosz oligarchák, köztük a Chlesea tulajdonosa is rákerült a brit szankciós listára.
  • Az ukrán elnök szerint legalább 35 ezer civilt kimenekítettek szerdán az ostromlott városokból.
  • 2 millió 300 ezren menekültek el eddig Ukrajnából.
  • Putyin orosz elnök szerint a szankciók visszaütnek a Nyugatra.
  • A Fehér Ház cáfolta az ukrán tömegpusztító fegyverekről szóló orosz állításokat.
10:01 2022.03.07.

Ukrajna „valószínűtlennek” tartja a humanitárius folyosók megnyitását a folyamatos orosz támadás miatt

Ukrajna hétfőn közölte, hogy tárgyalások folynak Oroszországgal humanitárius folyosók létrehozásáról, de nem valószínű, hogy létrejönnek ezek, miközben az orosz erők továbbra is próbálnak előrenyomulni.

Ukrajnából érkezett menekültek a lengyelországi Przemyslben 2022. március 6-án
Ukrajnából érkezett menekültek a lengyelországi Przemyslben 2022. március 6-án

Olekszij Aresztovics, az ukrán elnök kabinetfőnökének tanácsadója azt mondta: minden ukránnak meg kell engedni, hogy eldöntse, hová akar menni, de nem tanácsolta, hogy Oroszországba távozzanak.

Ukrajna hétfőn reggel azt közölte, hogy a humanitárius folyosókról szóló orosz javaslat "teljesen erkölcstelen", miután Moszkva azt ajánlotta, hogy Belarusz vagy Oroszország irányába engedi az embereknek az ukrán városok elhagyását.

10:24 2022.03.07.

Kína "a lehető leghamarabb" humanitárius segélyt nyújt Ukrajnának

A kínai Vöröskereszt humanitárius segítséget nyújt Ukrajnának – közölte hétfőn Vang Ji külügyminiszter.

"Az összetett problémák megoldása higgadtságot és ésszerűséget kíván, ahelyett, hogy olajat öntenénk a tűzre és fokoznánk az ellentéteket" – mondta Vang a kínai parlament éves ülése kapcsán tartott sajtótájékoztatón.

Kína továbbra is hajlandó erőfeszítéseket tenni a humanitárius válság megoldása érdekében, és az ország Vöröskeresztje "a lehető leghamarabb" egy sor segélyt fog nyújtani Ukrajnának – mondta Vang, részleteket nem közölve. Az ország először jelentett be ilyen segítséget.

10:39 2022.03.07.

„Putyin nem áll meg Ukrajnában” – erre figyelmezteti Blinkent a litván elnök

Gitanas Nauseda litván elnök hétfőn arra figyelmeztette Antony Blinken amerikai külügyminisztert, hogy ha nem sikerül megállítani Oroszország ukrajnai agresszióját, az globális konfliktushoz vezet.

Gitanas Nauseda litván elnök (j) és Antony Blinken amerikai külügyminiszter Vilniusban 2022. március 7-én
Gitanas Nauseda litván elnök (j) és Antony Blinken amerikai külügyminiszter Vilniusban 2022. március 7-én

Nauseda az Egyesült Államok külügyminiszterének balti körútja kezdetén azt mondta, hogy Vlagyimir Putyin orosz vezető „nem áll meg Ukrajnában”, és a világnak kötelessége segíteni az ukránokat „minden elérhető eszközzel”.

„Valóban minden eszközre gondolok, ha el akarjuk kerülni a harmadik világháborút. A választás a mi kezünkben van” – mondta.

A NATO-tag Litvánia katonai segítséget küldött Ukrajnának, és kis számú ukrán menekültet fogadott Oroszország február 24-i inváziója óta.

Blinken hétfőn és kedden a szomszédos Lettországba és Észtországba látogat.

10:59 2022.03.07.

Ötezer háborúellenes tüntetőt vettek őrizetbe Oroszországban

Összesen 5020 embert vett őrizetbe a rendőrség vasárnap a Vlagyimir Putyin elnök ukrajnai inváziója ellen Oroszország-szerte zajló tüntetéseken – mondta hétfőn egy független tüntetésfigyelő csoport.

Oroszországban 2021 januárjában volt legutóbbi hasonló számú letartóztatással járó tiltakozás. Akkor ezrek követelték a Kreml bírálójának, Alekszej Navalnijnak a szabadon bocsátását, miután letartóztatták, ahogy visszatért Németországból, ahol idegmérgezéséből lábadozott.

Őrizetbe vesznek egy embert a jekatyerinburgi háborúellenes tüntetésen 2022. március 6-án
Őrizetbe vesznek egy embert a jekatyerinburgi háborúellenes tüntetésen 2022. március 6-án

Most vasárnap tüntetők ezrei skandálták, hogy "Nem a háborúra!" és „Szégyelld magad!” – derül ki az ellenzéki aktivisták és bloggerek közösségi médiában közzétett videóiból.

Az orosz belügyminisztérium korábban azt közölte, hogy a rendőrség mintegy 3500 embert vett őrizetbe, köztük 1700-at Moszkvában, 750-et Szentpéterváron és 1061-et más városokban.

A belügyminisztérium szerint 5200-an vettek részt a tüntetéseken. Az OVD-Info tüntetésfigyelő csoport arról számolt be, hogy legalább 4366 ember őrizetbe vételét dokumentálta 56 különböző városban.

"A csavarokat teljesen meghúzzák – lényegében katonai cenzúrának vagyunk a tanúi" –mondta telefonon Tbilisziből Maria Kuznyecova, az OVD-Info szóvivője.

"Ma (vasárnap) meglehetősen nagy tiltakozásokat látunk, még a szibériai városokban is, ahol csak ritkán tartóztatnak le ennyi embert."

Továbbiak betöltése

XS
SM
MD
LG