Akadálymentes mód

A legfrissebb hírek
Az ukrán hadsereg egy Kijevhez közeli települést támad, ahová befészkelték magukat az orosz erők, 2022. március 10.

Orosz invázió Ukrajnában: az események a háború 15. napjáig

Az eddigi legfontosabb információk Ukrajna orosz megszállásáról:

  • Tizenötödik napja tart az orosz invázió Ukrajnában.
  • Nem tudott megállapodni a tűzszünetről az orosz és az ukrán külügyminiszter.
  • Szergej Lavrov szerint ukrán radikálisok voltak a lebombázott mariupoli kórházban. A várost gyakorlatilag körbezárták, a civilek nem tudnak elmenekülni.
  • Újabb orosz oligarchák, köztük a Chlesea tulajdonosa is rákerült a brit szankciós listára.
  • Az ukrán elnök szerint legalább 35 ezer civilt kimenekítettek szerdán az ostromlott városokból.
  • 2 millió 300 ezren menekültek el eddig Ukrajnából.
  • Putyin orosz elnök szerint a szankciók visszaütnek a Nyugatra.
  • A Fehér Ház cáfolta az ukrán tömegpusztító fegyverekről szóló orosz állításokat.
11:04 2022.03.07.

Oroszország támogatja a háromoldalú találkozót a NAÜ vezetőjével, de nem Csernobilban

Oroszország támogatja Rafael Grossinak, a Nemzetközi Atomenergia Ügynökség főigazgatójának elképzelését, hogy háromoldalú találkozón biztosítsák Ukrajnával az ottani nukleáris létesítmények biztonságát az orosz invázió idején, de nem Csernobilban, ahogy azt Grossi szeretné – közölte Moszkva NAÜ-megbízottja.

"Oroszország támogatja Grossi elképzelését a háromoldalú találkozóról, és arra számítunk, hogy az ukránok is együttműködőek lesznek" – mondta hétfőn újságíróknak Mihail Uljanov, Oroszország követe a Nemzetközi Atomenergia Ügynökségnél.

"Úgy hiszem, hogy Csernobil nem a legjobb hely egy ilyen találkozóra. Számos főváros van a világon."

11:15 2022.03.07.

Az ukrán elnök katonai repülőgépeket kér és bojkottot az orosz olajra

Volodimir Zelenszkij ukrán elnök hétfőn arra kérte a nemzetközi közösséget, hogy lássák el Ukrajnát katonai repülőgépekkel, és bojkottálják az orosz olajat, olajtermékeket és egyéb exportcikkeket.

"Ha az (ukrajnai) invázió folytatódik, és Oroszország nem hagy fel Ukrajna elleni terveivel, akkor új szankciócsomagra van szükség... a béke érdekében" – mondta videóbeszédében.

12:07 2022.03.07.

Olaszország szerint az EU-tagországoknak gyorsan kell lépniük az Oroszország elleni szankciókkal

Olaszország miniszterelnöke hétfőn felszólította az Európai Unió országait, hogy sürgősen lépjenek fel szankciókkal az orosz emberek és jogi személyek ellen Moszkva Ukrajna elleni támadása után.

"És most mindannyiunknak gyorsan kell cselekednünk ezen a ponton" – mondta Mario Draghi Brüsszelben, az Európai Bizottság elnökével, Ursula von der Leyennel tartott sajtókonferencián.

Az olasz kormány szombaton közölte, hogy a rendőrség 143 millió euró értékben foglalt le villákat és jachtokat öt kiemelkedő orosz állampolgártól, akik szankciós listákra kerültek Moszkva Ukrajna elleni támadása miatt.

12:19 2022.03.07.

Lengyelország 1,75 milliárd dolláros alapot hoz létre az ukrán menekülteknek

A lengyel kormány 8 milliárd zloty-s (1,75 milliárd dollár, 638 milliárd forint) alap létrehozását tervezi az Ukrajnából érkező háborús menekültek megsegítésére – közölte hétfőn egy kormánytisztviselő.

Az ENSZ becslése szerint több mint 1,5 millió ember menekült el Ukrajnából azóta, hogy Oroszország február 24-én megtámadta szomszédját.

Több mint 1 millióan lépték át a lengyel határt. Közülük országszerte sok ezret fogadtak be, de a segélynyújtást túlnyomórészt nem kormányzati szervezetek, hanem önkéntesek és önkormányzatok vállalták.

A kormánynak hétfőn kell benyújtania egy törvényjavaslatot a menekültek élelmezésének és átmeneti szállásainak finanszírozását célzó segélycsomagról, valamint olyan intézkedésekről, amelyek lehetővé teszik számukra a legális munkavállalást, az állami egészségügyi és szociális segélyek igénybevételét Lengyelországban.

"Az eredeti felvetésünk az, hogy az alap, amelyet létrehozunk, körülbelül 8 milliárd zloty lesz. Ez finanszírozza a legsürgősebb ellátást és az elszállásolást, de a munkaerőpiachoz való hozzáférést, a szociális juttatásokat és az oktatást is" – mondta Lukasz Schreiber miniszter a Radio Plus magántévének hétfőn.

A törvényjavaslatot, amely minden menekültnek 300 zloty (24.000 forint) egyszeri juttatást, valamint az ukránokat befogadó lengyeleknek pénzügyi segítséget is biztosítana, kedden fogadhatja el a parlament gyorsított jogalkotási eljárásban.

Továbbiak betöltése

XS
SM
MD
LG