Akadálymentes mód

A legfrissebb hírek
Az ukrán hadsereg egy Kijevhez közeli települést támad, ahová befészkelték magukat az orosz erők, 2022. március 10.
Az ukrán hadsereg egy Kijevhez közeli települést támad, ahová befészkelték magukat az orosz erők, 2022. március 10.

Orosz invázió Ukrajnában: az események a háború 15. napjáig

Az eddigi legfontosabb információk Ukrajna orosz megszállásáról:

  • Tizenötödik napja tart az orosz invázió Ukrajnában.
  • Nem tudott megállapodni a tűzszünetről az orosz és az ukrán külügyminiszter.
  • Szergej Lavrov szerint ukrán radikálisok voltak a lebombázott mariupoli kórházban. A várost gyakorlatilag körbezárták, a civilek nem tudnak elmenekülni.
  • Újabb orosz oligarchák, köztük a Chlesea tulajdonosa is rákerült a brit szankciós listára.
  • Az ukrán elnök szerint legalább 35 ezer civilt kimenekítettek szerdán az ostromlott városokból.
  • 2 millió 300 ezren menekültek el eddig Ukrajnából.
  • Putyin orosz elnök szerint a szankciók visszaütnek a Nyugatra.
  • A Fehér Ház cáfolta az ukrán tömegpusztító fegyverekről szóló orosz állításokat.
12:30 2022.03.07.

13:21 2022.03.07.

Az ENSZ szerint a menekültek száma meghaladta az 1,7 milliót

Az ENSZ menekültügyi ügynöksége szerint több mint 1,7 millióra nőtt az ukrajnai háború elől menekültek száma.

Az ENSZ Menekültügyi Főbiztossága hétfőn mintegy 1,735 millióra tette azoknak a számát, akik a február 24-i orosz invázió óta más országokba távoztak. Vasárnap a szám még 1,53 millió volt.

Ukrajnából érkezett menekültek Krakkó főpályaudvarán 2022. március 6-án
Ukrajnából érkezett menekültek Krakkó főpályaudvarán 2022. március 6-án

Az ügynökség szerint csaknem háromötödük – közel 1,03 millió ember – Lengyelországba érkezett. Több mint 180 ezren kerültek Magyarországra, 128 ezren pedig Szlovákiába.

A franciaországi Montpellier-ben Josep Borrell, az EU külügyi főképviselője a 27 országból álló unió „minden erőforrásának” mozgósítására szólított fel az Ukrajnából érkező menekülteket befogadó országok, köztük a szomszédos Lengyelország és Románia megsegítésére.

13:53 2022.03.07.

Amerikai külügyminiszter: a NATO megvédi a balti államokat

Megkezdte baltikumi villámlátogatását az amerikai külügyminiszter, aki az első állomáson, Vilniusban megerősítette, hogy az Egyesült Államok és a NATO megvédi a három volt szovjet tagköztársaságot, Észtországot, Lettországot és Litvániát.

Mindhárom balti állam tagja a NATO-nak, egyesek azonban ennek ellenére attól tartanak, hogy Ukrajna után ők kerülhetnek Oroszország célkeresztjébe.

„Erősítjük közös védelmünket, hogy mi és a szövetségeseink is készen álljunk” – szögezte le Antony Blinken, aki szerint Washington számára „szent és sérthetetlen” az észak-atlanti szervezet kollektív védelmi garanciája.

„Támadás esetén a NATO területének minden egyes négyzetcentiméterét meg fogjuk védeni. Senkinek ne legyenek kétségei a készültségünket, az eltökéltségünket illetően” – fogalmazott az amerikai diplomácia vezetője.

14:05 2022.03.07.

Orbán Viktor kedden a V4-ek miniszterelnökeivel egyeztet Londonban

„Meghoztuk azokat a döntéseket, amelyek garantálják a hatóságok és a civil szervezetek közti együttműködés olajozottságát” – fogalmazott Orbán Viktor a Facebookon közzétett videójában, miután a Nemzetbiztonsági Operatív Törzs nevű csapatával „értékelte a helyzetet”.

Mindezt a menekültek ellátása kapcsán jelentette be a miniszterelnök, de pontosabban nem derült ki, hogy a jövőben mennyiben számíthatnak a civilek önkéntes segítségén túl a magyar államra is a hozzánk érkező menekültek. Annyit még elmondott, hogy ukrajnai menekülőből a kormány is inkább többre számít a jövőben, hiszen a háború is egyre közelít a magyar határhoz.

Emellett Orbán Viktor elmondta, hogy számba vették a diplomáciai lépéseket is, mivel a jövőben diplomáciai erőfeszítéseket terveznek tenni. De nem egyedül az uniós miniszterelnökök csütörtök-pénteken ülnek össze ez ügyben Párizsban. Előtte kedden Londonban pedig a V4-ek miniszterelnökei egyeztetnek majd.

Továbbiak betöltése

XS
SM
MD
LG