Akadálymentes mód

A legfrissebb hírek
Az ukrán hadsereg egy Kijevhez közeli települést támad, ahová befészkelték magukat az orosz erők, 2022. március 10.
Az ukrán hadsereg egy Kijevhez közeli települést támad, ahová befészkelték magukat az orosz erők, 2022. március 10.

Orosz invázió Ukrajnában: az események a háború 15. napjáig

Az eddigi legfontosabb információk Ukrajna orosz megszállásáról:

  • Tizenötödik napja tart az orosz invázió Ukrajnában.
  • Nem tudott megállapodni a tűzszünetről az orosz és az ukrán külügyminiszter.
  • Szergej Lavrov szerint ukrán radikálisok voltak a lebombázott mariupoli kórházban. A várost gyakorlatilag körbezárták, a civilek nem tudnak elmenekülni.
  • Újabb orosz oligarchák, köztük a Chlesea tulajdonosa is rákerült a brit szankciós listára.
  • Az ukrán elnök szerint legalább 35 ezer civilt kimenekítettek szerdán az ostromlott városokból.
  • 2 millió 300 ezren menekültek el eddig Ukrajnából.
  • Putyin orosz elnök szerint a szankciók visszaütnek a Nyugatra.
  • A Fehér Ház cáfolta az ukrán tömegpusztító fegyverekről szóló orosz állításokat.
14:18 2022.03.07.

Ukrajna: Oroszország manipulálni próbálja a nemzetközi közösséget

Ukrajna szerint Moszkva manipulálni próbálja a nemzetközi közösséget azzal, hogy az ukrajnai háborús övezetekből kizárólag Oroszország vagy Belarusz felé teszi lehetővé a lakosság evakuálását.

Az orosz hadsereg hétfőn helyi tűzszüneteket rendelt el, a védelmi minisztérium pedig közölte, hogy humanitárius folyosókat nyitnak Oroszország és Belarusz felé Kijevből, Harkivból, Szumiból, illetve Mariupolból.

Volodimir Zelenszkij ukrán elnök szóvivője „teljességgel erkölcstelennek” nevezte az intézkedést, mondván, lehetővé kellene tenni a civilek számára, hogy hazájuk területén keresztül távozzanak nyugat felé.

„Arra használják fel az emberek szenvedését, hogy megalkossák a kívánt televíziós képeket” – hangsúlyozta, és a korábbi evakuálási kísérletek szándékos akadályozásával vádolta meg a Kremlt. Teljes cikkünk itt olvasható.

14:25 2022.03.07.

Csütörtökön találkozik az orosz és az ukrán külügyminiszter

Szergej Lavrov orosz és Dmitro Kuleba ukrán külügyminiszter is beleegyezett egy csütörtöki törökországi személyes találkozóba – jelentették be hétfőn Ankarában.

Mevlüt Cavusoglu török külügyminiszter arról számolt be, hogy ő maga is jelen lesz az antalyai diplomáciai fórumon, amelyen sor kerülhet Lavrov és Kuleba különtalálkozójára.

Ez lenne az orosz és az ukrán diplomácia vezetőinek első találkozója az invázió február 24-i megindítása óta.

A Moszkvával és Kijevvel egyaránt jó kapcsolatban lévő Ankara már korábban felajánlotta, hogy közvetítene a felek között.

14:39 2022.03.07.

Vegyes jelzések Lengyelországból a vadászgépek küldésével kapcsolatban

Egymásnak ellentmondó nyilatkozatok hangzanak el a lengyel kormány tagjai részéről azzal kapcsolatban, hogy Varsó küld-e végül katonai repülőgépeket az ukrán kormányerők támogatására.

Az ukrán légierőhöz tartozó MiG-29-es 2018-ban. Képünk illusztráció.
Az ukrán légierőhöz tartozó MiG-29-es 2018-ban. Képünk illusztráció.

Marcin Przydacz külügyminiszter-helyettes leszögezte, hogy Lengyelország eddig sem küldött, s ezután sem fog harci gépeket küldeni a szomszédos országba. „Nem fogjuk megnyitni a repülőtereinket, lengyel gépek nem fognak Ukrajna felett harcolni” – mondta egy rádióinterjúban.

Ezzel párhuzamosan azonban Piotr Müller kormányszóvivő arról számolt be, hogy még nem született végleges döntés az ügyben, kiemelve, hogy „rendkívül kényes” kérdésről van szó, mivel a lépés komoly kockázatokat jelentene.

Volodimir Zelenszkij ukrán elnök már többször kérte a Nyugatot, hogy segítse katonai repülőgépek küldésével a küzdelmet az orosz hadsereg ellen.

Antony Blinken amerikai külügyminiszter nemrég közölte, hogy tanulmányozzák azt a javaslatot, amelynek értelmében Lengyelország szovjet gyártmányú Mig-29-es gépeket küldene Ukrajnának, amiért cserébe később amerikai F-16-osokat kapnának.

Varsó már kevésbé látszott lelkesnek, legalábbis a nyilvánosság előtt, jórészt azért, mert Oroszország figyelmeztetett, hogy az ukrán légierő támogatását belépésként értékelnék a háborús konfliktusba, és ez megtorlást vonhatna maga után

14:46 2022.03.07.

Továbbiak betöltése

XS
SM
MD
LG