Akadálymentes mód

A legfrissebb hírek

Ukrajna: Oroszország manipulálni próbálja a nemzetközi közösséget


Ukrán katona segít egy kislány kimenekítésében Irpinyből 2022. március 7-én
Ukrán katona segít egy kislány kimenekítésében Irpinyből 2022. március 7-én

Ukrajna szerint Moszkva manipulálni próbálja a nemzetközi közösséget azzal, hogy az ukrajnai háborús övezetekből kizárólag Oroszország vagy Belarusz felé teszi lehetővé a lakosság evakuálását.

Az orosz hadsereg hétfőn helyi tűzszüneteket rendelt el, a védelmi minisztérium pedig közölte, hogy humanitárius folyosókat nyitnak Oroszország és Belarusz felé Kijevből, Harkivból, Szumiból, illetve Mariupolból. A döntést a hivatalos tájékoztatás szerint Emmanuel Macron francia államfő kérésére hozták meg, aki a hétvégén beszélt orosz kollégájával, Vlagyimir Putyinnal.

Volodimir Zelenszkij ukrán elnök szóvivője „teljességgel erkölcstelennek” nevezte az intézkedést, mondván, lehetővé kellene tenni a civilek számára, hogy hazájuk területén keresztül távozzanak nyugat felé.

„Arra használják fel az emberek szenvedését, hogy megalkossák a kívánt televíziós képeket” – hangsúlyozta, és a korábbi evakuálási kísérletek szándékos akadályozásával vádolta meg a Kremlt.

Irina Verescsuk ukrán miniszterelnök-helyettes felszólította Oroszországot, hogy hétfő reggeltől járuljon hozzá az általános tűzszünethez, hogy az ukránok inkább a nyugati Lviv felé menekülhessenek. Úgy vélekedett, hogy az orosz kormány a bejelentett lépéssel manipulálni próbálja Macront és más nyugati vezetőket.

Az orosz védelmi tárca tudatta, hogy a kimenekítést pilóta nélküli repülőgépekkel fogják monitorozni. Azt egyelőre nem tudni, hogy a harcokat a szóban forgó területeken kívül is berekesztik-e ideiglenesen.

A két fél hétfőn harmadik béketárgyalási fordulóra készül meg nem nevezett helyszínen. A szakértők nem számítanak áttörésre a találkozón. Az invázió február 24-i kezdete óta kétszer találkozott az orosz és az ukrán delegáció, mindkétszer Belaruszban.

Folytatódik az offenzíva

Helyszíni tudósítások szerint az orosz fegyveres erők hétfőn is folytatták az előrenyomulást, és lőni kezdték a Kijevtől 480 kilométerre délre lévő Mikolajivot. A város több lakóövezetében nagy erőkkel folyik a tűzoltás a rakétacsapásokat követően.

A főváros peremén sem szüntették be a tüzérségi támadásokat, amelyek nyomán korábban három napra megszűnt az áram-, a víz- és a gázellátás bizonyos területeken. Sok civil a légicsapások közepette is menekülni próbál az ostromlott Irpinyből és Bucsából.

Kijevben a katonák árkokat ástak, utakat torlaszoltak el és szorosan egyeztetnek a területvédelmi erők tagjaival az orosz offenzíva akadályozása érdekében.

„Oroszország folytatja rakéta-, bomba- és tüzérségi támadásait az ukrán városok és települések ellen. A megszállók továbbra is Belarusz légitámaszpont-hálózatát használják az Ukrajna elleni légicsapások végrehajtásához” – húzta alá az ukrán hadsereg vezérkara.

Tíz nap alatt több mint másfél millió menekült

Vasárnap az orosz tüzérségi támadások miatt fel kellett függeszteni az evakuációt a kijelölt humanitárius folyosókon keresztül is.

Oroszország azonban a jól dokumentált bizonyítékok, a helyiek egybehangzó beszámolói ellenére tagadja, hogy polgári célpontokat is támadna Ukrajnában.

Vlagyimir Putyin előző nap nemcsak Emmanuel Macronnal, hanem Naftali Bennett izraeli kormányfővel és Recep Tayyip Erdoğan török elnökkel is egyeztetett. Utóbbinak elmondta, hogy a katonai műveletet kizárólag akkor állítják le, ha „Kijev beszünteti az ellenségeskedést” és teljesíti „Oroszország jól ismert követeléseit”, például az ország demilitarizációjára vonatkozóan.

Az ENSZ adatai szerint a harcok kezdete óta már több mint másfél millióan menekültek el Ukrajnából.

Készült az AFP, az AP, a BBC, a dpa és a Reuters tudósításának felhasználásával.
XS
SM
MD
LG