Akadálymentes mód

A legfrissebb hírek

Robbanások és lövések Kijevben és más ukrán városokban, miután Putyin hadműveletet rendelt el


Katonai járművek Donyeck város közelében 2022. február 23-án
Katonai járművek Donyeck város közelében 2022. február 23-án

Sérültekről vagy halálesetről nem érkezett azonnali jelentés, az ukrán belügyminisztérium szóvivője szerint megkezdődött a teljes körű invázió.

Televíziós beszédben jelentette be Vlagyimir Putyin orosz elnök a hadművelet megindítását, amelyet azzal próbált igazolni, hogy meg kell akadályozni Ukrajnát abban, hogy nukleáris fegyvereket szerezzen.

Csütörtök reggeli beszédében az orosz elnök azt mondta, hogy Oroszország tervei között nem szerepel Ukrajna megszállása, ugyanakkor törekedni fog a demilitarizálására és a „nácimentesítésére”. Hozzátette: Ukrajna lakosai maguk dönthetnek majd arról, ki vezesse az országukat.

Putyin felszólította az ukrán hadsereget, hogy tegye le a fegyvert, miközben António Guterres, az ENSZ főtitkára az Ukrajna elleni támadás leállítására szólította fel Vlagyimir Putyint.

„Putyin éppen most indított teljes körű inváziót Ukrajna ellen – mondta Dmitro Kuleba ukrán külügyiminiszter. – Ez agressziós háború. Ukrajna megvédi magát és győzni fog. A világ meg tudja állítani Putyint, és meg is kell állítania. Most van itt az ideje, hogy cselekedjünk.”

A CNN szerint legalább hét városban hallottak robbanásokat. Az amerikai hírcsatorna élő közvetítésben mutatott be robbanásokat a mintegy 2,6 millió lakosú fővárosban, Kijevben és környékén.

Nem sokkal azután, hogy Oroszország bejelentette a hadműveletet, lövöldözés hallatszott a kijevi Boriszpili repülőtér közelében – közölte az Interfax hírügynökség a helyi médiára hivatkozva.

Eddig nem derült ki, hogy a szárazföldi erők részt vettek-e valamelyik akcióban.

Szijjártó Péter külügyminiszter Facebook oldalán közölte, hogy „a háború a legrosszabb forgatókönyv. A feladat most, mint mindig, a magyar emberek biztonságának garantálása. Kijevi nagykövetségünk működik, az Ukrajna területén tartózkodó magyarok számára rendelkezésre áll. A munkatársaim a helyszínen minden segítséget megadnak.”

Hétfőn Szijjártó Péter azt mondta, hogy a kijevi nagykövetség teljes létszámmal működik tovább, ahogy a kárpátaljai főkonzulátus is.

Rendkívüli állapot Ukrajnában

Volodimir Zelenszkij ukrán elnök rendkívüli állapotot hirdetett országában, miután csütörtökön orosz rakéták robbanásai rázták meg a fővárost és számos más várost.

Zelenszkij elmondta, hogy beszélt Joe Biden amerikai elnökkel, miután Vlagyimir Putyin bejelentette, hogy hadműveletet rendel el Ukrajna ellen.

„Oroszország csapásokat mért katonai infrastruktúránkra, határőrségeinkre és határrendészeti egységeinkre” – mondta Zelenszkij beszédében.

Zelenszkij arra buzdította a polgárokat, hogy maradjanak otthon a katonai akciók közepette, és hogy Ukrajna „teljes biztonsági és védelmi szektora” működik.

„Mindenre készen állunk” – tette hozzá.

Cikkünk folyamatosan frissül.

XS
SM
MD
LG