Akadálymentes mód

A legfrissebb hírek

A britek szerint az orosz szárazföldi inváziós erők harmada odaveszhetett már


Kilőtt orosz egységek a Donyec-folyó partján, a képet az ukrán hadsereg tette közzé 2022. május 12-én.
Kilőtt orosz egységek a Donyec-folyó partján, a képet az ukrán hadsereg tette közzé 2022. május 12-én.

Az orosz sereg várhatóan a következő 30 nap során sem fog tudni lényegesen hatékonyabban harcolni, az eddig bevetett szárazföldi erőinek harmada pedig már valószínűleg megsemmisült brit állami információk szerint. Belarusz közben csapatokat küldött a déli határához.

Az elmúlt hónapban folyamatosan jelentős veszteségeket szenvedett az orosz hadsereg Ukrajnában, és a donbászi offenzíva is elvesztette a lendületét az Egyesült Királyság védelmi minisztériumának közlése szerint.

A brit állam közlése szerint valószínűleg a februárban elindított orosz szárazföldi haderő harmada is megsemmisült mostanra. Viszont ilyen áldozatok árán sem sikerült jelentős területeket elfoglalniuk Ukrajnából, bár kisebb előrehaladást több helyen elértek a múlt hónapban.

Az orosz hadsereg offenzívájának lelassulását szerintük szinte biztosan fokozni fogja előbbiek hidászati felszereléseinek és megfigyelő drónjainak veszteségei. A hídépítési eszközökben az egész hadjárat során hiányt szenvedett Putyin serege, a drónjaik pedig az ukrán légvédelem által bizonyultak sebezhetőnek. A drónok által biztosított légi felderítési információk pedig meglehetősen fontosak lennének a támadásoknál.

A brit védelmi minisztérium kiemelte még, hogy az orosz katonák továbbra is visszafogott lelkesedéssel küzdenek Ukrajnában. Többek közt fenti körülményekkel együtt pedig az is valószínűtlen, hogy az orosz sereg jelentősen fel tudná gyorsítani az előrenyomulását a következő harminc nap során.

A minisztérium azt is közölte, hogy Belarusz légvédelmet, tüzérséget és rakétás egységeket csoportosított a déli határához. Ez a brit információk szerint arra szolgálhat, hogy Ukrajna kevésebb katonát merjen a keleti országrészbe vezényelni. Belarusz eddig nem támadta meg Ukrajnát, és a brit minisztérium szerint Lukasenka lehetőleg el is kerülné a belépést a háborúba. Azonban a belarusz állam aktívan segítette az orosz háborús erőfeszítéseket, az ország területéről orosz inváziós csapatok indultak és Belarusz területéről az orosz csapatok többször is bombázták Ukrajnát.

  • 16x9 Image

    Szalai Bálint

    Szalai Bálint a Szabad Európa budapesti szerkesztőségének újságírója. Nyolc évig dolgozott az akkor leglátogatottabb híroldalnak számító Indexnél. Egyéb elismerések mellett 2015-ben megkapta a Gőbölyös Soma-díjat. A 2018/19-es akadémiai évben az Arizona Állami Egyetem Fulbright-program Humphrey-ösztöndíjasa volt. 

XS
SM
MD
LG