Akadálymentes mód

A legfrissebb hírek

„Piszkos bomba” – A NAÜ visszatér a már ellenőrzött ukrán létesítményekbe


Rafael Grossi, Nemzetközi Atomenergia-ügynökség (NAÜ) főigazgatója egy vonat mellett Ukrajnában 2022. október 12-én
Rafael Grossi, Nemzetközi Atomenergia-ügynökség (NAÜ) főigazgatója egy vonat mellett Ukrajnában 2022. október 12-én

Az ENSZ nukleáris felügyelőszervezete, a Nemzetközi Atomenergia-ügynökség (NAÜ) főigazgatója azt mondta, hogy az ellenőrök a következő napokban ukrán kérésre visszatérnek arra a két ukrajnai helyszínre, ahol korábban már jártak, és ahol az oroszok állítása szerint Kijev úgynevezett piszkos bombát készít.

Rafael Grossi hozzátette: Oroszország semmilyen bizonyítékot nem mutatott be, hogy igazolja állításait, amelyeket a NAÜ tagad. Volodimir Zelenszkij ukrán elnök szerint maga Oroszország készülhet egy ilyen jellegű támadásra.

Az úgynevezett piszkos bombák radioaktív anyagokat tartalmaznak, például uránt, amelyek a hagyományos robbanóanyag felrobbanásakor szétszóródnak a levegőben. Nem igényelnek erősen finomított radioaktív anyagot, mint az atombombák, emiatt olcsóbbak és könnyebben mozgathatók.

A NAÜ bejelentette: felkérést kapott az ukrán kormánytól arra, hogy két meg nem határozott helyen végezzen ellenőrzési tevékenységeket, hozzátéve, hogy az ügynökség ellenőrei rendszeresen felkeresték mindkét helyszínt.

Grossi azt mondta, hogy a NAÜ „egy hónappal ezelőtt megvizsgálta az egyik helyszínt; minden megállapításunk összhangban van Ukrajna garanciális vállalásaival”.

„Nem bukkantak nyomára be nem jelentett nukleáris tevékenységeknek vagy anyagoknak” – tette hozzá.

Zelenszkij: Azért beszélnek róla, mert ők készülnek rá

Az orosz állami hírügynökség, a RIA Novosztyi közölte, hogy két helyszínt – a Dnyipropetrovszk régió középső részén található Keleti Ásványdúsító Üzemet és a kijevi Nukleáris Kutatóintézetet – azonosítottak az állítólagos ukrán hadművelet központi helyszíneként.

Moszkva várhatóan megismétli a vádat az ENSZ Biztonsági Tanácsának keddi ülésén. António Guterres ENSZ-főtitkárnak írt levelében Vaszilij Nebenzia, Oroszország képviselője a tanácsban közölte, hogy országa nukleáris terrorcselekménynek tekintené, ha a kijevi rezsim piszkos bombát használna”.

Honvédelmi minisztériumunk is kapott információt arról, hogy ilyen provokációt hajthatnak végre a nyugati országok támogatásával” – írja levelében Nebenzia.

Moszkva vádjait, amelyeket Szergej Sojgu védelmi miniszter fogalmazott meg, Ukrajna és nyugati szövetségesei visszautasították. Az Egyesült Államok, az Egyesült Királyság és Franciaország külügyminisztere hétfői közös nyilatkozatában átlátszóan hamisnak” ítélte az állításokat, és kijelentette, hogy a világ minden olyan kísérleten átlát, amely ezt az állítást az eszkaláció ürügyeként használja fel”.

Közben Zelenszkij elnök hétfő éjszakai beszédében azt mondta: Hha Oroszország felhívja a figyelmet arra, hogy Ukrajna állítólag készül valamire, az egy dolgot jelent: Oroszország ugyanezt már előkészítette.”

Nyugati hírszerzési tisztviselők fontosnak tartották hangsúlyozni: semmi sem utal arra, hogy Oroszország úgynevezett piszkos bombák vagy más nukleáris eszközök bevetésére készülne.

Herszonnál éles a helyzet

Az orosz állításokkal egy időben az ukrán erők egyre nagyobb területet hódítanak vissza a déli Herszon régióban. A kijevi erők augusztusban indítottak ellentámadást itt, és lassan haladtak előre a térség fővárosa, Herszon felé.

Az utóbbi napokban a Moszkvából kinevezett tisztviselők elmenekültek a városból, és felszólították a civileket, hogy menjenek ők is a Dnyeper folyón keresztül az oroszok által ellenőrzött területre.

Az ukrán katonai hírszerzés főnöke, Kirilo Budanov azonban arra figyelmeztette az állami médiát, hogy a térségben tartózkodó orosz csapatok inkább a város védelmére készülnek, mintsem visszavonulnának.

„Azt az illúziót keltik, hogy minden elveszett. Ugyanakkor új katonai egységeket hoznak, és Herszon utcáinak megvédésére készülnek” – mondta Budanov.

A regionális hatóságok közölték, hogy néhány férfi, aki úgy döntött, hogy marad a városban, csatlakozhat a helyi milíciákhoz, hogy megvédje Herszont, ami félővé teszi, hogy Moszkva katonai alakulatokba kényszerítheti a férfiakat. Az ilyen cselekmények a genfi egyezmény értelmében háborús bűnnek minősülnének.

Herszon az egyetlen nagy ukrán város – térségi főváros –, amelyet az orosz erőknek sikerült elfoglalniuk inváziójuk során.

Készült a BBC beszámolójának felhasználásával.
XS
SM
MD
LG